Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2004 13:36

Ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένει η Τράπεζα της Αγγλίας

ΑΥΞΗΣΗ του πληθωρισμού αλλά και επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή της για τον πληθωρισμό, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, από τα μέσα του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός στη Βρετανία αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση και να φθάσει σταδιακά μέχρι το όριο του 2% έως το 2006, από 1,3% που ήταν το Δεκέμβριο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, αναμένεται να επιταχυνθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους χάρη στην οικονομική ανάκαμψη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, το βρετανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 3,25% στο πρώτο τρίμηνο του 2004, για να υποχωρήσει σταδιακά γύρω στο 3% κατά τα δύο επόμενα έτη. Στην προηγούμενη έκθεσή της η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% στο 2004 και 2,9% στο 2005.

Αναφέρει επίσης ότι οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να σημειώνουν σημαντική άνοδο, η οποία ωστόσο είναι δύσκολο να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Παρατηρεί παράλληλα μετριασμό του καταναλωτικού δανεισμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί επίσης ότι οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών αποτελούν κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η διόγκωση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ ενδέχεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο.

Αναφέρει επίσης ότι ενδεχόμενη περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και να οδηγήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου, για δεύτερη φορά μέσα στους τέσσερις τελευταίους μήνες, κατά 0,25% σε 4% καθώς η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης αναζωπυρώνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε σειρά αύξησης των επιτοκίων στο 4,25% το Μάιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις από την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Στο τέλος του έτους το βασικό βρετανικό επιτόκιο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,75%.

Κρίσιμο ρόλο στην απόφαση αύξησης των επιτοκίων έπαιξαν και οι ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών στην αγορά ακινήτων καθώς και τα υψηλά επίπεδα καταναλωτικού δανεισμού.