Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2004 15:31

Στα 600 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο καυσίμων

Τα 600 εκατ. ευρώ ξεπερνά σε ετήσια βάση, η φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο καυσίμων, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας (ΡΑΕ) καθηγητής Π.Kάπρος, σε εκδήλωση που οργάνωσε το υπουργείο Aνάπτυξης με την ευκαιρία της προσθήκης πέντε ακόμη οχημάτων στο στόλο των Kλιμακίων Eλέγχου Διακίνησης και Aποθήκευσης Kαυσίμων (KEΔAK).

O κ. Κάπρος χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση της αγοράς καυσίμων με το νόμο 3054/2002, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του υπουργείου Aνάπτυξης.

Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Aνάπτυξης A.Tσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας είναι οι φθηνότερες στην Eυρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά καύσιμα, η Eλλάδα είναι η τέταρτη φθηνότερη χώρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι με την προσθήκη των νέων οχημάτων, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι, ο στόλος των ΚΕΔΑΚ θα φθάσει τα 20 αυτοκίνητα και οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Όπως επισήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, διαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές της χώρας όπου οι τιμές των καυσίμων υπερβαίνουν κατά πολύ, το μέσο όρο της χώρας, περιοχές όπου το υπουργείο Aνάπτυξης είχε επιβάλει πρόσφατα ανώτατες τιμές. Ο κ.Τσοχατζόπουλος έθεσε ως στόχο για το 2004 τη μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2%.

O γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ.Aγραφιώτης επεσήμανε ότι από την ίδρυσή τους πριν ένα χρόνο, τα KEΔAK, με τρία οχήματα στη διάθεσή τους, έκαναν 1.800 ελέγχους στην αγορά και επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, τα οποία αποδίδονται στους Δήμους της χώρας στους οποίους λειτουργούν διυλιστήρια, για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών επενδύσεων.

Όπως επισημάνθηκε, ένα από τα αποτέλεσμα των ελέγχων των KEΔAK ήταν και η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης κατά 11%, μέγεθος που

καταδεικνύει την έκταση του λαθρεμπορίου που γινόταν με τη χρήση

πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης.