Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2004 16:13

Ανοδος 0,97% στη Σοφοκλέους

ΕΝΤΟΝΑ ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη Σοφοκλέους χάρη στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για όλες τις κατηγορίες μετοχών. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν τα «βαριά» χαρτιά του τραπεζικού κλάδου και η Intracom.

Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,97% και έκλεισε στις 2.456,26 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο της ημέρας (2.457,55).

Aύξηση σημείωσε και ο τζίρος φθάνοντας τα 180 εκατ. ευρώ. Περίπου 15 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα http://www.naftemporiki.gr/markets/blocktrades.asp .

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 237 σημείωσαν άνοδο, 75 υποχώρησαν και 49 παρέμειναν αμετάβλητες.

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες ενισχύθηκαν εξαιρουμένου του δείκτη τροφίμων, ο οποίος σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,21%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο (2,07%) σημείωσε ο δείκτης της παράλληλης αγοράς. Ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,62% διαμορφούμενος στις 4.565,23 μονάδες. Εμπορική και Εθνική σημείωσαν άνοδο κατά 2,84% και 2,31% αντιστοίχως.

Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Η διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικές μετοχές αποδίδεται από αναλυτές στην αισιοδοξία για τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζικών ομίλων.

Η Marfin Hellenic προβλέπει αύξηση κερδών της τάξης του 55% κατά μέσο όρο στη χρήση 2003 για τις τράπεζες, ενώ οι αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών εκτιμούν ότι σημαντική αύξηση θα έχουν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας που ανακοινώνει πρώτη τα αποτελέσματά της αύριο, 12 Φεβρουαρίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Για την Εθνική Τράπεζα, η Marfin Hellenic εκτιμά ότι, σε ετήσια βάση, θα εμφανίσει σε επίπεδο ομίλου αύξηση των προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας κερδών κατά 45%, ενώ η Alpha Bank θα έχει τη μεγαλύτερη άνοδο, σε ποσοστό 47,9%.

Η Εμπορική αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση καθαρών κερδών κατά 32,1% και για την Πειραιώς το ποσοστό αύξησης των ενοποιημένων προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας κερδών θα κινηθεί στο 36,7%, σύμφωνα με την ΑΧΕ. Η Εμπορική θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Εθνική, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προβλέπουν πως τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζα θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 55% - 57%. Σύμφωνα με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ τα καθαρά κέρδη του Ομίλου θα ενισχυθούν κατά 62,6% ενώ η Eurobank Securities προβλέπει πως τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Εθνικής θα αυξηθούν κατά 43,6%.