Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2004 08:24

Κίνα : Ταχύτατη η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Με τους ταχύτερους ρυθμούς και σε επίπεδα ρεκόρ, αυξήθηκε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, καθώς βιομηχανίες, όπως η Bayerische Motoren Werke Ag (BMW) επεκτάθηκαν, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η παραγωγή αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 19% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση σε ποσοστό 18% που σημείωσε τον Δεκέμβριο του 2003, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Πεκίνο.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο οι εργάσιμες ημέρες στη χώρα, λόγω του εορτασμού της Νέου Ετους της Σελήνης, ήταν 16 ημέρες, έναντι 22 ημερών που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 7,2%, φθάνοντας τα 334 δισ. γιουάν (40 δισ. δολ.).

Οι βιομηχανίες της χώρας αυξάνουν την παραγωγή τους για να ανταποκριθούν στην έντονη ζήτηση για τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα. Το διαθέσιμο εισόδημα στις πόλεις και τις κωμοπόλεις της Κίνας έφθασε πέρυσι τα 1.000 δολ. το άτομο για πρώτη φορά και οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2003 αυξήθηκαν με ρυθμό 11%, τον υψηλότερο, σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών.