Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2004 12:39

Ο Χοντορκόφσκι αποχώρησε από τον όμιλο Menatep

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι δεν είναι πια μέτοχος του ομίλου Menatep, ο οποίος ελέγχει το ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Yukos, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του ρώσου επιχειρηματία, Αντον Ντρελ.

Το καλοκαίρι του 2002, σε επίσημη έκδοση των μετόχων της Menatep προέκυπτε ότι ο Χοντορκόφσκι διατηρούσε το 59,5% των τίτλων της εταιρίας συμμετοχών, δηλαδή το 26% του πετρελαϊκού ομίλου Yukos.

Οι υπόλοιπες μετοχές ανήκαν στους συνεταίρους του Χοντορκόφσκι: Λεονίντ Νέβζλιν, Πλάτον Λεμπέντεφ, Βλαντιμίρ Ντουμπόφ, Μιχαήλ Μπρούντνο και Βασίλι Σαχνόφσκι, οι οποίοι από τον περασμένο Ιούλιο βρίσκονται στο στόχαστρο της ρωσικής δικαιοσύνης, καθώς το Κρεμλίνο ήταν δυσαρεστημένο με την ισχυροποίηση και το βαθμό ανεξαρτησίας που είχε αποκτήσει ο όμιλος, ενώ παράλληλα θεωρήθηκε ότι ο ίδιος ο Χοντορκόφκσι έτρεφε πολιτικές φιλοδοξίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ντρελ, ο Χοντορκόφσκι αποχώρησε από τον όμιλο Menatep στις 20 Οκτωβρίου, αφότου κλήθηκε για ανάκριση από τη ρωσική δικαιοσύνη, λίγο πριν από τη σύλληψή του, στις 25 του ίδιου μήνα. Ο δικηγόρος του πολυεκατομμυριούχου δεν διευκρίνισε, ωστόσο, εάν οι μετοχές που κατείχε ο πελάτης του εκχωρήθηκαν σε κάποιον εταίρο του ή αν πωλήθηκαν σε άλλη εταιρεία.

Η Menatep είναι μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρίες και ελέγχει τίτλους αξίας ύψους τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων περίπου το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της Yukos, πρώτου πετρελαϊκού ομίλου στη χώρα. Η ρωσική δικαιοσύνη έχει παγώσει τις περισσότερες μετοχές που ήλεγχε η Menatep στη Yukos. Οι μετόχοι ωστόσο, διατηρούν το δικαίωμα ψήφου.

Πηγή ΑΠΕ