Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2004 12:59

Μικρή πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου

ΜΙΚΡΗ πτώση σημειώνει κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου έπειτα από τα αποθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα για τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,3%.

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε στο τέταρτο τρίμηνο κατά 0,5% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Στο σύνολο του 2003, ωστόσο, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%. Πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από την περίοδο της ύφεσης του 1993. Η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε παράλληλα στο 0,5%, από 0,7%, την εκτίμήση της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Στη μηνιαία έκθεσή της για την οικονομία, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει λόγο για σταδιακή επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της ευρωπαϊκής οικονομίας και για υποχώρηση του πληθωρισμού, επαναλαμβάνοντας στην ουσία όσα ανέφερε ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, την περασμένη εβδομάδα.

Η Γκέρτρουντ Τέμπελ-Γκιούγκερελ, εκ των έξι μελών του δ.σ. της ΕΚΤ, ανέφερε χθες ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι «ευνοϊκές» - λέξη που η ΕΚΤ είχε απομακρύνει από το λεξιλόγιό της πέρυσι, όταν η τράπεζα άρχισε να ανησυχεί περισσότερο για την επιτάχυνση του ρυθμού αυξήσεων των τιμών.

«Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αναμένουμε ελαφρά συρρίκνωση το 2004 και 2005, εξαιτίας της μείωσης των τιμών των εισαγόμενων αγαθών», ανέφερε η Τέμπελ-Γκιούγκερελ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της “Wall Street Journal Europe”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αλλαγή τόνου σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πιθανής μείωσης των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες, εάν το ευρώ συνεχίσει την ανοδική πορεία του ή η οικονομική ανάκαμψη αρχίζει να υποχωρεί.

Προς το παρόν, πάντως η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να απομακρύνει τις φημολογίες για ενδεχόμενη άμεση αλλαγή στο βασικό επιτόκιό της. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2% τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν δύσκολο η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια εφέτος, παρά το ότι μια παρατεταμένη ισχυροποίησή του γύρω στο 1,35 δολ. θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Reuters.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 36 αναλυτών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Ομίλου 7 στη Φλόριντα, έδειξε ότι η μέση πρόβλεψη προσδιορίζει την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στο 25% εφέτος και εκτιμούν ότι θα διατηρηθούν στο 2,0% μέχρι τα τέλη του 2004.

Στο ερώτημα για το πιο είναι το επίπεδο ισοτιμίας του ευρώ που μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ σε μείωση επιτοκίων, η μέση απάντηση 24 αναλυτών είναι το 1,35 δολ. Το εύρος ισοτιμίας, ως αφορμής για μείωση επιτοκίων κυμαίνεται από 1,25 έως 1,45 δολ.

Ο Φρεντερίκ Πρετέ, αναλυτής στην Credit Agricole, στο Παρίσι, υπογραμμίζει: «Το Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε διατυπώσει πρόβλεψη για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού με ισοτιμία 1,17 δολ. ανά ευρώ. Το 1,32 δολ. θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, από πλευράς εκτιμήσεων για την περαιτέρω διαμόρφωση του πληθωρισμού. Κι αυτό μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να προσαρμόσει -προς τα κάτω- τα επιτόκια».

¶λλοι, εν τω μεταξύ, αρνήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα, λέγοντας είτε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αφήσει το ευρώ να διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική της, ή ότι η όποια ενέργεια θα εξαρτηθεί περισσότερο από την ταχύτητα της ανατίμησης του ενιαίου νομίσματος, αντί των απολύτων επιπέδων ισοτιμίας του.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 12:39 (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,282 δολάρια έναντι 1,2833 δολαρίων αργά χθες το βράδυ. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν, χθες, 1,2680 δολάρια ανά ευρώ.

Την ίδια ώρα η ισοτιμία εξάλλου του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα κυμαινόταν στα 135,21 γιεν ανά ευρώ έναντι 135,310 γιεν ανά ευρώ στις 23:00 χθες.

Παράλληλα, το δολάριο ισοδυναμούσε με 105,47 γιεν από 105,46 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Το αμερικανικό νόμισμα δέχθηκε ισχυρές πιέσεις χθες το απόγευμα έπειτα από τις δηλώσεις του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/12/874108.htm , με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα μηνός έναντι του ευρώ, ενώ άγγιξε ναδίρ τριετίας έναντι του γιεν.

Στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας ομιλίας του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Γκρίνσπαν επισήμανε πως η διολίσθηση του δολαρίου αναμένεται να συμβάλει στη συρρίκνωση του αμερικανικού ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Παράλληλα, ο διοικητής της Fed δεν άφησε να εννοηθεί πως σύντομα αναμένεται αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που είχε ως συνέπεια την άσκηση ακόμη εντονότερων πιέσεων στο αμερικανικό νόμισμα.

«Νομίζω πως οι δηλώσεις σχετικά με το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προσέφεραν στις αγορές τα «πυρομαχικά» που χρειάζονταν για να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις δολαρίων, μια τάση που αναμένεται να συνεχισθεί μακροπρόθεσμα», εκτιμά σε δηλώσεις του στρατηγικός αναλυτής της Citibank στη Νέα Υόρκη. «Για τη διαμόρφωση όμως των μεσοπρόθεσμων τάσεων στις διεθνείς χρηματαγορές, ο παράγοντας-κλειδί είναι τα επιτόκια», συμπληρώνει ο ίδιος αναλυτής.

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις Ιανουαρίου και οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εν λόγω αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 345.000 έναντι 356.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.