Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2004 10:59

Σταθεροποιητικές τάσεις στις αγορές συναλλάγματος

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά τις πρωινές συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου εν αναμονή των κρίσιμων οικονομικών στοιχείων που θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο, με τις προβλέψεις των αναλυτές να κάνουν λόγο για διεύρυνση του ελλείμματος στα 40 δισεκ. δολ. έναντι 38 δισεκ. δολ. το Νοέμβριο.

Στις 16:45 θα δημοσιοποιηθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία του πανεπιστημίου Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης εκτιμάται ότι υποχώρησε ελαφρώς στις 103,3 μονάδες από 103,8 μονάδες τον Ιανουάριο.

Κατά τη δεύτερη ημέρα ομιλίας του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, o κ. Γκρίνσπαν επανέλαβε χθες τις αρχικές του θέσεις, επισημαίνοντας ότι ένα ασθενές δολάριο θα συμβάλει στη συρρίκνωση του αμερικανικού ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο κ. Γκρίνσπαν εμφανίσθηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων, συμπληρώνοντας ότι η Fed έχει τα περιθώρια να διατηρήσει στάση αναμονής όσον αφορά την άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, ο κ. Γκρίνσπαν δεν συνηθίζει να κάνει σχόλια για το δολάριο, γι' αυτό και οι δηλώσεις του είχαν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. «Η ομιλία του δεν είχε ιδιαίτερες διαφορές από τις θέσεις του την προηγούμενη ημέρα. Το μήνυμα του διοικητή της Fed ήταν ξεκάθαρο και οι χρηματαγορές το έχουν ήδη "απορροφήσει"», τονίζει ο ¶ντριου Ντελάνο, οικονομολόγος της IDEAglobal, στη Νέα Υόρκη.

Σε ό,τι αφορά τα νέα για την οικονομία της Ευρωζώνης, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία μειώθηκε απρόσμενα το Δεκέμβριο κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Την ίδια ποσοστιαία πτώση εμφάνισε και σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2002, ενώ στο σύνολο του περυσινού έτους η βιομηχανική παραγωγή στην υπ’ αριθμόν τρία οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,4%.

Στις 13:00 θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2003. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 0,4%.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε χθες προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2004, τονίζοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζει «τη ρωμαλέα ανάπτυξη των οικονομιών των κύριων εμπορικών εταίρων της ζώνης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/13/874599.htm .

Στις 10:39 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,28070 δολάρια έναντι 1,2813 δολαρίων αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της ΕΚΤ ήταν 1,2802 δολάρια ανά ευρώ.

Παράλληλα, στις 10:49 (ώρα Ελλάδος), το δολάριο ισοδυναμούσε με 105,39 γιεν έναντι 105,43 γιεν χθες.