Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2004 16:31

Regal: Πάνω από τις προσδοκίες το κοίτασμα στην Καλλιράχη

Νέα σημαντική άνοδο σημείωσε στο Λονδίνο η μετοχή της βρετανικής εταιρείας πετρελαίου Regal Petroleum, όταν ανακοίνωσε σήμερα ότι τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα της στο κοίτασμα της Καλλιράχης Θάσου, ξεπέρασαν τις αρχικές της προβλέψεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η χρηματιστηριακή αξία της στη Βρετανία διαμορφώθηκε περίπου στα 265 εκατ. λίρες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα της Καβάλα Οιλ που έχει τα δικαιώματα γεωτρήσεων στην περιοχή, το κοίτασμα «Καλλιράχη 1», όπου η γεώτρηση έφθασε σε βάθος 2.555 μέτρων σε διάστημα 49 ημερών, μπορεί να αποδώσει μέχρι 2.000 βαρέλια ημερησίως. Συνολικά, σύμφωνα με το πρακτορείο AFX News, η εταιρεία εκτιμά ότι το δυναμικό του κοιτάσματος φθάνει τα 650 εκατ. βαρέλια υψηλής ποιότητας πετρελαίου, από τα οποία τουλάχιστον τα 240 εκατ. μπορούν να αντληθούν (η προηγούμενη εκτίμηση στις 23 Ιανουαρίου ήταν για 227 εκατ. βαρέλια).

Η Regal, όπως δήλωσε, αναμένει ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2005 η συνολική ημερήσια ελάχιστη παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή, από περίπου 4.000 βαρέλια που είναι σήμερα, θα φθάσει τα 25.000 βαρέλια, από τα οποία τα 12.000 θα προέρχονται από τα γειτονικά πεδία του «Πρίνου» και του «Βόρειου Πρίνου» και τα υπόλοιπα από το πεδίο «Εψιλον».

H Καβάλα Οϊλ σχεδιάζει ένα εξάμηνο πρόγραμμα περαιτέρω αξιολόγησης του κοιτάσματος, ενώ για το τρίτο τρίμηνο του 2004 προγραμματίζεται η διάνοιξη δύο πηγαδιών άντλησης. Η πλήρης παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2005.

Σημειώνεται ότι στις 21 Ιανουαρίου δεκατρία ανώτερα στελέχη τραπεζών του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων και οικονομικοί αναλυτές, βρίσκονταν στην Καβάλα προσκεκλημένοι της Ρίγκαλ Πετρόλιουμ. Οι τραπεζίτες και αναλυτές, συνοδευόμενοι και από πέντε επιτελικά στελέχη της Ρίγκαλ, μετέβησαν στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης Θάσου όπου και ενημερώθηκαν για τη γεώτρηση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο αυτό και σε συγκεκριμένο υποθαλάσσιο στίγμα.

Οι τράπεζες χρηματοδότησαν και πρόκειται να χρηματοδοτήσουν πετρελαϊκές και άλλες δραστηριότητες της Ρίγκαλ τόσο για τα συγκεκριμένα κοιτάσματα της Καλλιράχης, όσο και για μελλοντικές τουριστικές υποδομές, τις οποίες σκοπεύει να αναπτύξει η εταιρεία κατά προτεραιότητα στη Θάσο.