Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 13:32

«Σφάζεται» η αγορά για την τιμή του οβελία και φέτος το Πάσχα

Μάχη χαρακωμάτων προμηνύεται φέτος για την τιμή του οβελία, καθώς οι κτηνοτρόφοι -έχοντας το «αβαντάζ» της μειωμένης παραγωγής, που αγγίζει το 40%, εξαιτίας κυρίως των ζωονόσων (καταρροϊκός πυρετός) και των αυξημένων εξαγωγών λόγω της πρωιμότητας του καθολικού Πάσχα- διεκδικούν υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 1 ευρώ/κιλό. Σημειώνεται ότι σήμερα η τιμή παραγωγού είναι στα 4,90 ευρώ/κιλό.

Από την έντυπη έκδοση

Μάχη χαρακωμάτων προμηνύεται φέτος για την τιμή του οβελία, καθώς οι κτηνοτρόφοι -έχοντας το «αβαντάζ» της μειωμένης παραγωγής, που αγγίζει το 40%, εξαιτίας κυρίως των ζωονόσων (καταρροϊκός πυρετός) και των αυξημένων εξαγωγών λόγω της πρωιμότητας του καθολικού Πάσχα- διεκδικούν υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 1 ευρώ/κιλό. Σημειώνεται ότι σήμερα η τιμή παραγωγού είναι στα 4,90 ευρώ/κιλό.

Από την πλευρά τους, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να συγκρατήσουν την κατανάλωση, είναι έτοιμες να πριμοδοτήσουν την τιμή σε αρνί και κατσίκι στο ράφι, διατηρώντας τες σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 6 ευρώ/κιλό και λίγο πάνω από τα 7 ευρώ/κιλό αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να επωμίζονται ζημιά της τάξεως του 20% - 25%.

Από πλευράς παραδοσιακού εμπορίου, οι δυνατότητες ευελιξίας είναι μικρότερες, ωστόσο βαρόμετρο για το τι τιμές τελικά θα επικρατήσουν στα κρεοπωλεία αναμένεται να αποτελέσει το αποτέλεσμα των συμφωνιών μεταξύ κτηνοτρόφων, εμπόρων και κρεοπωλών στο αυριανό παζάρι της Δράμας. Με γνώμονα, πάντως, ότι οι κτηνοτρόφοι φέτος έχουν θέση ισχύος, εκτιμάται από την αγορά ότι εκτός σούπερ μάρκετ τα αμνοερίφια θα πωλούνται κατά τουλάχιστον 1 με 1,5 ευρώ ακριβότερα το κιλό σε σχέση με πέρυσι, ενώ την τελική εικόνα θα επηρεάσει και το ύψος των φετινών εισαγωγών.

Κτηνοτρόφοι

Με δεδομένο ότι φέτος τα εγχώρια αμνοερίφια είναι αισθητά μειωμένα, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, των καιρικών συνθηκών που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και του γεγονότος ότι οι εξαγωγές ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος για το Πάσχα των Καθολικών, οι κτηνοτρόφοι επιδιώκουν να πιάσουν καλύτερες τιμές με τους εμπόρους.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμφωνίες με τις ισχυρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με τους πέντε μεγαλύτερους παίκτες να έχουν «κλειδώσει» την τιμή αυξημένη κατά 0,5 ευρώ/κιλό έναντι της περσινής περιόδου.

Πάντως, χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, που «στήνεται» στο εθιμικό παζάρι του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μεταξύ κτηνοτρόφων, εμπόρων και κρεοπωλών, δεν επήλθε συμφωνία. Οι κτηνοτρόφοι φέρεται ότι έχουν ως κατώφλι τα 6 ευρώ/κιλό. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει ακόμα καλύτερα αύριο στο παζάρι της Δράμας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η τιμή ήταν στα 5 ευρώ/κιλό λόγω της υπερπροσφοράς και οι παραγωγοί τα έδιναν φθηνότερα γιατί φοβούνταν µη μείνουν αδιάθετα. Καλύτερες συμφωνίες φαίνεται επέτυχαν οι Ελληνες παραγωγοί με την Ιταλία και τη Γερμανία, δεδομένου ότι οι εξαγωγές έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, καθώς το καθολικό Πάσχα είναι φέτος µία εβδομάδα πριν από το ορθόδοξο.  

Οσον αφορά τις απώλειες του ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό υπολογίζεται ότι κυμαίνονται στο 40%.

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης, υπογράμμισε  ότι «δεν μας φτάνουν οι ζωονόσοι (καταρροϊκός πυρετός και ευλογιά), που αφανίζουν το ζωικό μας κεφάλαιο, έχουμε και το κόστος εκτροφής να βαίνει ολοένα και μεγαλύτερο», προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να πληρώσουν τα “σπασμένα” οι καταναλωτές, απλώς θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε άλλο πια να βγαίνουμε εμείς ζημιωμένοι. Εμποροι και κρεοπώλες θα πρέπει να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους και έτσι καθένας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί». Παράλληλα ο κ. Καμπούρης επέστησε την προσοχή στους καταναλωτές για πιθανές ελληνοποιήσεις, αλλά και για «πονηρές», όπως επισημαίνει, διαφημίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές θα επηρεαστούν και από τις εισαγόμενες ποσότητες -ως επί το πλείστον από τις βαλκανικές αγορές,  που ενδεχομένως κληθούν να καλύψουν το κενό της αγοράς.

Aύξηση τιμών

Οι πρώτες ενδείξεις για την αύξηση των τιμών προέρχονται από την Κεντρική Αγορά Αθηνών (ΟΚΑΑ), όπου με βάση τα στοιχεία της περασμένης Δευτέρας (30/3), το εύρος των τιμών (χονδρική πώληση) κυμαινόταν για τα αρνιά από τα 6,5 έως τα 7 ευρώ ανά κιλό, με επικρατούσα τιμή τα 6,80 ευρώ. Αντίστοιχα για τα κατσίκια οι τιμές κυμαίνονταν από τα 6,80 έως τα 7,20 ευρώ ανά κιλό με επικρατούσα τιμή τα 7 ευρώ. Για λόγους σύγκρισης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πέρυσι την ίδια περίοδο οι τιμές για τα αρνιά κυμαίνονταν από τα 5 έως 5,60 ευρώ το κιλό και το 2013 στα 4,5 έως 5 ευρώ. Υψηλές είναι και οι τιμές των εισαγόμενων αρνιών, με αυτά της Ρουμανίας και κυμαίνονται μεταξύ 6,20 έως 6,40 ευρώ ανά κιλό και της FYROM με 6,60 έως 6,80 ευρώ ανά κιλό.

Συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΚΑΑ Παναγιώτη Σταμπουλίδη, η αύξηση των τιμών οφείλεται στους παραγωγούς, οι οποίοι πέρυσι δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τον καταρροϊκό πυρετό. Συνέπεια αυτού, ήταν η συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής, κάτι που αποτυπώνεται πλέον στις τιμές. Ο ίδιος εκτιμά ότι η τελική τιμή θα είναι υψηλότερη κατά ένα ευρώ ανά κιλό σε σχέση με πέρυσι. Στο ερώτημα αν τίθεται ζήτημα επάρκειας, ο κ. Σταμπουλίδης διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα στην αγορά.

Προσπάθεια συγκράτησης από τα σούπερ μάρκετ

Οπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», οι ισχυροί λιανέμποροι προετοιμάζονται για σκληρή κόντρα ως προς τις τιμές στα αμνοερίφια, με επιδίωξη να διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, ήτοι λίγο πάνω από τα 6 ευρώ/κιλό στο αρνί και λίγο πάνω από τα 7 ευρώ/κιλό στο κατσίκι.
Η συγκράτηση αυτή μεταφράζεται, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, σε απώλεια τουλάχιστον 1-1,5 ευρώ/κιλό στο αρνί για τις αλυσίδες. Οπως αναφέρουν στελέχη της οργανωμένης λιανικής, «το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα είναι νωρίς τον Απρίλιο σε συνδυασμό με τη γενικότερη “αμηχανία” που επικρατεί στο πλαίσιο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η κατανάλωση κατά την εορταστική περίοδο αναμένεται να είναι συγκρατημένη».

Προϊόντα - κράχτες

Σε αυτό το πλαίσιο, οι στρατηγικές των αλυσίδων επικεντρώνονται στα προϊόντα-κράχτες, όπως το αρνί, ενώ παράλληλα δρομολογούνται πολλές προσφορές για όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, όχι μόνο στα βασικά είδη που περιλαμβάνει το τυπικό πασχαλινό καλάθι, αλλά και σε επίπεδο κουπονιών.

Ο βασικός στόχος είναι να συγκρατηθούν οι όγκοι, αλλά και η πιστότητα των καταναλωτών, οι οποίοι κατά το εξεταζόμενο διάστημα κάνουν συχνότερες επισκέψεις σε περισσότερα από ένα καταστήματα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι το μέσο καλάθι σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ κυμάνθηκε το Πάσχα στα 30 ευρώ, ενώ οι τιμές στο νωπό ελληνικό αρνί κυμάνθηκαν σε 5,96 ευρώ/κιλό και στο κατσίκι σε 6,73 ευρώ/κιλό.

ΔΑΝΑΗ ΑΛΕΞΑΚΗ - ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ