Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 19:26

ΒΑΡΑΓΚΗΣ Α.Β.Ε.Π.Ε. : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤ'ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4.1.4.4. ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Χ.Α.

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης της Eτήσιας Oικονομικής Έκθεσης της χρήσης 1.1.2014 – 31.12.2014 της ΒΑΡΑΓΚΗΣ Α.Β.Ε.Π.Ε. (η "Εταιρία") καθώς και κατ΄ εφαρμογή της παρ. 4.1.4.4. του Κανονισμού του Χ.Α., γνωστοποιείται ...

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης της Eτήσιας Oικονομικής Έκθεσης της χρήσης 1.1.2014 – 31.12.2014 της ΒΑΡΑΓΚΗΣ Α.Β.Ε.Π.Ε. (η "Εταιρία") καθώς και κατ΄ εφαρμογή της παρ. 4.1.4.4. του Κανονισμού του Χ.Α., γνωστοποιείται προς το επενδυτικό κοινό ότι:

 

Α) Το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά την από 9 Απριλίου 2010 συνεδρίασή του αποφάσισε την μεταφορά της Εταιρίας στην Κατηγορία Επιτήρησης κατ΄ εφαρμογή του Κανονισμού του Χ.Α. (ενότητα 3.1.2.5, κριτήριο (1) β) δεδομένου ότι οι ζημίες της χρήσης 1.1.2009 έως 31.12.2009 ήταν μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης της Εταιρίας.

 

Β) Όσον αφορά την αντιμετώπιση των λόγων που οδήγησαν στην υπαγωγή της Εταιρίας στην κατηγορία της Επιτήρησης, δεδομένης της συνεχιζόμενης δυσπιστίας προς την ελληνική οικονομία η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά στη βιομηχανία, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι οι τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα εντείνουν τον κίνδυνο της χώρας, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την καλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εταίρους, ώστε να αρχίσει το συντομότερο η εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος που συμφωνήθηκε με το Eurogroup τον Φεβρουάριο του 2015. Η Διοίκηση του Ομίλου συμπεραίνει ότι η χρονιά αυτή θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη στην προσπάθεια να επιβραδυνθούν οι πτωτικές τάσεις της ελληνικής οικονομίας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

 

Στα πλαίσια αυτά συνεχίζονται οι θετικές προσπάθειες για την εξεύρεση ευκαιριών στις χώρες του Αραβικού κόσμου μέσω των δύο θυγατρικών της στα Η.Α.Ε. και στο Κατάρ, σε συνέχεια της επιτυχημένης υλοποίησης έργων ιδιαίτερης προβολής στην περιοχή αυτή. Έχει ήδη κατατεθεί σημαντικός αριθμός εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προσφορών για την ανάληψη ειδικών έργων, η κατακύρωση των οποίων θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Ομίλου για την επόμενη χρήση.

 

Η παρουσία και η δραστηριότητα στην περιοχή αυτή από το 2011 έγινε, αφού αξιολογήθηκε ότι οι χώρες της περιοχής αυτής εξελίσσονται σε έναν από τους πλέον προηγμένους κόμβους διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα ο κατασκευαστικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες με την εντεινόμενη υλοποίηση μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων που σκοπεύουν στην ανάδειξη των χωρών αυτών σε οικονομικό, τεχνολογικό και τουριστικό κέντρο της Μ. Ανατολής με την ύπαρξη και συνεχή ανοικοδόμηση πολυτελών ξενοδοχείων και μεγάλων εμπορικών κέντρων.

 

Βασικός προμηθευτής για τα έργα αυτά θα είναι η μονάδα παραγωγής του Σχηματαρίου, που θα υποστηρίζεται από μια νέα μονάδα παραγωγής μέσω της Varangis International Factory S.P.C με έδρα τη Ντόχα του Κατάρ, στην οποία με απόφαση (2177/14/698/4/460-12.8.2014) του Υπουργείου Ενέργειας και Βιομηχανίας έχει παραχωρηθεί οικόπεδο έκτασης 6.782 τετραγωνικών μέτρων για την ίδρυση της βιομηχανικής μονάδας.

  

Συνοψίζοντας τα προαναφερόμενα, η εμπορική στρατηγική της Εταιρίας επικεντρώνεται στις κατασκευές ειδικών επαγγελματικών έργων στη Μέση Ανατολή, με πλήρη χρήση του εργοστασίου του Σχηματαρίου για την υλοποίησή τους. Το εργοστάσιο στο Σχηματάρι είναι σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο και διαθέτει την κατάλληλη ευελιξία για να υποστηρίξει τα έργα αυτά.

 

Επομένως η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη θα στηριχθεί στις αγορές αυτές.

 

Επιπλέον ο αυστηρός έλεγχος κατά το 2014 τόσο των άμεσων, όσο και των έμμεσων δαπανών θα συνεχιστεί και το 2015, δίχως να επηρεασθεί το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και προϊόντων. Επίσης η Εταιρία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να προσαρμόσει την παραγωγική της βάση με σκοπό το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Οι μεταβολές στη συμπεριφορά των καταναλωτών που κυρίως εστιάζονται στην αναζήτηση προσφορών, στην αύξηση της κινητικότητάς τους προκειμένου να συγκρίνουν τιμές και βέβαια στη μείωση της «σπατάλης» δηλαδή των αγορών τους, δημιουργούν την ανάγκη η Εταιρία να επικεντρωθεί σε πρακτικές εξατομικευμένου marketing, καθώς και να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες των social media. Επιπλέον ήδη από τα τέλη του 2014 δίνεται έμφαση στην ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε όλα τα επίπεδα, από το ανθρώπινο δυναμικό έως τις πολιτικές διαχείρισης κινδύνων. Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή στη δραστηριότητα της Εταιρίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη λιανική αγορά (συλλογές «Δια Χειρός», «Schemata», έπιπλα σπιτιού σύγχρονου design στο Zanotta Shop Athens, καθώς και στη  συλλογή λευκών ειδών Lexington).

 

Επίσης και αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της Εταιρίας έχουν ληφθεί αμετάκλητες δεσμεύσεις από συγγενείς εταιρίες, ελεγχόμενες από τον βασικό μέτοχο, καθώς και δεσμεύσεις από πιστωτικό ίδρυμα - βασικό ομολογιούχο της Εταιρίας για τις ακόλουθες κινήσεις:

 

  • Την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της Εταιρίας προς τις εταιρίες «Θεμιστοκλής Βαράγκης Μελέται – Κατασκευαί- Ανοικοδομήσεις Α.Ε», «Θήτα –Δέλτα Ανοικοδομήσεις Α.Ε» και προς τον Δημήτριο Βαράγκη συνολικού ύψους €3,4 εκ με την έκδοση κοινών μετοχών της Εταιρείας σε μελλοντική και άμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
  • Τη χρηματοδότηση από το πιστωτικό ίδρυμα - βασικό ομολογιούχο της Εταιρίας προς τις εταιρίες «Θεμιστοκλής Βαράγκης Μελέται – Κατασκευαί- Ανοικοδομήσεις Α.Ε» και «Θήτα –Δέλτα Ανοικοδομήσεις Α.Ε» με ποσό ύψους €4,8εκ με σκοπό να συμμετέχουν οι εταιρίες αυτές, με το σύνολο του ποσού αυτού, σε μελλοντική και άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας
  • Τη δέσμευση της Εταιρίας για τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα - ομολογιούχους με ποσό ύψους €4,8εκ κατόπιν ολοκλήρωσης της προαναφερόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.