Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2004 13:44

Κλειστή σήμερα η Wall Street

ΚΛΕΙΣΤΗ θα παραμείνει σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της Ημέρας των Προέδρων.

Την εβδομάδα που πέρασε, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 0,3% ο καθένας, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,5%.

Και αυτή την εβδομάδα η προσοχή των επενδυτών θα παραμείνει εστιασμένη στα εταιρικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε θα ανακοινωθούν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα των εταιρειών: Wal-Mart Stores Inc. Target Corp., Hewlett-Packard Co., Network Appliance Inc., Applied Materials Inc., Ciena Corp., Deere & Co. και Williams Cos. Inc.

Σύμφωνα με την Thosmon Call, τα κέρδη τετάρτου τριμήνου των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο δείκτη Standard & Poor's 500 θα αυξηθούν κατά 28%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών στον τρέχοντα επιχειρηματικό κύκλο και η καλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 1993 http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/16/875298.htm . Το 2004 τα κέρδη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 14%.

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσουν επίσης και οι συζητήσεις περί συγχωνεύσεων. Για τους επενδυτές της χρηματιστηριακής αγοράς, οι μεγάλες συμφωνίες αποτελούν συνήθως θετικό νέο. Η είδηση για επιθετική προσφορά της Comcast ύψους 48 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Walt Disney πυροδότησε έντονες φήμες για επιστροφή των μεγάλων συμφωνιών και έβαλε τη Wall Street σε επιφυλακή να παρακολουθεί τον επόμενο μεγάλο «γάμο».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, την Τρίτη (στις 16:15) θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Ιανουαρίου, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,7% έναντι αύξησης 0,1% το Δεκέμβριο.

Την Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι κατασκευές νέων κατοικιών και την Πέμπτη ο δείκτης τιμών παραγωγού Ιανουαρίου, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14/2 και ο δείκτης βασικών οικονομικών δεικτών Ιανουαρίου. Την Παρασκευή θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον περασμένο μήνα.