Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 10:55

Reuters: Περιεκτική και αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων αναμένουν οι πιστωτές

Δυσκολίες διακρίνει το Reuters στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών σχετικά με την έγκριση της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, το διεθνές πρακτορείο αναφέρει πως παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπονται από την Αθήνα, οι δανειστές εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη αρκετές ημέρες για να ετοιμαστεί ένας περιεκτικός και αξιόπιστος κατάλογος. 

Δυσκολίες διακρίνει το Reuters στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών σχετικά με την έγκριση της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, το διεθνές πρακτορείο αναφέρει πως παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπονται από την Αθήνα, οι δανειστές εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη αρκετές ημέρες για να ετοιμαστεί η κατάλληλη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται εκ νέου αναφορά στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις 20 Απριλίου αν δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τους εταίρους της.

«Η Αθήνα είπε ότι έστειλε μια λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή […] αλλά οι πιστωτές δήλωσαν ότι η λίστα ήταν πιο πολύ μια συλλογή ιδεών παρά κάτι που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο Eurogroup», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν υπέβαλε κατάλογο μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή» και πρόσθεσε: «Απλώς παρουσίασαν κάποιες ιδέες το Σαββατοκύριακο. Οι συζητήσεις από την Παρασκευή ως την Κυριακή έγιναν για να βοηθηθούν οι Έλληνες να προετοιμάσουν μια λίστα τη Δευτέρα».

«Ακόμη αναμένουμε να λάβουμε κάτι τη Δευτέρα», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, στην τωρινή τους μορφή οι ελληνικές ιδέες δεν είναι αρκετά ακριβείς για να πάρουν την έγκριση των δανειστών.

«Όπως είναι, στερούνται λεπτομέρειας και θα χρειαστούν πολύ περισσότερες τεχνικές εργασίες για να μετατραπούν σε κάτι αρκετά περιεκτικό και αξιόπιστο, ώστε να μπορεί να τεθεί υπ’ όψιν του Eurogroup», είπε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς πόσος επιπλεόν χρόνος θα χρειαστεί απάντησε: «Πιστεύω μερικές μέρες ακόμη. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να καταθέσει κάτι που δεν μπορεί να “περπατήσει”. Είναι καλύτερο να πάρει χρόνο ώστε να προετοιμαστεί σωστά». 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα die Welt η Ε.Ε. περιμένει μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις αρχές της εβδομάδας, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι ξεκάθαρο πως «πρέπει να κάνουμε πρόοδο». «Χάσαμε πάρα πολύ χρόνο προσπαθώντας να λύσουμε τεχνικά ζητήματα», σημειώνει.

WSJ: Την Τετάρτη EuroWorking Group, αργεί το Eurogroup 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal -που επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει για τις ελληνικές προτάσεις, θεωρείται πάντως ελάχιστα πιθανό να συνεδριάσει το Eurogroup πριν από τα μέσα Απριλίου.

Οι αξιωματούχοι κρίνουν ότι οι προτάσεις δεν είναι τόσο λεπτομερείς, ώστε να ικανοποιήσουν τους πιστωτές της χώρας και θεωρούν πιθανότερο ότι η Αθήνα θα χρειασθεί να περιμένει αρκετές ακόμη εβδομάδες για να λάβει την πρόσθετη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη.

Όπως αναφέρεται, οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συνεχισθούν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Οι ίδιες πηγές είπαν στην εφημερίδα πως αν και οι συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο ήταν σε φιλικό κλίμα, η δυσπιστία σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζει να σιγοβράζει μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η WSJ αναφέρει ότι η Αθήνα εστιάζει στη βελτίωση της συλλογής φόρων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά η Ευρωζώνη ενδιαφέρεται περισσότερο για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, την αγορά εργασίας της και τις αποκρατικοποιήσεις. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να μειώσουν την ανάγκη για μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και να συνδέσουν στενότερα τις παροχές συντάξεων με τις εισφορές, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετες μειώσεις των συντάξεων. Οι θεσμοί θέλουν, επίσης, περισσότερες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τους κανόνες της αγοράς εργασίας, για να φέρουν μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τις πρακτικές άλλων χωρών. Και θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει.

Η ελληνική κυβέρνηση περιέλαβε την πώληση ποσοστού της συμμετοχής του δημοσίου στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, αλλά η Ευρωζώνη θέλει να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσουν και άλλες ιδιωτικοποιήσεις.

'Αλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιτύχει μία συμφωνία με τους θεσμούς που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, ακόμη και αν υπάρχουν σήμερα σημαντικές διαφορές. Οι αξιωματούχοι αυτοί αναφέρουν ότι υπάρχουν πάντοτε περισσότεροι τους ενός δρόμοι για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Αυτό, όμως, που δεν είναι διαπραγματεύσιμο, προσθέτει η εφημερίδα, είναι ότι οι προτάσεις της Αθήνας πρέπει να αποτιμηθούν πλήρως από τους θεσμούς, να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα και να εφαρμοσθούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, για να γίνει δυνατή η εκταμίευση κάποιας χρηματοδότησης.