Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 10:04

Market beat: Η Μεγάλη Εβδομάδα για την Ελληνική οικονομία ξεκίνησε όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη

Όταν έκλεισαν  οι αγορές μετοχών και παραγώγων στην Αθήνα ο Οίκος Fitch μείωσε την Παρασκευή την βαθμολογία της  πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα βαθύτερα στην περιοχή junk, αναφέροντας ως δικαιολογία τα επισφαλή οικονομικά της χώρας κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για παράταση του προγράμματος διάσωσης της οικονομίας.

Όταν έκλεισαν  οι αγορές μετοχών και παραγώγων στην Αθήνα ο Οίκος Fitch μείωσε την Παρασκευή την βαθμολογία της  πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα βαθύτερα στην περιοχή junk, αναφέροντας ως δικαιολογία τα επισφαλή οικονομικά της χώρας κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για παράταση του προγράμματος διάσωσης της οικονομίας. Ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι αναμένει να επιβιώσει η κυβέρνηση από την πιο πρόσφατη «κρίση ρευστότητας», χωρίς να αθετήσει τις υποχρεώσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους της, αλλά επισήμανε τη βλάβη που έχουν ήδη υποστεί οι ομάδες των επενδυτών, των καταναλωτών, και η εμπιστοσύνη των καταθετών και εξ αυτού είναι «σχεδόν βέβαιο ότι έχει εκτροχιαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας που είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα». Το μέγεθος των επιπτώσεων, που δεν έχει ήδη προεξοφλήσει το επενδυτικό κοινό στην αγορά ομολόγων, από την έκθεση θα καθορίσει το φρόνημα των επενδυτών στο ΧΑ και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές του.

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι πιθανό να περιλαμβάνει εξελίξεις καθοριστικού χαρακτήρα για τις αποφάσεις των επενδυτών του ΧΑ ως προς την διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε ελληνικές αξίες. Εδώ και εβδομάδες οι ξένοι αναλυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνουν γρήγορες κινήσεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να μην υπάρξει πιθανότητα «ατυχήματος» για την ελληνική οικονομία. Αν φανεί λοιπόν ότι χάνεται αυτή η εβδομάδα, χωρίς επίσημη αποδοχή από τους πιστωτές της λίστας των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, η ανησυχία θα κορυφωθεί και οι θεσμικοί θα πιέσουν τις αξίες των ομολόγων και των μετοχών.

Στην αντίθετη περίπτωση αναμένεται επιστροφή σε ψηλότερα επίπεδα με βίαιο τρόπο, αλλά αυτό είναι κάτι που το σκέφτονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συναλλαγές. Ενώ οι πραγματικά έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες ενδιαφέρονται για το πώς μπορεί να είναι η εικόνα της αγοράς στην περίπτωση που θα προκύψει ένα «ειδικό καθεστώς» έστω και προσωρινά για την οικονομία της χώρας.

Θα ήταν σωστό σε γενικές γραμμές να υποστηριχθεί ότι οι επενδυτές στο ΧΑ κάτω από την κρισιμότητα των τρεχουσών εξελίξεων στη σχέση της χώρας με τους πιστωτές, δεν ενδιαφέρονται για τα θεμελιώδη ή ακόμα και για τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Μην ξεχνάμε πως στο επίπεδο της πολιτικής το Grexit δεν συζητιέται στο εσωτερικό, αλλά στους επενδυτικούς κύκλους είναι δεδομένο πως δίνονται σε αυτό το ενδεχόμενο υψηλές πιθανότητες. Οι ξένοι θεσμικοί λοιπόν όταν λέμε πως επηρεάζονται από την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εννοούμε πως βλέπουν τις αποδόσεις των υπολοίπων δεκαετών κρατικών ομολόγων στο ευρώ να υποχωρούν κάτω από το 1,8% με την ευεργετική επίδραση του QE της ΕΚΤ και των ελληνικών να είναι έστω και οριακά πάνω από 11%. 

Αισθάνθηκαν λοιπόν άνετα μετά από τρεις ανοδικές συνεδρίες και μια πτωτική να δώσουν εβδομαδιαία κέρδη στον ΓΔ της τάξης του 3%. Κατά συνέπεια ο Μάρτιος συνολικά θα είναι ένας μήνας που επέδρασε στις τιμές επιβάλλοντας απώλειες πάνω από -12%, όπως και ο Ιανουάριος. Οι βασικοί δείκτες επανήλθαν σε επίπεδα τιμών που σημειώθηκαν αρκετές φορές μέσα σε διάστημα δύο μηνών και δέκα ημερών από τις 20 Ιουνίου ως τις 31 Αυγούστου του 2012. Εύκολα φαίνεται ότι αυτό ήταν το δίμηνο μετά τις τότε εκλογές και φυσικά με νέα κυβέρνηση, οι αγοραίοι και οι πιστωτές βρισκόντουσαν πάλι σε φάση αναγνώρισης του τότε «θηρίου» που είχαν αναδείξει οι εκλογές του Ιουνίου του 2012.  Οι επενδυτές τότε είχαν ησυχάσει μετά την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα με βάση την πορεία των βασικών δεικτών από τον Σεπτέμβριο του 2012 και μετά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Η εβδομάδα που ξεκινά εξαρτάται από τη ροή μακροοικονομικών δεδομένων που θα εκλαμβάνονται ως στοιχεία που θα προκαλέσουν τις αποφάσεις της FED. Άρα αναμένεται η μετάφραση της… «εξάρτησης» από την Fed.

Οι αγορές σε παγκόσμια κλίμακα κινήθηκαν πτωτικά μετά από το ράλι που πραγματοποίησαν και το οποίο προκάλεσαν οι δηλώσεις της Fed στις 18 Μαρτίου. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρότεινε μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση για την αύξηση των επιτοκίων από ό, τι ανέμεναν οι επενδυτές. Αυτό αρχικά επέδρασε θετικά στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αλλά αργότερα έγινε αντιληπτό, πως αυτό που απομένει από τις πρόσφατες κινήσεις της Fed είναι η αβεβαιότητα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των κινήσεών της για τα επιτόκια. Έγινε κατά κάποιο τρόπο αντιληπτό το κενό που δημιουργείται στην πληροφόρηση των επενδυτών, από την κατάργηση της καθοδήγησης για το μέλλον των επιτοκίων, από την Πρόεδρο Γιέλεν, που παραμένουν κοντά στο μηδέν.

Η τρέχουσα, είναι Μεγάλη Εβδομάδα για τους περισσότερους χριστιανούς και αυτό επηρεάζει το φρόνημα των επενδυτών, επειδή συνδυάζεται και από απουσία εταιρικών ειδήσεων. Η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, που καθοδηγούν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, ξεκινά επίσημα στις 8 Απριλίου με την Alcoa.

Η εβδομάδα με αριθμούς

Στις αγορές ομολόγων δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές ή εξελίξεις, αλλά στις αγορές μετοχών η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ήταν αρκετά σκληρή γενικευμένα. Ο S&P500 είχε επίδοση εβδομάδας -2,23% και στο 2015 -1,01%, ενώ ο Dow έπεσε -2,29% και πλέον χάνει -1,53% στο 2015. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -2,02% με επίδοση +2,68% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, έχασε -2,05% με επίδοση έτους +2,96%. Ο δε Nasdaq100 έπεσε -2,69% δίνοντας πίσω, μέρος από τα κέρδη κατά +3,17% της προηγούμενης βδομάδας, με κέρδη για το 2015 +2,10% και αναφορές για φούσκα στις μετοχές Βιοτεχνολογίας. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε κατά 1,43% στα 1198,60 δολάρια.

 

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -1,40% και η ετήσια επίδοσή του είναι +10,51%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε -1,42% με απόδοση το 2015 +21,04% και ο CAC  έπεσε -1,05% με απόδοση φέτος +18,57%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +0,07% και στο τρέχον έτος κερδίζει 11,17%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -0,83% με απόδοση 20,89% φέτος. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε +3,26% και στο τρέχον έτος αποδίδει -6,96%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -3,60%, με κέρδη το τρέχον έτος +0,18%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε -0,75%, το 2015 αποδίδει +1,14%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -0,86% με επίδοση για φέτος +5,44%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -2,84%, κερδίζοντας πλέον μόνο +0,37% το 2015. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε +0,46% και το 2015 κερδίζει +3,73%.

«Αρνητικές εκπλήξεις» της εβδομάδας

  • Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε ως παραμέτρους που διαμόρφωσαν την εικόνα που περιγράψαμε με αριθμούς, αν δεν σημειώναμε την εξέλιξη στην τιμή του πετρελαίου που εμφάνισε νευρικότητα η οποία αποδόθηκε σε εξελίξεις γεωπολιτικού περιεχόμενου. Στην Υεμένη υπήρξε επέμβαση από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της σε περιοχές κοντά στο Άντεν. Τελικά τα γεγονότα δεν δημιούργησαν διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και για την διαμόρφωση της τιμής επανήλθε ως κυρίαρχη η πληρότητα σε μαύρο χρυσό στα αποθέματα των ΗΠΑ. Το αργό των ΗΠΑ ξεκίνησε τη Δευτέρα και Τρίτη σε επίπεδα τιμών κάτω από τα 48 δολάρια το βαρέλι. Στο τέλος της διαπραγμάτευσης την Τετάρτη και ολόκληρη την Πέμπτη διαπραγματευότανε από 50 ως 52,5 δολάρια, αλλά ξεφούσκωσε την Παρασκευή στα  48,43 με άνοδο ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση 4,26%.
  • Δεν πρόλαβε ο Nasdaq100 να γιορτάσει την υπέρβαση των 5000 και βρέθηκε ένοχος «υπόθαλψης φυσαλίδων» στον τομέα της βιοτεχνολογίας αυτή τη φορά. Ο  δείκτης της βιοτεχνολογίας του Nasdaq ήταν περίπου 240% πάνω την Τρίτη, από την αρχή του 2012. Την επόμενη μέρα έπεσε περισσότερο από 4% και έσυρε το Nasdaq Composite στη μεγαλύτερη πτώση του σε σχεδόν ένα χρόνο. Κάποιοι το είδαν σαν αρχή μιας πιο απότομης υποχώρησης. 
  • Το ευρώ πήρε ανάσα στην απότομη πτώση του έναντι του δολαρίου, αλλά η ηρεμία διαψεύδεται από τους χείμαρρους των μετρητών που εγκαταλείπουν την ευρωζώνη, αφού η απόδοση από τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία είναι απειροελάχιστη - αν όχι αρνητική. Οι επενδυτές από τις κεντρικές τράπεζες ως τους ευρωπαίους αποταμιευτές διαμορφώνουν τα χαρτοφυλάκια τους μακριά από την Ευρώπη στρεφόμενοι στις ΗΠΑ σε αναζήτηση αποδόσεων. Το ευρώ έχει αυξημένες πιθανότητες να μειωθεί ακόμη περισσότερο, ισχυροποιώντας το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Εν τω μεταξύ, η ραγδαία αύξηση του δολαρίου οδηγεί τους αναλυτές της Wall Street να προβαίνουν σε βαθύτερες περικοπές των προβλέψεων τους για τα κέρδη από την οικονομική κρίση.
  • Η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου έχει δημιουργήσει έκτακτα προβλήματα για ορισμένους παραγωγούς πετρελαίου, οι οποίοι είναι υπόχρεοι για εξαργύρωση σε χρηματοπιστωτικά στοιχήματα που είχαν κάνει για να κλειδώσουν μια ελάχιστη τιμή για το αργό τους. Επιπλέον, πολλές από τις εταιρείες ενέργειας παλεύουν για την επιβίωσή τους οικονομικά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προβληματικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ να έχει αγγίξει ένα υψηλό τεσσάρων ετών.

Τι θα «μετρήσει»

Τα παραπάνω έχουν φέρει στις αγορές περισσότερη αστάθεια και θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα οικονομικά δεδομένα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκτιμήσεις – προβολές  άρα και τις αποφάσεις της Fed. Επιπρόσθετα στον προβληματισμό των μελών της FOMC που χαράσσει την νομισματική πολιτική της Fed λειτουργεί και η δραματική άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ. Αυτή έχει επιβαρύνει ήδη τις αμερικανικές μετοχές, λόγω των αυξημένων ανησυχιών σχετικά με τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών. Να λοιπόν γιατί πολλοί θεωρούν πως δεν θα γίνουν μεγάλες κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια πριν τα αποτελέσματα των εταιριών για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Αλλά η στήλη εντόπισε τα γεγονότα «κλειδιά» στη διαμόρφωση της στάσης των επενδυτών.

Το σημαντικότερο δεδομένο αφορά στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, χωρίς να δώσει τη δυνατότητα αντίδρασης γρήγορα, λόγω των αργιών του Πάσχα. Τα στοιχεία θα δείξουν τις νέες θέσεις εργασίας που κατάφερε να δημιουργήσει η οικονομία τον Μάρτιο. Οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι για 247.000 θέσεις. Δεδομένο που θα αποτελέσει θετικό μήνυμα μεν, αλλά το ποσοστό ανεργίας θα διατηρηθεί στο 5,5%. Ήτοι ψηλότερα από τη ζώνη του 5% ως 5,2% που η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ως μέση τιμή της ανεργίας μακροπρόθεσμα. Πολύ σημαντική πληροφορία θεωρείται το κόστος εργασίας. Το Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση, καθώς εξ αυτού συνάγονται συμπεράσματα για πιθανές πληθωριστικές πιέσεις. Κάθε σημαντική άνοδος σε αυτή την παράμετρο θα θεωρηθεί ώθηση προς τη Fed που θα την φέρει πλησιέστερα στην έναρξη της ανόδου των επιτοκίων της.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τη Δευτέρα μέσω του δείκτη PCE (Personal Consumption Expenditures) θα παίξουν ρόλο. Αφού η μέτρησή του, και τον Φεβρουάριο, αναμένεται να βρεθεί εκτός των στόχων της Fed για 33ο  μήνα στη σειρά. Ακόμα και ο δομικός PCE δεν θα πλησιάσει τον στόχο, αν και θα φανεί λιγότερο «μαλακός». Την Τρίτη υπάρχει η ανακοίνωση δυο δεικτών που δίνουν πληροφορίες για την παραγωγή και την κατανάλωση από τη μια με τον Chicago PMI και τον Δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και από τη άλλη τον δείκτη τιμών των κατοικιών για τον Ιανουάριο δηλαδή για τον πληθωρισμό. Την Τετάρτη ο ISM για την βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο αναμένεται να καμφθεί, δικαιολογώντας την επιφύλαξη που εμφάνισε η Fed πρόσφατα.

Η Πέμπτη υπάρχει η ομιλία της Τζάνετ Γιέλεν στην Ουάσιγκτον αλλά θα μετρήσουν επίσης, η ανακοίνωση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ μαζί με τις παραγγελίες των εργοστασίων για τον Φεβρουάριο αφενός, και αφετέρου οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας τον Μάρτιο. Την Παρασκευή έχουν σειρά οι λεπτομέρειες από την αγορά εργασίας. Από σε την Ευρωζώνη που έχει αργία την Παρασκευή τα μακροοικονομικά που ίσως επηρεάσουν τους επενδυτές είναι η προκαταρτική μέτρηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή αφού πρώτα γίνουν γνωστές οι μετρήσεις του πληθωρισμού τοπικά, οι πληροφορίες για το φρόνημα των καταναλωτών της ευρωζώνης. Στην αρχή του Απριλίου θα ανακοινωθεί η τιμή της τελικής μέτρησης του ΡΜΙ για την ευρωζώνη. Για τη στήλη αυτό που θα ταράξει την παγκόσμια αγορά είναι το τέλος του bull market στην αγορά ομολόγων. Και αυτό θα το ορίσει ένας και μόνο ένας παράγοντας, ο πληθωρισμός. Για  αυτό τα μάτια του κάθε επενδυτή αξίζει να μελετούν προσεκτικά κάθε ένδειξη γύρο από αυτό το μέγεθος σε ΗΠΑ και ΕΕ.   

ΧΑ

Παρά την άνοδο της εβδομάδας ο Μάρτιος είναι ισοδύναμα σκληρός με τον Ιανουάριο

Η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ήταν ανοδική, αλλά τα κέρδη μετά από τρεις ανοδικές συνεδρίες και μια πτωτική ήταν της τάξης του 3%. Κατά συνέπεια ο Μάρτιος συνολικά θα είναι ένας μήνας που επέδρασε στις τιμές επιβάλλοντας απώλειες πάνω από -12%, όπως και ο Ιανουάριος. Η αγορά κινήθηκε κάτω από το πνεύμα της ανακούφισης που προκλήθηκε από εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, αν και στη διάρκεια των ημερών ανακοινώθηκαν αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων, με βάρος στο σχηματισμό της τιμής των δεικτών. Ο ΓΔ κέρδισε +3,26%, ο 25άρης +2,29% και ο FTSEM +2,31%.

Κυρίαρχο ρόλο και πάλι έπαιξαν οι Τράπεζες, αφού σε αρκετές συνεδριάσεις έχοντας μεγάλες ημερήσιες μεταβολές θετικές και αρνητικές λειτούργησαν ως «φάρος» για τις μετοχές των υπολοίπων κλάδων, που είτε ανέβαιναν ομαδικά είτε βούλιαζαν αντίστοιχα. Επίσης σε σχέση με το τζίρο, αποτέλεσαν το 50% και πάνω, σχεδόν κάθε μέρα. Οι δυο πρώτες συνεδριάσεις ήταν μια σταθερή συνέχεια της δυναμικής που εγκαταστάθηκε από την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Την επόμενη δηλαδή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης φάνηκε πως έχουν κάποιο αποτέλεσμα, σχετικό με τη βελτίωση της σχέσης της με τους πιστωτές.

Τη Δευτέρα λοιπόν, εκτός από την ανοδική ορμή από την προηγούμενη συνεδρίαση, θετικό κλίμα επέβαλλε και η προσμονή της είσπραξης σημαντικών μηνυμάτων, που θα προέκυπταν εκείνη τη μέρα από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο. Οι θεσμικοί του ΧΑ παρακολουθώντας την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και το πόσο ανοίγει ή κλείνει την κάνουλα ρευστότητας προς τις τράπεζες η ΕΚΤ, αγόραζαν τραπεζικές μετοχές επίμονα. Έτσι ο δείκτης τους ενισχύθηκε κατά 8,6% μετά από το +11% την Παρασκευή και σημαντικά κέρδη έγραψαν επίσης οι εταιρίες Εμπορίου +5,77%, στις Κατασκευές Υλικά +4,13%, της Κοινής Ωφέλειας +3,90% και ο 25άρης ανέβηκε +3,66% με τον ΓΔ στο +3% χονδρικά. Στον αντίποδα με απώλειες λιγότερες του -1% οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών -0,86%, Ακίνητης Περιουσίας -0,79%, Τεχνολογίας -0,56%, Χημικών -0,36%. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ και ήταν ο μεγαλύτερος της εβδομάδας.

Την Τρίτη με τις αγορές της ευρωζώνης σε άνοδο το ανοδικό αποτέλεσμα στο ΧΑ ανέλαβαν να παραδώσουν μετοχές όπως οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ και μόνο η ΕΥΡΩΒ από τις Τράπεζες του 25άρη.  Ο ΓΔ κέρδισε 3,66% και ο 25άρης 3,29% με τον FTSEM με υπολογίσιμη άνοδο, για πρώτη μέρα από τις τρεις στη σειρά με άνοδο. Ωστόσο, ο τζίρος υποχώρησε κάτω από τα 92 εκατ. ευρώ. Η αργία της 25ης Μαρτίου ήταν μέρα χωρίς συναλλαγές αλλά με πολλές δηλώσεις από το πολιτικό δυναμικό της χώρας. Αυτές προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι εμφάνισαν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο την Πέμπτη. Όταν με τζίρο κατώτερο των 80 εκατ. ευρώ ασκώντας διαρκείς πιέσεις στα τραπεζικά blue chip προκάλεσαν απώλειες -11,9% στον Τραπεζικό δείκτη και ακολούθησαν οι εταιρίες  Κοινής Ωφέλειας -5,69%, Υγείας -5,58%, Κατασκευές Υλικά -4,53%, Πρώτων Υλών -3,27% και έτσι ο 25άρης έπεσε -4,54% και ο ΓΔ -3,74%. Στον αντίποδα με κέρδη μόνο τα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,57%. Με αυτές τις τρεις συνεδριάσεις οι θεσμικοί είχαν φέρει τους βασικούς δείκτες πίσω στα επίπεδα του τέλους της δεύτερης βδομάδας του μήνα. Απλώθηκε ανησυχία για πιθανή επιστροφή στη κατώτερη ζώνη τιμών για το τρέχον έτος που είναι και η χαμηλότερη για τους τελευταίους 30 μήνες.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν σταθεροποιητική. Καθώς οι τιμές των βασικών δεικτών παρέμειναν σε ζώνες που δεν αποδιώχνουν τις πιθανότητες για βουτιά, με κάθε αρνητικό νέο που θα περάσει στη ροή των ειδήσεων μιας κρίσιμης για το ελληνικό χρέος εβδομάδας. Με τζίρο κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,50% και έφθασε στις 768,67 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 227,09 με μεταβολή +0,07%. Ο FTSEM με άνοδο +1,71% διαφοροποιήθηκε από αυτούς. Οι ανοδικοί και πτωτικοί κλαδικοί δείκτες ήταν μοιρασμένοι και οι τράπεζες ήταν «πρωταγωνίστριες» στο τζίρο  με περίπου 58 εκατ. ευρώ και «κομπάρσοι» στις μεταβολές με το +0,48%. Γιατί πάνω από +2% κέρδισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,62%, Κοινής Ωφέλειας +2,88%, Ακίνητης Περιουσίας +2,35% και στον αντίποδα απώλειες πάνω από -1% έγραψαν οι εταιρίες Υγείας -3,29%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,98%, Τηλεπικοινωνιών -1,81% και Ασφαλειών -1,49%.

Οι βασικοί δείκτες επανήλθαν σε επίπεδα τιμών που σημειώθηκαν αρκετές φορές μέσα σε διάστημα δύο μηνών και δέκα ημερών από τις 20 Ιουνίου ως τις 31 Αυγούστου του 2012. Αυτή η στατιστική  αντιστοίχηση υπαγορεύει την ανάγκη να κοιτάξουμε σε βάθος χρόνου την εικόνα του ΧΑ και στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο της εβδομάδας ξεχωρίσαμε τη στήλη που αναφέρεται στην απόσταση των αξιών από τα μέγιστα των τελευταίων 12 μηνών, που σημειώθηκαν πέρυσι τον Μάρτιο και συνεπώς αντιστοιχούν και στην ετήσια μεταβολή.  Ο 25άρης έχει πέσει από τα επίπεδα του περυσινού Μαρτίου 48,1% αλλά πάνω από -50% έχουν χάσει αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ -61,7%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -61,7%, ΔΕΗ -54,3%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -59,3%, ΕΛΠΕ -50,7%, ΕΤΕ -73,2%, ΕΥΡΩΒ -80,7%, ΜΙΓ -75,35%, ΠΕΙΡ -83,2%. Οι μετοχές με πτώση από τον περυσινό Μάρτιο ισοδύναμη του 25άρη ήταν οι ΕΧΑΕ ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ ενώ υπάρχει ικανός αριθμός από blue chip με τις μισές απώλειες από το δείκτη. Φαινόμενο που μας αναγκάζει να παρατηρήσουμε τις επιδόσεις του Μαρτίου που επειδή απομένουν δυο συνεδριάσεις πριν το τέλος του μπορούμε να θεωρήσουμε πως έχει αφήσει το αποτύπωμά του.

Τεχνική ανάλυση 

Σε δυο συνεδριάσεις τελειώνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 των εκλογών που άλλαξαν τον κυβερνητικό σχηματισμό και επέβαλλαν την προσπάθεια για αναδιαπραγμάτευση  του προγράμματος στήριξης που για την ώρα είναι στα μισά του δρόμου που θα φέρει μια πολυπόθητη λύση στην κρίση χρέους της χώρας. Ο δε Μάρτιος έχει ήδη σχηματίσει τους νικητές και του χαμένους του μήνα του τριμήνου ή της χρονιάς. Αλλά η επιστροφή σε ζώνες κοντά στα ελάχιστα της αγοράς του τελευταίους 30 μήνες και το δεδομένο πως τα μέγιστα τελευταίων 12 μηνών σημειώθηκαν τον Μάρτιο πέρυσι έχει σημασία η αναφορά της απόστασης από αυτά γιατί είναι περίπου η απόδοση σε βάθος 12 μηνών.

Αναφερόμαστε για κάθε μετοχή του 25άρη αλφαβητικά αφού αναφέρουμε πως

Ο 25άρης (+2,3% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -48,1%, στον Μάρτιο -12,2%, και στο 2015  χάνει -14,3%

ΑΛΦΑ (-5,1% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -61,7%, στον Μάρτιο -18,9%, και στο 2015 -35,9%

ΑΡΑΙΓ (+11,2% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -8,7%, στον Μάρτιο -0,67%, και στο 2015  κερδίζει +8%

ΒΙΟ (+3,7% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -41,2%, στον Μάρτιο –26,8%, και στο 2015  κερδίζει +51,1%

ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,45% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -61,7%, στον Μάρτιο -29%, και στο 2015  χάνει -15,9%

ΓΡΙΒ (-5,4% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -22,9%, στον Μάρτιο -14%, και στο 2015  είναι στο 0,00%

ΔΕΗ (+13,4% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -54,3%, στον Μάρτιο -18,9%, και στο 2015  κερδίζει +5,2%

ΕΕΕ (-0,42% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -11,6%, στον Μάρτιο είναι η μόνη που κερδίζει +2,0%, και στο 2015  κερδίζει +5%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+7,3% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -59,3%, στον Μάρτιο -28,05%, και στο 2015  χάνει -16,9%

ΕΛΠΕ (+6,1% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -50,7%, στον Μάρτιο -19,33%, και στο 2015  χάνει -4,5%

ΕΤΕ (-6,7% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -73,2%, στον Μάρτιο -17,2%, και στο 2015  χάνει -24,5%

ΕΥΔΑΠ (+1,93% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -46,8%, στον Μάρτιο -25,5%, και στο 2015  χάνει -15,4%

ΕΥΡΩΒ (+12,8% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -80,7%, στον Μάρτιο -29,2%, και στο 2015  χάνει -48,1%

ΕΧΑΕ (+2,08% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -48,2%, στον Μάρτιο -21,35%, και στο 2015  κερδίζει +5,4%

ΜΕΤΚ (-1,48% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -39,5%, στον Μάρτιο -5,5%, και στο 2015  κερδίζει +2,37%

ΜΙΓ (+1,5% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -75,35%, στον Μάρτιο -28,8%, και στο 2015  χάνει -25,8%

ΜΟΗ (+9,6% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -26,6%, στον Μάρτιο -9,75%, και στο 2015  κερδίζει +11,1%

ΜΠΕΛΑ (+15,6% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -32,2%, στον Μάρτιο -12,25%, και στο 2015  κερδίζει +5,7%

ΜΥΤΙΛ (+2,6% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -23,1%, στον Μάρτιο -11,5%, και στο 2015  κερδίζει +19,4%

ΟΛΠ (-1,1% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -47,1%, στον Μάρτιο -27,2%, και στο 2015  κερδίζει +3,6%

ΟΠΑΠ (+3,8% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -41,4%, στον Μάρτιο -2,8%, και στο 2015 χάνει -10,1%

ΟΤΕ (+3,45% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -32,1%, στον Μάρτιο -2,4%, και στο 2015  χάνει -4,5%

ΠΕΙΡ (-5,3% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -83,2%, στον Μάρτιο -40,1%, και στο 2015  χάνει -62,6%

ΤΕΝΕΡΓ (+4,0% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -48,7%, στον Μάρτιο -19,4%, και στο 2015  κερδίζει +23,9%

ΤΙΤΚ (+3,35% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -21,7%, στον Μάρτιο -7,1%, και στο 2015  κερδίζει +9,5%

ΦΦΓΚΡΠ (+11,2% στη βδομάδα) από το max 12 μηνών χάνει -20,2%, στον Μάρτιο -5,3%, και στο 2015  κερδίζει +1,5%

Σήμερα

Οι Ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές ήταν υποτονικές τη Δευτέρα σε μια εβδομάδα που σφραγίζεται με τις διακοπές του Πάσχα σε όλη την υδρόγειο και την σημαντική ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χρόνο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων εκεί.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%, με τον δείκτη της Αυστραλίας κάτω κατά 1,0% από την αδυναμία που εμφανίζουν οι τιμές των εμπορευμάτων.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αμφιταλαντεύτηκε και στις δύο πλευρές γύρω από το μηδέν αλλά κατέληξε στο +0,76% η αγορά στη Σεούλ έφτασε στο +0,3%. Η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen την Παρασκευή επιβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα ήταν πιθανόν να αρχίσουν να αυξάνονται αργότερα αυτό το έτος, αλλά τόνισε πως ο ρυθμός της σύσφιξης θα είναι σταδιακός και εξαρτώμενος από τα δεδομένα. Αυτά άφησαν απαθές το δολάριο.

Το ευρώ υποχώρησε ελαφρά στα 1,0877 δολάρια, έχοντας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες απομακρυνθεί από το χαμηλό 12-ετών στα 1,0457 δολάρια.

Το πετρέλαιο υποχώρησε 5% την Παρασκευή γιατί η σύγκρουση της Υεμένης φαινόταν λιγότερο πιθανό να διαταράξει τη Μέση Ανατολή και τις αποστολές αργού και οι επενδυτές έστρεψαν την εστίασή τους στις συνομιλίες για μια πιθανή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη προσφορά στην αγορά.

Τη Δευτέρα, η τιμή του αργού στις ΗΠΑ ήταν 43 σεντς χαμηλότερα στα 48,44 δολάρια το βαρέλι. Το Brent υποχώρησε 14 σεντς, φθάνοντας στα 56,27 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές θα πρέπει και πάλι να είναι επιφυλακτικοί για την Ελλάδα και τις συνομιλίες της με τους διεθνείς δανειστές, καθώς τα δυο μέρη αγωνίζονται να καταλήξουν σε μια λίστα αποδεκτών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου, αν δεν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της, μια πηγή με γνώση του θέματος είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας την Παρασκευή λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την αποδέσμευση ενισχύσεων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΠΕΥ.

Ανοδική η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, μετά από τρεις πτωτικές, χωρίς όμως να μας δώσει νέα στοιχεία για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το Χρηματιστήριο καθώς παραμείναμε στο γνωστό εύρος διακύμανσης 750 με 800 μονάδες.

Οι θετικές κινήσεις του Πρωθυπουργού που ολοκληρώθηκαν με την πετυχημένη επίσκεψη στο Βερολίνο, την περασμένη Δευτέρα, αναθάρρησαν κάποιους επενδυτές που τοποθετήθηκαν στην Αγορά οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 800 μονάδων στις αρχές της εβδομάδος.

Λίστα μεταρρυθμίσεων όμως δεν έχουν δει ακόμη οι επενδυτές, με αποτέλεσμα η ανασφάλεια και η επιφυλακτικότητα να έχει επιστρέψει και ο Γενικός Δείκτης να έχει επανέλθει στη περιοχή των 760 μονάδων.

Οι αισιόδοξοι που περίμεναν επίσπευση των εξελίξεων και Eurogroup σήμερα, δυστυχώς απογοητεύτηκαν, ενώ όλα δείχνουν ότι εξελίξεις θα έχουμε στα μέσα της επόμενης εβδομάδος ξεκινώντας ίσως σήμερα το βράδυ με "Brussels Group".

Η Ελλάδα έχει μία τελευταία ευκαιρία να αρχίσει να ξεφεύγει από την πιστωτική ασφυξία, από το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και να αρχίσει να λειτουργεί η Οικονομία. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, συγκεκριμένα μέτρα και αντιμετώπιση των εσωκομματικών αντιθέσεων που θα προκύψουν.

Βέβαια οι τελευταίοι μήνες έχουν αφήσει πληγές όπως οι εκροές καταθέσεων και θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν, κάτι όμως που έχει αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις των Τραπεζών από την έντονη πτώση που έχει προηγηθεί.

Όπως έχουμε ξαναπεί η επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 850 μονάδες, ενώ η εφαρμογή της συμφωνίας και η πολιτική σταθερότητα θα κρίνει τη συνέχεια. Το σενάριο της ρήξης (που ακούστηκε τις τελευταίες μέρες) όπως είναι κατανοητό θα οδηγήσει σε νέα χαμηλά με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Με τον χρόνο και την ρευστότητα να κινούνται στα "κόκκινα" η εβδομάδα που ξεκινάει είναι ίσως η κρισιμότερη της χρονιάς. Την προσεχή Τετάρτη φαίνεται ότι η Ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων θα είναι έτοιμη να αξιολογηθεί από το Eurogroup, ενώ πλέον οι διαθέσιμοι πόροι χρηματοδότησης έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ο βαθμός αβεβαιότητας και η νευρικότητα στην Χρηματιστηριακή Αγορά, οδήγησε για μια ακόμα εβδομάδα τις διακυμάνσεις σε ακραία επίπεδα, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Τα σενάρια που πλέον ανοίγονται είναι δύο: Συμφωνία, ή μερική συμφωνία, με τους Πιστωτές, που θα απελευθερώσει μέρος, ή το σύνολο της επόμενης δόσης, ή ρήξη που θα επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας της Οικονομίας οδηγώντας ενδεχομένως μεσοπρόθεσμα ακόμα και σε πιστωτικούς περιορισμούς κεφαλαίων.

Αν και η περίοδος που προηγήθηκε είχε μια σειρά από συναντήσεις και επαφές σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, που είχαν χαρακτήρα σύγκλισης και μεγαλύτερης κατανόησης, οι πρόσφατες αστοχίες που σημειώθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες και η διαφορά αντίληψης που σε επιμέρους ζητήματα σημειώνεται, διατηρεί ψηλά το βαθμό εγρήγορσης. Για αυτό το λόγο το αποτέλεσμα της ερχόμενης Τετάρτης κρίνεται από κάθε άποψη κρίσιμο και καθοριστικό, προσδιορίζοντας πολύ περισσότερα από μια βραχυπρόθεσμη κίνηση των χρηματιστηριακών δεικτών.

Πέρα από τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με τους Πιστωτές, η ερχόμενη εβδομάδα θα κινηθεί και στο ρυθμό δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων για την χρήση του 2014. Στους 61 ισολογισμούς (26% του συνόλου) που έχουν ως τώρα δημοσιευθεί η εικόνα, εφόσον απομονωθεί ο "θόρυβος" των έκτακτων αποτελεσμάτων (αποτίμηση αποθεμάτων) και οι μεγάλες προβλέψεις των Τραπεζών, δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητική. Εφόσον εξαιρεθούν οι εταιρίες διύλισης που έχουν ισχυρή επίδραση σε όλα τα μεγέθη κερδοφορίας, τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζονται αυξημένα κατά 12,4% και τα καθαρά κέρδη προσεγγίζουν τα 850 εκατ. ευρώ έναντι 204 εκατ. ευρώ το 2013. Το δ’ τρίμηνο δείχνει μια κατά αρχάς ανθεκτική εικόνα σε περιθώρια κερδοφορίας, ενώ οι μερισματικές διανομές εμφανίζονται πιο γενναιόδωρες και πιο πολυπληθής από πέρυσι.

Τα τεχνικά δεδομένα διατηρούν την απαισιόδοξη στάση, καθώς η ανοδική διόρθωση εξαντλήθηκε πολύ νωρίτερα από τις κομβικές 810 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο η ανάλωση χρόνου χωρίς την καταγραφή νεότερου χαμηλού έχει συμπιέσει τα περιθώρια αναμονής στους βραχυπρόθεσμους δείκτες, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης. Ήδη ο ΜΑCD βρίσκεται σε κομβικό σημείο αναζητώντας μια ήπια ανοδική συνεδρίαση για να γυρίσει, οι ταλαντωτές έχουν επιστρέψει σε ουδέτερες ζώνες και οι κινητοί μέσοι έχουν μειώσει τις αποστάσεις από τον Γενικό Δείκτη.

Οι τζίροι μετά από την αναμενόμενη προοδευτική κόπωση της "ειδικής συνεδρίασης" της περασμένης Παρασκευής, έχουν σταθεροποιηθεί κάτω από τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, δείγμα αναμονής της πλειοψηφίας της επενδυτικής κοινότητας. Συμπερασματικά, αυτή η αναμονή δίνει ένα πόντο υπέρ των αγοραστών, οι οποίοι θα εδραιώσουν την παρουσία τους πιο πειστικά με ένα κλείσιμο πάνω από τις 800 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές 

Barclays: Η «Απογείωση» (των επιτοκίων) μπορεί να δικαιολογείται

Η πρόεδρος της Fed κ. Yellen σημείωσε ότι η "κατάλληλη στιγμή" για να αυξήσει τα επιτόκια "δεν έχει ακόμη φτάσει." Παρ 'όλα αυτά, η«απογείωση» «μπορεί να είναι καλά αιτιολογημένη» καθώς η ίδια είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%. Ομοίως, η Yellen τόνισε ότι ο ρυθμός της ανόδου θα μπορούσε να προσαρμοστεί - συμπεριλαμβανομένων κάποιων παύσεων και ακόμη και ανατροπές είναι δυνατό να συμβούν ανάλογα με το πώς εξελίσσονται ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη. Οι Αμερικανικές μετοχές ήταν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες την περασμένη Παρασκευή και έκλεισαν την εβδομάδα περίπου χαμηλότερα 2,3%, ενώ οι αποδόσεις των 10Y UST ανέβηκαν στο 1,96%. Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν σχεδόν 6%. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης από το Πανεπιστήμιο του Michigan αυξήθηκε στο 93,0 στην τελική ανάγνωση Μαρτίου.

Ασιατικές μετοχές ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερες κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας της Ασίας, με επικεφαλής έναν αύξηση 1,6% στην αγορά μετοχών της Σαγκάης με τη φήμη ότι στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε  πάρα πολύ, αυξάνοντας την σπέκουλα της αγοράς για περαιτέρω χαλάρωση.

Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανταποκρίνεται στη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου, της παράλληλης αύξησης του USD, καθώς και από την επιθετική ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και το κύμα της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και του πολύ χαμηλού πληθωρισμού παγκόσμιο περιβάλλον, σε συνδυασμό με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, είναι ένα όφελος για τους καταναλωτές. Γενικό δείκτη λιανικών πωλήσεων μας δείχνει ότι η πραγματική αύξηση των λιανικών πωλήσεων επιταχύνθηκε στο 7,3% τον Ιανουάριο του 2015, τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν πέντε χρόνια. Αναμένουμε ότι αυτή η τάση αυτή θα συνεχιστεί όσο οι επιπτώσεις των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια συνεχίζουν να καθορίζουν την παγκόσμια οικονομία

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Για ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης θα ενημερώσει τη Βουλή τη Δευτέρα στις 8 μ.μ. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής.

Κατά τρεις βαθμίδες, σε CCC από Β προηγουμένως, υποβάθμισε την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch, κρίνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις επέβαλαν τη σημερινή έκτακτη αξιολόγηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδος διαμορφώνεται τώρα σε CCC, από B προηγουμένως, και η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση διαμορφώνεται σε C, από Β προηγουμένως. Όπως εξηγεί η Fitch, η υποβάθμιση ήταν μια έκτακτη κίνηση, η οποία ήρθε νωρίτερα από την επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση, υποδεικνύοντας τον χαρακτηρισμό του επείγοντος. Άλλωστε οι εξελίξεις στην Ελλάδα δικαιολογούν μια τέτοια απόκλιση από το ημερολόγιο. 

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Πεκίνο η συνάντηση ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι. Στη συνάντηση, που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, εξετάστηκε πλήθος θεμάτων και διερευνήθηκε το πεδίο για επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ποικίλους τομείς, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. 

Πρόσθετα έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ και «κούρεμα» κατά 50% των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και της ανάπτυξης, περιέχει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που υποβλήθηκε στους «θεσμούς» και το οποίο συζητείται στο Brussels Group.

Στο πακέτο των παρεμβάσεων ξεχωρίζει το μέτρο της online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με το taxis, που ενδεχομένως συνδυαστεί και με την άμεση πληρωμή τουΦΠΑ μέσω τραπεζών, θέματα που είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι των δανειστών τα τελευταία χρόνια αλλά δεν υλοποιήθηκαν, όπως επίσης και μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού. Το μεγάλο τμήμα των εσόδων θα προέλθει από τις ρυθμίσεις των χρεών προς το Δημόσιο, από τις οποίες ο πήχης των προσδοκιών τέθηκε στα 900 εκατ. ευρώ για το 2015.

Κόντρα στο ρεύμα της αβεβαιότητας που πλήττει και τον κλάδο της πληροφορικής κινείται η Entersoft, εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Οπως τονίζει στη «Ν» ο Αντώνης Κοτζαμανίδης, διευθύνων σύμβουλος της Entersoft, «αν και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το 2015 μέσα σε αυτό το κλίμα, ο στόχος μας είναι να κινηθούμε με τον ίδιο αναπτυξιακό ρυθμό του 2014, που διαμορφώθηκε σε διψήφιο ποσοστό. Το ξεκίνημα του 2015 δεν αλλάζει την αρχική μας πρόβλεψη».

Να μην πληρώσει το πρόστιμο των 60 χιλ. ευρώ που του επιβλήθηκε για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων παλαιών και νέων συνδρομητών του ΟΤΕ, τη διετία 2008-2010 ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο ΟΤΕ.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επειδή αποδείχθηκαν ανεπαρκή τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία προσωπικών δεδομένων των πελατών του ΟΤΕ.

Την πρόθεσή της να μην προτείνει τη διανομή μερίσματος στην Τακτική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου 2015, γνωστοποίησε η Byte Computer.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο 2,2% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2014, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές και οι καταναλωτικές δαπάνες, ειδικά στην Υγεία, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες αναθεωρήθηκαν σε +4,4% από +4,2%, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2006. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,5%, έναντι αύξησης 3,2% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Στο σύνολο του 2014 εκτιμάται ότι η αμερικανική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 2,4%, έναντι 2,2% το 2013 και 2,3% το 2012.

Ελαφρά προς τα πάνω, στο 0,7% του ΑΕΠ, ενδέχεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας η κυβέρνηση της Ιταλίας, όταν δώσει στη δημοσιότητα τις νέες οικονομικές και δημοσιονομικές της προβλέψεις τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα η υπουργός αρμόδια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος Μαρία Έλενα Μπόσκι.

Μέχρι σήμερα γινόταν λόγος για ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ της χώρας για το έτος 2015.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο να αρχίσει να περιορίζει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της και να αυξήσει τα επιτόκια.  Αυτό ανέφερε η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας σε συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο, προσθέτοντας ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή φέτος, αλλά η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί προσεκτικά. 

Μετά την πρώτη αύξηση του επιτοκίου, η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να δικαιολογείται. Εάν τα εισερχόμενα δεδομένα δεν υποστηρίξουν τις προβλέψεις της Fed, τότε η πορεία της πολιτικής θα προσαρμοστεί, είπε.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ