Με αρχικά κεφάλαια 21 δισ. και χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 3 χρόνια, το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φιλοδοξεί να αποφέρει επενδύσεις που θα αγγίξουν το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Από την έντυπη έκδοση
Με αρχικά κεφάλαια 21 δισ. και χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 3 χρόνια, το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φιλοδοξεί να αποφέρει επενδύσεις που θα αγγίξουν το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής του σχεδίου Γιούνκερ είναι οι εξής:
- Ιούνιος 2015: Εισάγεται προς εφαρμογή η ρύθμιση μετά τις διαβουλεύσεις σε Ευρωβουλή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
- Σεπτέμβριος 2015: Τίθεται σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.
- Ιούνιος 2016: Εξετάζεται η πρόοδος του προγράμματος και η ανάγκη περαιτέρω ενεργειών.
Το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλύεται σε τρεις πυλώνες:
1. Κινητοποίηση χρηματοδότησης για επενδύσεις.
2. Χορήγηση της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία.
3. Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα ξεκινά με 21 δισ. στο «τραπέζι», τα οποία θα διοχετευτούν σε διάφορους μηχανισμούς, με στόχο την απόκτηση προστιθέμενης αξίας. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα χορηγούν πραγματικά χρήματα. Μαζί με την προσδοκώμενη δυναμική των χρηματοοικονομικών αγορών και με τη μεσολάβηση παροχής εγγυήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στο φιλόδοξο ποσό των 315 δισ. ευρώ.
Η κύρια πηγή χρηματοδότησης θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο θα λειτουργήσει ως πιστωτική προστασία για τις νέες δραστηριότητες της ΕΤΕπ. Στο πλαίσιο αυτό θα προσφέρονται προϊόντα όπως μακροπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια για έργα υψηλότερου κινδύνου, δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, ίδια κεφάλαια και μερικώς ίδια κεφάλαια.
Ανά project θα συμμετέχουν και άλλοι επενδυτές.
Οι τελικοί δικαιούχοι και τα τυπικά έργα όπως προκύπτουν από τον σχεδιασμό του προγράμματος αφορούν τους τομείς: Μεταφορές, Ευρυζωνικότητα, Καινοτομία, Ερευνα, Εκπαίδευση, Ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Μακροπρόθεσμα Eπενδυτικά Tαμεία, Αλλα Eργα.
Τη στρατηγική θα χαράσσει το Συμβούλιο, το οποίο θα απαρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπροσώπους της ΕΤΕπ. Τις επενδυτικές αποφάσεις θα αναλαμβάνουν ειδικοί με βάση την αξία του εκάστοτε έργου. Οι συνολικοί άξονες πάνω στους οποίους θα εφαρμοστεί το σχέδιο Γιούνκερ διατυπώνονται ως εξής:
* Βελτιωμένο επενδυτικό περιβάλλον σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
* Καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων.
* Πιθανές συνεισφορές κρατών-μελών.
* Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (αρχικά 21 δισ.).
* Ιδανικός στόχος 315 δισ. μέσα σε 3 χρόνια.
* Εμφαση στις μμε και στις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα τον περιορισμό των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν επικαλείται την ετήσια κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας με κριτήριο την ευκολία του επιχειρείν. Στο πλαίσιο αυτό προκρίνει τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου, «ώστε να καταστεί πιο απλό και πιο προβλέψιμο», την ένωση των κεφαλαιαγορών, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς (ενεργειακή ένωση, ψηφιακή ενιαία αγορά, αγορά υπηρεσιών) και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη.
«Στοχεύουμε σε μακρόπνοα επενδυτικά σχέδια και επιθυμούμε την απόλυτη ευελιξία του προγράμματος, γι’ αυτό και δεν θα το υλοποιήσουμε ανά χώρα. Επίσης, δεν θα χρηματοδοτήσουμε projects που προϋπήρχαν» επισημαίνουν κύκλοι της Κομισιόν.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ - [email protected]