Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 09:32

Σημαντική άνοδος στο χρηματιστήριο του Τόκιο

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο χάρη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 152,41 μονάδες ή 1,44% και διαμορφώθηκε στις 10.701,13 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του παραπάνω δείκτη από τις 19 Ιανουαρίου, όταν είχε κλείσει με κέρδη 1,65%.

Ο δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 0,92% και έκλεισε στις 1.054,61 μονάδες.

Ώθηση στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου έδωσε η ανακοίνωση της Semiconductor Equipment and Materials International (SEMI) ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις εξοπλισμού για την κατασκευή επεξεργαστών αυξήθηκαν το Δεκέμβριο -σε μηνιαία βάση- κατά 48,8% ανερχόμενες στα 2,59 δισ. δολάρια. Έντονη ήταν η ζήτηση από κατασκευαστές επεξεργαστών της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν.

Οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος αυξήθηκαν κατά 38,7% σηματοδοτώντας τον πέμπτο διαδοχικό μήνα ανοδικής πορείας (σε ετήσια βάση), σύμφωνα με τα στοιχεία της SEMI.

Οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου ήταν οι καλύτερες από τον Απρίλιο του 2001, τότε που οι πωλήσεις είχαν ανέλθει στα 2,87 δισ. δολάρια. Οι παγκόσμιες πωλήσεις εξοπλισμού κατασκευής επεξεργαστών ανήλθαν συνολικά στα 22,1 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2003, αυξημένες κατά 11,9% έναντι του 2002, όπως ανακύπτει από τα στοιχεία της SEMI.

Οι μετοχές των εταιρειών Advantest και Tokyo Electron, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κατασκευή εξοπλισμού για επεξεργαστές, ενσχύθηκαν κατά 5,2% και 4,58% αντιστοίχως.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών οι οποίες το τελευταίο διάστημα είχαν δεχθεί πλήγμα από την άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου. Η μετοχή της Sony ενισχύθηκε κατά 2,78%.

Ο ιάπωνας πουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε χθες της κυβερνητικής τακτικής, δηλαδή της παρέμβασης με πωλήσεις γιεν λέγοντας ότι αυτή η πολιτική συμβάλλει στη θωράκιση της οικονομίας από τη συναλλαγματική αστάθεια και ότι θα συνεχισθεί όσο οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Ο Σαντακάζου Τανιγκάκι τόνισε ότι «οι ραγδαίες μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος έχουν σημαντικές συνέπειες στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Εξομαλύνοντας το κλίμα στην αγορά και ο έλεγχος της κερδοσκοπίας, συμβάλλουν στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών στην πραγματική οικονομία».

Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακή μείωση καταγράφηκε στις χρεοκοπίες ιαπωνικών επιχειρήσεων. Τον περασμένο μήνα σημείωσαν μείωση για 13ο συνεχόμενο μήνα, κατά 16,1% σε σχέση με το περασμένο έτος. Το σύνολο των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων έφθασε τις 1.205. Το χρέος των χρεοκοπημένων μονάδων μειώθηκε κατά 62,8% στα 453,55 δισεκ. γιεν.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων δεν συμπεριλαμβάνεται καμία εισηγμένη, για πρώτη φορά τους τελευταίους 13 μήνες, ενώ χρεοκόπησαν 317 επιχειρήσεις που ασκούσαν δραστηριότητα πάνω από 30 χρόνια.