Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 11:29

Θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα (11:29) κατά 0,62% και έχει διαμορφωθεί στις 2.479,04 μονάδες με τον τζίρο στα 17,04 εκατομμύρια ευρώ.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με τις μετοχές της Cosmote, της Alpha Bank, της Μότορ Οϊλ και του Τιτάνα να σημειώνουν άνοδο άνω του 1% η κάθε μία.

Σύμφωνα με προβλέψεις 18 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αυξημένα κατά κατά 10% προβλέπεται πως θα είναι τα καθαρά κέρδη της Cosmote για το οικονομικό έτος 2003.

Τα καθαρά κέρδη της Cosmote εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 252 εκ. ευρώ (321,2 εκ. δολάρια) για το οικονομικό έτος 2003, με τα κέρδη τετάρτου τριμήνου να προβλέπονται στα 66 εκ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 10,6%. Η Cosmote πρόκειται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα στις 19 Φεβρουαρίου.

Η μετοχή του ΟΤΕ σημειώνει άνοδο κατά 0,64%. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», ο ΟΤΕ προχώρησε τελικά σε νομικά μέτρα εναντίον των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τα τιμολόγια χονδρικής http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/17/875660.htm .

Εξάλλου, ουδέτερη στάση τηρεί η Marfin Hellenic απέναντι στη μετοχή του ΟΤΕ, με τιμή στόχο ανά μετοχή τα 12,6 ευρώ, εν όψει της ανακοίνωσης των οικονομικών του αποτελεσμάτων για το σύνολο του έτους 2003 στις 26 Φεβρουαρίου.

Όπως σημειώνει σε σχετική έκθεσή της, η εκτίμηση είναι πως το τέταρτο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών του Οργανισμού θα αυξηθεί κατά 19,8% (1.315,4 εκατ. ευρώ) και κατά 0,3% εάν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα της RomTelecom. Τα έσοδα για το 2003 θα είναι κατά 14,7% αυξημένα κυρίως εξαιτίας της ρουμανικής εταιρείας (χωρίς αυτήν αναμένεται μείωση 0,9%), ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) χωρίς τη Ρουμανία θα παρουσιάσουν αύξηση 0,5%.

Όπως επισημαίνεται όλα τα σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά (το 9% της Cosmote που κατέχει η Telenor, το θέμα της Cosmorom, η φύση της παρουσίας του ΟΤΕ στην Σερβία, η πώληση της Αρμενίας και η ανανέωση του προσωπικού στην Ελλάδα) και δεν αναμένεται να επιλυθούν μέχρι τις εκλογές.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 0,96%. Στα 26,80 ευρώ τοποθετεί την τιμή - στόχο για την Εθνική Τράπεζα η UBS. Η νέα τιμή είναι αυξημένη κατά 7,2% έναντι της προηγούμενης τιμής -στόχου των 25 ευρώ και κατά 16,4% έναντι της χθεσινής τιμής κλεισίματος.

Η UBS, σε χθεσινή ανάλυσή της με βάση τα αποτελέσματα της χρήσης 2003, επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τον τίτλο της Εθνικής και αποδίδει τη σημαντική αύξηση κερδών στην ενίσχυση των εσόδων χάρη στο συνδυασμό αύξησης των καθαρών επιτοκιακών εσόδων και συγκράτησης του κόστους και ιδίως των δαπανών προσωπικού. Ο οίκος χαρακτηρίζει υγιή την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων με βάση τις τάσεις που διαπιστώθηκαν στη λιανική τραπεζική.

Η εκτίμηση της UBS είναι ότι οι όγκοι δανεισμού θα παραμείνουν υψηλοί και οι πιέσεις των spreads είναι υπό έλεγχο ενώ δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης διαπιστώνονται στο κόστος. Μια σειρά από προσαρμογές που έκανε η Εθνική το 2003, τη φέρνουν πιο κοντά στα διεθνή λογιστικά πρότυπα, σημειώνει η έκθεση της UBS.

Βελτιώσεις

Ο οίκος προχώρησε σε βελτιώσεις των εκτιμήσεων για τη μελλοντική κερδοφορία με βάση παράγοντες όπως η αύξηση των χορηγήσεων και η διατήρηση των spreads.

Η Εθνική αναμένεται να διατηρήσει αυξημένο ρυθμό χορηγήσεων με βάση το θετικό οικονομικό περιβάλλον και την ενίσχυση της θέσης της σε καίριους τομείς, όπως η στεγαστική πίστη και οι μικρές επιχειρήσεις, σημειώνουν οι αναλυτές.

Για το 2004 η UBS προβλέπει έσοδα ύψους 2,02 δισ. ευρώ, προ φόρων κέρδη ύψους 615 εκ. ευρώ και μετά από φόρους κέρδη ύψους 415 εκ. ευρώ ενώ για το 2005 τα έσοδα εκτιμώνται στα 2,18 δισ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη στα 718 εκ. ευρώ και τα μετά από φόρους κέρδη στα 484 εκ. ευρώ.