Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 12:56

Συνεχίζεται η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται και σήμερα το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου φθάνοντας ενδοσυνεδριακά σε απόσταση ενός σεντ από το ιστορικό ζενίθ των 1,2899 δολαρίων.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 12:39, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,2844 δολάρια έναντι 1,2767 δολαρίων αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2741 δολάρια ανά ευρώ.

Θετικά επηρεάζει το ευρώ το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιβεβαίωσε τη φημολογία περί παρεμβάσεως υπέρ του δολαρίου. Ο κ . Ζαν Κλοντ Τρισέ εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη προχωρεί και ότι ο πληθωρισμός κάμπτεται, χωρίς να υπαινιχθεί οτιδήποτε για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων.

Υπό τις πιέσεις μελών του Ευρωκοινοβουλίου για το πώς η ενίσχυση του ευρώ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε να απομακρυνθεί από τις θέσεις του Ομίλου 7, ότι δηλαδή οι υπερβολικές διακυμάνσεις των ισοτιμιών είναι κάτι το ανεπιθύμητο.

«Για τις ισοτιμίες θεωρώ ότι κατανοείτε πως είμαι αυστηρά προσηλωμένος στη συμφωνία μας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο» τόνισε.

Ανάλογες εκτιμήσεις διατύπωσε χθες και η Μπούντεσμπανκ στην έκθεσή της του Φεβρουαρίου, θεωρώντας «ιδιαίτερα γενναιόδωρες» τις νομισματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, ώθηση στο ευρώ έδωσε και η αναφορά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας ότι η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ δεν έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Αντιθέτως, περιορισμένος ήταν ο αντίκτυπος από τη νέα υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη Γερμανία. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης του ινστιτούτου ZEW, ο οποίος αποτυπώνει τις προσδοκίες αναλυτών και θεσμικών επενδυτών για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας υποχώρησε το Φεβρουάριο στο 69,9 από 72,9 τον Ιανουάριο.

Η πτώση αυτή, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές, αποδίδεται κυρίως στις έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες της σημαντικής ανόδου του ευρώ στις γερμανικές εξαγωγές.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο –70,2 το Φεβρουάριο από –74,9 τον Ιανουάριο. Ο επιμέρους δείκτης που καταγράφει τις προσδοκίες για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 75,6 από 80,1.

To Eμπορικό και Bιομηxανικό Eπιμελητήριο της Γερμανίας (DIHK), σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εκτιμά ότι η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας θα συνεχιστεί.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι ενδεχόμενη περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ ενδέχεται να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις γερμανικές εξαγωγές, στον κινητήριο μοχλό της γερμανικής οικονομίας.

Στις 13:00 θα ανακοινωθεί ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής για το μήνα Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,3%.

Ο δείκτης για την παραγωγή των αμερικανικών βιομηχανιών Ιανουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 16:15. Οι αναλυτές αναμένουν άνοδο κατά 0,8%.