«Υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ύψους 15,5 δισ. ευρώ που έχει η χώρα μας για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους έως τα τέλη Αυγούστου, δεν είναι μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ που περιμένουμε να πάρουμε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
«Υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ύψους 15,5 δισ. ευρώ που έχει η χώρα μας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους έως τα τέλη Αυγούστου, δεν είναι μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ που περιμένουμε να πάρουμε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
Ο κ. Μάρδας, ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ρευστότητας και είναι δύσκολο να δοθούν με ακρίβεια οι απαντήσεις.
Η κ. Ασημακοπούλου κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα έως το τέλος του Απριλίου και έως το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή, τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις και εσωτερικές υποχρεώσεις για μισθούς και συντάξεις και από πού θα υπάρξουν έσοδα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις αυτές.
Ως προς τα νούμερα, είναι γνωστά. Έως τα τέλη Αυγούστου πρέπει να επιστρέψουμε 15,5 δισ. ευρώ, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και αναφερόμενος στον τρόπο αποπληρωμής πρόσθεσε:
«Δεν είναι μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ τα οποία περιμέναμε να πάρουμε. Όπως γνωρίζετε υπάρχει μια δυναμική σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Δυναμική, που θα αναπτυχθεί και σε αυτό το τετραήμερο. Οι διαπραγματεύσεις επιδιώκουν μια βελτίωση της ρευστότητας για να εξυπηρετηθούν όλες οι υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι δεν είναι πηγή της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μόνο τα 7,2 δισεκατομμύρια. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι ώστε να βρεθούν κάποια χρήματα. Αυτά τα χρήματα, αυτή η διαδικασία, είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που τρέχουν και που επιδιώκουν να μην έχουμε οποιοδήποτε κενό στους απαιτούμενους. Όταν τρέχει μια διαπραγμάτευση είναι λίγο δύσκολο εκ των προτέρων να προβλέψεις πώς θα καταλήξει. Όταν τρέχουν διάφορες διαπραγματεύσεις και υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης που είναι και από τη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ ή επίσης και από οπουδήποτε αλλού γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία εξελίσσεται μέσα σε μια διαπραγμάτευση, είναι δύσκολο να έρθουν κάποια στοιχεία. Συνεπώς, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η ακρίβεια που ζητάτε είναι λίγο δύσκολο να δοθεί, γιατί τρέχουν διαπραγματεύσεις».
Πηγή: ΑΜΠΕ