Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταμειακά τους διαθέσιμα καταθέτοντάς τα στην Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταμειακά τους διαθέσιμα καταθέτοντάς τα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις επιστολές από τον ΟΔΔΗΧ προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την επένδυση των ρευστών διαθέσιμων σε κρατικά repos.
Την ερώτηση είχε κατεθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γαλέος ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί τι θα γίνει στην περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία χρειαστούν χρήματα πριν από τη λήξη των repos.
Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας, μόλις χθες η Βουλή ψήφισε την τροπολογία με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία δύνανται να τοποθετήσουν χρήματα, τα ταμειακά τους διαθέσιμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα χρήματα αυτά να επενδυθούν σε repos ή σε άλλους τίτλους.
Στο πλαίσιο της τροπολογίας αυτής, το κράτος έρχεται να καλύψει πλήρως ενδεχόμενες ζημίες προκληθούν από τις συγκεκριμένες συναλλαγές, είπε ο κ. Μάρδας επικαλούμενος τις πρόνοιες της τροπολογίες.
Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει πως όσα χρήματα κατατίθενται στην ΤτΕ έχουν καλύτερο επιτόκιο από ό,τι έχουν οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες. «Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιτόκιο 2,3 έως 2,5% ενώ στις εμπορικές τράπεζες το επιτόκιο είναι 0,5%, 0,6% έως 1% το πολύ» είπε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι χρήματα που έχουν σχέση με άμεσες πληρωμές αλλά είναι χρήματα τα οποία έχουν τα Ταμεία και ως εκ τούτου μπορούν να τα εκμεταλλευτούν με καλύτερο τρόπο.
Επανέλαβε επίσης ότι η τροπολογία αναφέρεται στο δυνητικό της διαδικασίας και δεν υπάρχει υποχρέωση των Ταμείων να τοποθετήσουν τα χρήματα αυτά στην ΤτΕ.
Αντιστοίχως, ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε και στα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας ότι και στην περίπτωση αυτήν τα χρήματα που έβαλε ο Οργανισμός στην ΤτΕ δεν είχαν σχέση με τις άμεσες πληρωμές είχαν σχέση με τα διαθέσιμά του και αν δεν γίνονται κάποιες πληρωμές αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν χρήματα αλλά στο γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα διαδικαστικά προβλήματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ