Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 14:22

Σε πτωτική δίνη το Χ.Α.

Υπό ασφυκτικές πιέσεις κινείται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να βρίσκεται εγκλωβισμένο στις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν τη διαπραγμάτευση της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Υπό ασφυκτικές πιέσεις κινείται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να βρίσκεται εγκλωβισμένο στις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν τη διαπραγμάτευση της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Στις 14:18, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 4,62% στις 734,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 52 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 χάνει 4,52% στις 217,18 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 9,66% στις 527,73 μονάδες.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Είτε η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τα του Eurogroup της 20/2, σενάριο που θα επιφέρει ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο, είτε θα συνεχιστεί το σκηνικό υψηλού βαθμού καχυποψίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της, οδηγώντας σε αποτυχία και τη νέα προσπάθεια για επίσπευση της καταβολής μέρους των δόσεων.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από όσα έχει εξαγγείλει και κυρίως από όσα θεωρεί απαραίτητα για να ανασάνει η οικονομία και η κοινωνία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στο περιθώριο του ελληνικού αιτήματος για συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολάντ και Ντράγκι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., της προσεχούς Πέμπτης, αλλά και το τετ-α-τετ με την Άγκελα Μέρκελ της προσεχούς Δευτέρας, τα οποία συνιστούν ίσως την τελευταία προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να πείσει τις αγορές ότι η χώρα μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης.

Στο ταμπλό σήμερα η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας απώλειες 12,93% στα 1,01 ευρώ. Απώλειες που ξεπερνούν το 10,53% σημειώνει η Alpha Bank, ενώ άνω του 8% οι απώλειες σε Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Βιοχαλκο.

Απώλειες άνω του 6% σημειώνουν η Eurobank και η ΔΕΗ, άνω του -5% βρίσκονται ο ΟΛΠ, η ΜΕΤΚΑ, η MIG, η Πειραιώς και η ΕΥΔΑΠ, ενώ μόνο η ΕΕΕ ακολουθεί αντίθετη πορεία, καταγράφοντας κέρδη 0,76%.