Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2004 10:30

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη έπειτα από τη χθεσινή υποχώρηση της Wall Street και ορισμένα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.519,6 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,10%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.720,26 μονάδες με απώλειες 0,29% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.047,29 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,53%.

Η μετοχή της Siemens, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, υποχωρεί κατά 1,1%. Εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας προέβη στην εκτίμηση ότι οι τιμές των κινητών τηλεφώνων ενδέχεται να μειωθούν μέχρι 10% φέτος λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Η μετοχή της ομοειδούς φινλανδικής εταιρείας Nokia υποχωρεί κατά 1,2%.

Μεγαλύτερη πτώση, άνω του 5%, σημειώνει η μετοχή της ελβετικής εταιρείας χημικών Clariant. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε πώληση ιδίων μετοχών και στην περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας.

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) η ανακοίνωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία για το μήνα Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε στο 97,6 από 97,5 τον Ιανουάριο.

Νωρίτερα, η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες των γάλλων καταναλωτών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 2% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων και οφείλεται κυρίως στην έντονη ζήτηση για είδη ένδυσης λόγω των εκπτώσεων.