Αν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν επανεξετάσει την απόφασή της για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η απόφαση, προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Αν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν επανεξετάσει την απόφασή της για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η απόφαση, προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πώληση της ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR αναφέροντας ότι η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για να κάνει τις επιλογές της.
«Ζητήσαμε από την ΡΑΕ να επανεξετάσει την απόφασή της. Αν δεν το κάνει, η κυβέρνηση θα πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες με όλους τους πρόσφορους τρόπους – και υπάρχουν αυτοί – για να ακυρωθούν οι απαράδεκτες αυξήσεις», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης δηλώνοντας ότι θεωρεί «αδιανόητο τις αυξήσεις να τις καθορίζουν οι ανεξάρτητες αρχές».
«Δεν είναι η ΡΑΕ που θα καθορίζει τις τελικές τιμές είτε των πωλητών είτε των επιχειρήσεων. Είναι θέμα μείζον που συνδέεται με την πορεία της χώρας και χρειάζεται να υπάρχει πολιτική ευθύνη, και αυτή την έχει η κυβέρνηση», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως «τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πετάνε στα ύψη. Είναι ήδη πολύ υψηλά».
«Δεν είναι δυνατόν όταν έχουμε αυτά τα τιμολόγια σε τέτοια ύψη που πνίγουν τις επιχειρήσεις και τα λαϊκά νοικοκυριά, να επιβαρύνουμε τις τιμές. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάμε σε μειώσεις. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και η κυβέρνηση να έχει κεντρικό ρόλο», επισήμανε.
Ο Π. Λαφαζάνης κατήγγειλε την ΡΑΕ ότι προχώρησε στην αύξηση «σε συμπαιγνία με τα τότε κυβερνητικά κόμματα». «Είχα είχα πει στις προγραμματικές δηλώσεις ότι θα αναλάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία για να περιορίσουμε τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ που συνδέονται με την πολιτική διακυβέρνηση της χώρας. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις επιβεβαιωθήκαμε. Οι διαδικασίες ήταν απαράδεκτές και από διαδικαστική άποψη σκανδαλώδεις. Η ΡΑΕ αποφάσισε στις 30 Δεκεμβρίου να αυξήσει το ειδικό τέλος. Η αύξηση επιβαρύνει το 90% των νοικοκυριών και πολύ μεγάλο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Πρόσθεσε δε: «Είχαμε το εξής παράδοξο. Ενώ η απόφαση ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου, μπήκε στο συρτάρι, κρύφτηκε, ενταφιάστηκε και εμφανίσθηκε στις 4 Μαρτίου του 2015, ενώ θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η εφαρμογή του. Το θέμα απεκρύβη από τον ελληνικό λαό, δεν δόθηκε δημοσιότητα στις εφημερίδες, στη Διαύγεια, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Ανέφερε μάλιστα ότι ακόμη και σε συνάντηση που είχε με την ΡΑΕ, στην οποία ήταν και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ούτε εκεί θεώρησε χρήσιμο η ΡΑΕ να ενημερώσει την κυβέρνηση για την απόφαση».
Οι βουλευτές της ΝΔ Θανάσης Μπούρας και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση του Υπουργού με την ΡΑΕ. «Φάουλ», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Μπούρας. «Είναι μία νέα κυβέρνηση. Νομίζω το ίδιο θα κάνατε και σεις με τους συναδέλφους σας» του απάντησε η Πρόεδρος της Επιτροπή Ευαγγελία Αμμανατίδου.
Όσον αφορά την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε τις επιφυλάξεις που έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Την πώληση του ΔΕΣΦΑ την λέμε ιδιωτικοποίηση. Προφανώς είναι ειρωνεία. Ο ΔΕΣΦΑ δεν ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά κρατικοποιήθηκε, μόνο που από το ελληνικό δημόσιο πέρασε στο αζέρικο, γιατί η SOCAR είναι κρατική εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν παραμένει στο ελληνικό δημόσιο το λέμε αναχρονισμό, αν περάσει σε δημόσιο άλλης χώρας το λέμε ιδιωτικοποίηση και εκσυγχρονισμό».
Όπως σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης «αν ήμασταν εμείς κυβέρνηση το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχαμε προχωρήσει στην πώληση» γιατί για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «αδιανόητες οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών κλάδων».
«Σε κάθε περίπτωση αυτό έχει γίνει. Εκκρεμεί όμως η διαδικασία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την ευρωπαϊκή πλευρά. Περιμένουμε την έκβαση της απόφασης για να σταθμίσουμε τις δικές μας επιλογές», κατέληξε.
Newsroom naftemporiki.gr