Με απώλειες που έφτασαν το 3% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διευρύνοντας στο 9,42% τις απώλειες μιας εβδομάδας που στιγματίστηκε από την έντονη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές.
Με απώλειες που έφτασαν το 3% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διευρύνοντας στο 9,42% τις απώλειες μιας εβδομάδας που στιγματίστηκε από την έντονη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,01% στις 770,14 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 799,12 μονάδες και η χαμηλότερη στις 769,17. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 3,59% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 63,26 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 7,71 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, οι τζίροι μπορεί στην εγχώρια αγορά να έσβησαν, η αγωνία ωστόσο δεν μειώθηκε. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το απόγευμα της ∆ευτέρας όπου αναμένεται να εξειδικευτούν οι προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης μετά την συμφωνία του τελευταίου Eurogroup.
Από την επάρκεια των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί το κατά πόσο και αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συμβατικών της υποχρεώσεων ξεκλειδώνοντας ενδεχομένως μέρος των δόσεων του ∆ΝΤ, των επιστροφών των κερδών της ΕΚΤ ή την αύξηση των ορίων απόκτησης εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.
Τα δεδομένα ρευστότητας και χρόνου για την κυβέρνηση φαίνεται ότι παραμένουν ιδιαίτερα πιεστικά και καθώς ο Μάρτιος βρίσκεται μόνο στην αρχή του αναφορικά με το μέγεθος των δανειακών υποχρεώσεων που μένουν να καλυφθούν το αποτέλεσμα της ∆ευτέρας επισκιάζει κάθε άλλη μάκρο ή μίκρο εξέλιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Έτσι οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, οι επενδυτές δεν φαίνεται να συγκινούνται από κάποιες καλές επιδόσεις κερδοφορίας (Jumbo, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια, Πλαίσιο κλπ) απέχοντας από την αγορά μετοχών και την αγορά των εταιρικών ομολόγων. Η ισορροπία προς το τέλος της εβδομάδας έδωσε μια εικόνα ανακωχής των πωλητών οι οποίοι πιθανόν να αντιλαμβάνονται και την διάσταση πολλών δεικτοβαρών αποτιμήσεων οι οποίες τόσο σε σχετικό όσο και σε ιστορικό επίπεδο έχουν βρεθεί κοντά σε επίπεδα ευκαιρίας.
Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης συρρίκνωσε το εύρος διακύμανσης χωρίς να κινηθεί επιθετικά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση διατηρώντας ακόμα μια απόσταση ασφαλείας από τις κομβικές για την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση 820 μονάδες.
Η διαγραμματική εικόνα επιβαρύνθηκε ελαφρώς από την αστοχία στήριξης της πλαγιοανοδικής στήριξης χωρίς όμως να αλλάξει έντονα η κλίση της αγοράς. Από την άλλη πλευρά η μείωση των τζίρων έδειξε να εκτονώνεται προσωρινά η προσφορά αφού οι πωλητές θα πρέπει να αναζητήσουν νέους αρνητικούς καταλύτες για να οδηγήσουν τον δείκτη χαμηλότερα.
Συμπερασματικά η εβδομάδα παραπέμπει περισσότερο σε στάση αναμονής διατηρώντας το ανοδικό σενάριο σε ισχύ με τους περισσότερους τεχνικούς δείκτες να βρίσκονται στην ζώνη της ουδετερότητας.
Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 2,95% στις 227,02 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε περάσει έως και το +0,97%. Η επόμενη στήριξη του εντοπίζεται στις 225 μονάδες.
Μόλις δύο μετοχές του θετικές (ΕΥΔΑΠ +0,88% και ΟΠΑΠ 0,72%). Χωρίς απώλειες η Grivalia, ενώ η μετοχή της Coca Cola στήριξε και πάλι τον γ.δ. υποχωρώντας οριακά κατά 0,13%. Καλές παρουσίες από Τιτάν και Folli Follie, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Ελλάκτωρ στο -10,55%.
Απώλειες και για την Τέρνα Ενεργειακή (-7,66%), την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-7,04%), την MIG (-6,99%), την ΔΕΗ (-6,33%), την ΕΧΑΕ(-6,00%), την Viohalco (-5,43%) και τον ΟΤΕ (-5,08%).
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 562,08 μονάδες με πτώση 5,36%, με την επόμενη στήριξη του στις 560 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 41,3 εκατ. ευρώ στο 58,2% του συνόλου και οι όγκοι συναλλαγών σε 140 εκατ. τεμάχια στο 93,3% του συνόλου.
Να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ενισχυόταν μέχρι και στο +2,06% στις 606,15 μονάδες. Στο 7,42% επομένως η ημερήσια διακύμανσή του.
Νέα ιστορικά χαμηλά κατέγραψε η Πειραιώς με κλείσιμο στα 0,3550 ευρώ και πτώση 8,97% και όγκο 23,8 εκατ. τεμάχια.
Στα 1,06 ευρώ με πτώση 6,19% έκλεισε η Εθνική με όγκο 14,3 εκατ. τεμάχια. Στο -3,54% η Alpha Bank στα 0,30 ευρώ με όγκο 32,26 εκατ. τεμάχια και στα 0,1010 ευρώ με πτώση 2,88% η Eurobank, μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό των 0,10 ευρώ.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-5,36%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+2,31%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 41 κινήθηκαν ανοδικά, 86 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.