Την ανάγκη ο όρος μεταρρύθμιση να πάψει να είναι συνώνυμος με την κοινωνική απορρύθμιση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινές του δηλώσεις με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. «Αρκετά με τη λιτότητα, enough is enough» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός έναντι του ενδεχομένου να μην υπάρξει εκταμίευση της δόσης, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι το επόμενο διάστημα οι αμοιβαίες παρεξηγήσεις θα λυθούν «αν από όλες τις πλευρές υπάρχει διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά».
Την ανάγκη ο όρος μεταρρύθμιση να πάψει να είναι συνώνυμος με την κοινωνική απορρύθμιση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινές του δηλώσεις με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Όπως είπε, η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ «έχει ως βάση το πρόγραμμα προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».
Κατά τον Πρωθυπουργό, ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να παράσχει την αναγκαία τεχνική συνδρομή, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν με οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για «κοινωνική αλλαγή», γιατί δεν είναι εξαρτώμενη από τις δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχία, ούτε είναι εξαρτημένη από το παρελθόν.
Εξάλλου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν επειδή «κάποιοι μας υποχρεώνουν να τις κάνουμε». «Είναι μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε γιατί τις έχει ανάγκη η Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Να κάνουμε ξανά τη λέξη μεταρρύθμιση συνώνυμο της αναγκαίας αλλαγής στη νοοτροπία, να κάνουμε τη λέξη μεταρρύθμιση να πάρει ξανά θετικό προοδευτικό πρόσημο», συμπλήρωσε.
«Αρκετά με τη λιτότητα, enough is enough. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη», είπε ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τη συμφωνία που επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου μεταξύ των εταίρων.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα καθώς και η δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει πλατιά κοινωνική συναίνεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα μετά την έλευση του ΔΝΤ σχολίασε ότι για τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν παγκόσμιο θέμα με αρνητικό πρόσημο. Τα επόμενα τεσσερα χρόνια μπορεί να γίνει παγκόσμιο θέμα με θετικό πρόσημο.
«Το ΔΝΤ επέβαλε σκληρή λιτότητα, τώρα ένας άλλος διεθνής οργανισμός ο ΟΟΣΑ έρχεται να συνεργαστούμε για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος με δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να πάει μπροστά» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια «είδαμε από την πλευρά της τρόικας εκβιασμούς ότι αν δεν μειωθούν συντάξεις, μισθοί δεν θα δοθούν δόσεις. Δεν είδαμε ποτέ αντίστοιχο εκβιασμό στην κατεύθυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων».
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός έναντι του ενδεχομένου να μην υπάρξει εκταμίευση της δόσης, λέγοντας ότι ακόμη και έτσι «είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».
Πρόσθεσε δε ότι «αν δεν υπάρξει (σ.σ. εκταμίευση) όμως θα έχουμε κάποιον που θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις και κάποιον που δεν είναι και αυτό θα δημιουργήσει σκεπτικισμό».
Παραδέχθηκε ότι υπάρχει κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας με τους εταίρους αλλά τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθούν «αμοιβαίες γέφυρες εμπιστοσύνης».
Τέλος, ο Πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι το επόμενο διάστημα οι αμοιβαίες παρεξηγήσεις θα λυθούν «αν από όλες τις πλευρές υπάρχει διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά».