Την ικανοποίησή της για τη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ εξέφρασε η βοηθός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Ρούμπιν Ντάμπιγκαν μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Την ικανοποίησή της για τη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ εξέφρασε η βοηθός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Ρούμπιν Ντάμπιγκαν μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Η κ. Ντάμπιγκαν υπογράμμισε τη σημασία να περάσει μη ρωσικό φυσικό αέριο από το νότιο διάδρομο. Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται στην περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια καθώς και να μην αποσπάται η προσοχή σε έργα που απέχουν πολλά χρόνια ή δεν είναι απαραίτητα εφικτά, κατηγορία στην οποία περιέλαβε τον αγωγό Turkish Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο.
Επίσης η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε και άλλα που διαφωνούμε με την ελληνική κυβέρνηση, αναφερόμενη στην ομιλία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο ίδιο συνέδριο.
Συμφωνούμε, είπε, ότι η ενεργειακή πολιτική επηρεάζει την πρόοδο και την ευημερία και ότι πρέπει να διασφαλίζουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια γιατί αυτό είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, η ενεργειακή πολιτική είναι κρίσιμη για τους κλιματικούς στόχους και πρέπει να αποτελεί αφετηρία συνεργασίας.
Η κ. Ντάμπιγκαν χρησιμοποίησε τα παραδείγματα της Ουκρανίας και των χωρών της Βαλτικής για να αναδείξει τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.
Νωρίτερα ο κ. Λαφαζάνης είχε μιλήσει για την ανάγκη ανασυγκρότησης των δημόσιων ενεργειακών επιχειρήσεων και της απεξάρτησής τους από διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ακόμη υποστήριξε ότι «οι νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις στην αγορά της ενέργειας, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με επιμονή της Κομισιόν και της τρόικας και η κατάτμηση δημοσίων επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην ανόρθωση της οικονομίας, αλλά αντίθετα, επέτειναν τον εφιάλτη στη χώρας μας, επιδεινώνοντας την ενεργειακή φτώχεια και την οικονομική ύφεση».
Επιπλέον ο υπουργός σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να παραμείνει «ένα είδος εξαρτημένου τροϊκανού οικονομικού προτεκτοράτου, το οποίο θα συμπληρώνεται και από ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας». «Η Ελλάδα δεν πρόκειται με την κυβέρνησή μας να γίνει εξαρτημένο πιόνι μονομερών ενεργειακών επιλογών ή και αξόνων, στο όνομα, δήθεν, της, κατά τα άλλα αναγκαίας, διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας της Ε.Ε.», ανέφερε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε ως κεντρικό ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο.
Ενώ για τους αγωγούς ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κόμβο διέλευσης και πύλη ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή, συμπλήρωσε, η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ και IGB ως μέρος του νοτίου διαδρόμου, διεκδικώντας αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα και τον λαό.
Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και προσκόμματα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 20 θαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων. Τέλος ο πρώην υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου σημείωσε ότι η «δημιουργική ασάφεια» δεν έχει θέση στην ενεργειακή πολιτική και πρόσθεσε ότι η υπάρχουσα συμφωνία προβλέπει δυνατότητα συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον ΤΑΡ με ποσοστό 5% από το 2020.
Πηγή: ΑΜΠΕ