Τη θέση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενη μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις χώρες της Ευρωζώνης εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Τη θέση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενη μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις χώρες της Ευρωζώνης εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η αγορά κρατικών και άλλων τίτλων χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανόν να θωρακίζει τις χώρες της Ευρωζώνης από πιθανές επιπτώσεις προερχόμενες από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Διαπιστώσαμε περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων μέχρι σήμερα σε δυσμενή οικονομική θέση χωρών παρά την ανανέωση της ελληνικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων χρέους μπορεί να θωρακίζει τις χώρες της ευρωζώνης απέναντι στη μετάδοση», ανέφερε.
Εξάλλου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η μαζική αγορά τίτλων χρέους δεν θα οδηγήσει στην ανάσχεση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι «το ευεργετικό αποτέλεσμα της αγοράς τίτλων χρέους επί των συνθηκών χρηματοδότησης δεν θα μειώσει τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις, όπως συχνά λένε ορισμένοι, αλλά στην πραγματικότητα θα αυξήσει τα οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων, στο μέτρο που οι εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, κάτι που θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη».
Ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες, κυρίως στη Γερμανία, φοβούνται μήπως η εφαρμογή του προγράμματος της ΕΚΤ έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της εφαρμογής διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ θεωρεί αδικαιολόγητους αυτούς τους φόβους, ωστόσο, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορεί να είναι από μόνο του ικανό να δώσει νέα δυναμική στην οικονομία της Ευρωζώνης.
«Οι πρόσφατες αποφάσεις μας αποτελούν αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδο πιο κοντινό προς τον στόχο μας (λίγο κάτω από το 2%). Είναι σε θέση να υποστηρίξουν μία περισσότερο ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη, όμως οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν ένα περισσότερο ευνοϊκό για τις επενδύσεις περιβάλλον εφαρμόζοντας με ταχύτητα και αξιοπιστία διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ