Μια ιδιαίτερα επιθετική στρατηγική ανάπτυξης σχεδιάζει ο όμιλος Τυράς με γνώμονα να αναδειχθεί σε πυλώνα διαχείρισης των εξαγωγών φέτας, προχωρώντας στην υλοποίηση επενδυτικού σχεδιασμού της τάξης των 75 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, με ταυτόχρονη σύναψη συνεργασιών με τυροκομεία.
Από την έντυπη έκδοση
Μια ιδιαίτερα επιθετική στρατηγική ανάπτυξης σχεδιάζει ο όμιλος Τυράς με γνώμονα να αναδειχθεί σε πυλώνα διαχείρισης των εξαγωγών φέτας, προχωρώντας στην υλοποίηση επενδυτικού σχεδιασμού της τάξης των 75 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, με ταυτόχρονη σύναψη συνεργασιών με τυροκομεία.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Ομίλου, τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση κατέθεσε στη MIG πρόταση εξαγοράς της Δέλτα έναντι 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της Τυράς, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τη ΜIG, καθώς οι επικεφαλής του ομίλου εκτίμησαν ότι στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης της Δέλτα, που έχει στόχο να νοικοκυρέψει και την εικόνα του δανεισμού της, η αξία της εταιρείας είναι υψηλότερη από το τίμημα της προσφοράς.
Μάλιστα φέρεται ότι η πλευρά της ΜIG αξίωνε ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Εκτοτε -σύμφωνα πάντα με τους επικεφαλής της Τυράς- δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία με την πλευρά της Δέλτα.
Σε επικοινωνία πάντως της «Ν» με πηγές προσκείμενες στη MIG, η πρόταση εξαγοράς της Δέλτα από την Τυράς διαψεύδεται.
Επέκταση
Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη της τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας είναι να επεκτείνει σημαντικά τη δυναμική της, κυρίως στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα της Τυράς έχουν παρουσία σε 36 χώρες.
Στόχος είναι οι διεθνείς πωλήσεις του Ομίλου ΤΥΡΑΣ να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία από 86 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό του πλάνο με κύριους άξονες τη διατήρηση της ποιότητας και την ασφάλεια του καταναλωτή. Την τελευταία δεκαετία το σύνολο των επενδύσεων ξεπέρασε τα 212 εκατ. ευρώ, ενώ οι προϋπολογισμένες επενδύσεις της επόμενης πενταετίας αγγίζουν τα 75 εκατ. ευρώ.
Παραγωγή βιοαερίου
Στο πλαίσιο των επενδύσεων του Ομίλου περιλαμβάνεται και μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η παραγωγή βιοαερίου από την αναερόβια επεξεργασία λυμάτων. Αποτελεί καινοτόμα επένδυση, μοναδική στην Ευρώπη στον χώρο της γαλακτοκομίας, αξίας 10 εκατ. ευρώ, η οποία στοχεύει στην αποτελεσματική επεξεργασία όλων των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν από τις παραγωγικές δραστηριότητες του εργοστασίου.
Παράλληλα, ο Ομιλος επιδιώκει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των συνεργασιών με τυροκομικές μονάδες προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική δυναμική των σημάτων της Ολυμπος και να αναπτυχθούν μεγαλύτερες διαπραγματευτικές δυνατότητες με τις αλυσίδες των ξένων αγορών. Σήμερα η ετήσια παραγωγική δυναμική του ομίλου μεταφράζεται σε 24.000 τόνους πρόβειο γάλα, 6.000 τόνους κατσικίσιο και 107.000 αγελαδινό.
Σε επίπεδο τζίρων οι προβλέψεις του Ομίλου είναι δυνητικά τα έσοδα να αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ από 295 εκατ. ευρώ το 2014, καθώς και η διατήρηση κερδοφόρας τροχιάς. Σημειώνεται ότι η περσινή χρήση έκλεισε με καθαρά κέρδη 22 εκατ. ευρώ έναντι 13 εκατ. το 2013.
Οσον αφορά τα EBITDA, το 2014 κινήθηκαν στα 49 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται έως το 2019 να ανέλθουν σε 70 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η γαλακτοβιομηχανία των αδελφών Σαράντη διαθέτει 5 υπερσύγχρονα εργοστάσια σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία και δύο εμπορικές εταιρείες σε Ιταλία και Γερμανία, απασχολώντας συνολικά 1.100 εργαζόμενους.
ΔΑΝΑΗ ΑΛΕΞΑΚΗ - [email protected]