Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2004 13:03

Ανακάμπτει το ενιαίο νόμισμα

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς ενισχύεται η άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει τελικά σε μείωση των επιτοκίων της στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Πέμπτη.

«Η αγορά εκτιμά τώρα ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτής της Nomura Trust and Banking Corp. Εκτιμά πάντως ότι οι φήμες περί μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον θα συνεχιστούν.

Τη σχετική φημολογία ενίσχυσε η υποχώρηση του πληθωρισμού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι το ισχυρό ευρώ - ενισχυμένο περίπου 50% από τα χαμηλά του 2000 έναντι του δολαρίου - θα πλήξει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/01/881436.htm .

Η συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Γκέρχραντ Σρέντερ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή δεν επιφύλαξε εκπλήξεις, καθώς και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τις επίσημες θέσεις τους σε ό,τι αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Στις 12:39 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,24750 δολάρια, ενώ νωρίτερα έφθασε μέχρι τα 1,254 δολάρια. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν, την περασμένη Παρασκευή, 1,2418 δολάρια ανά ευρώ.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε μέχρι τα 1,2370 δολάρια.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 62 από 63,6 τον Ιανουάριο.

Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη παρέμεινε τον περασμένο μήνα στα επίπεδα του Ιανουαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/01/881579.htm .