Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών όπως της Honda Motor Co., μετά την έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε αύξηση της απασχόλησης. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. σημείωναν κέρδη μετά την αύξηση των εξαγωγών της Ν. Κορέας, η οποία ήταν η μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα 15 ετών.

«Η έλλειψη δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν η Αχίλλειος πτέρνα της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, οπότε η βελτίωσή της αποτελεί θετικό σημάδι για την πορεία των μετοχών στην Ασία», ανέφερε ο Jun Terasaka, ο οποίος διαχειρίζεται 8,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Toyota Asset Management Co. στο Τόκυο.

Ο MSCI Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,5% φθάνοντας στις 92,52 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2000 στη 1:40' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Το ράλι του 61% από τα χαμηλότερα επίπεδα που έφτασε τον περασμένο Απρίλιο, περιορίστηκε φέτος, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ δεν δημιουργούσε τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση για ασιατικά προϊόντα, από ψηφιακές κάμερες έως ημιαγωγούς.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,7% φθάνοντας στις 11.345,19 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix σημείωνε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 1.112,13 μονάδες. Οι δύο δείκτες βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2002.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτς Kospi αναρριχήθηκε κατά 1,7%, φθάνοντας στις 898,15 μονάδες μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 46% τον Φεβρουάριο, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου και υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Χθες οι αγορές της Κορέας ήταν κλειστές λόγω εθνικής εορτής.

Ο δείκτης απασχόλησης στον τομέα μεταποίησης των ΗΠΑ ενισχύθηκε στο 56,3 το Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Δεκέμβριο του 1987.

Ολοι οι δείκτες στην Ασία κινούντο ανοδικά εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τις Φιλιππίνες. Κλειστές είναι οι αγορές της Ινδίας και του Πακιστάν, λόγω εθνικής εορτής.