Στην κυβέρνηση Μπλερ ο Ντένις Μακσέιν ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ένθερμος φιλοευρωπαϊστής. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του, στο οποίο προειδοποιεί για τυχόν Brexit μετά το δημοψήφισμα του 2017.
Στην κυβέρνηση Μπλερ ο Ντένις Μακσέιν ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ένθερμος φιλοευρωπαϊστής. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του, στο οποίο προειδοποιεί για τυχόν Brexit μετά το δημοψήφισμα του 2017.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε ότι σε περίπτωση επανεκλογής του τον ερχόμενο Μάιο, θα προκηρύξει δημοψήφισμα το 2017 για την τύχη της χώρας του στην ΕΕ. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία των συμπατριωτών του ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., τότε θα έρθουν δύσκολες εποχές. Το απόλυτο χάος, όπως πιστεύει ο Ντένις Μακσέιν, και προειδοποιεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Brexit. How Britain will leave Europe».
«Πολλοί σκέφτονται ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ε.Ε. και ότι πρόκειται μόνο για κάποιους εξτρεμιστές, όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ, χωρίς δυνατότητα επιρροής. Όχι. Πρόκειται για ολόκληρο τον Τύπο, όλο το συντηρητικό κόμμα, το UKIP με 25% των ψήφων στις Ευρωεκλογές, αλλά και τμήμα των Εργατικών, του επιχειρηματικού κόσμου. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις, που όλες μαζί ίσως πουν όχι στην Ευρώπη και η Βρετανία θα βγει από την Ε.Ε.», υποστηρίζει ο Μακσέιν.
Η Ε.Ε. ήταν ελκυστική πριν από 50 χρόνια για τη Βρετανία, που είχε δύο φορές περισσότερο ποσοστό ανάπτυξης από ό,τι σήμερα, υπενθυμίζει ο Βρετανός πολιτικός. Επιπλέον, όλο και λιγότεροι συμπατριώτες του μιλούν ξένες γλώσσες, ο αριθμός των Βρετανών υπαλλήλων και η επιρροή της χώρας του στις Βρυξέλλες βαίνει μειούμενη.
Ο Ντένις Μακσέιν παρομοιάζει τα αισθήματα των Βρετανών, όπως σε μια σχέση 42 χρόνων, όπου οι δύο σύντροφοι θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωριστά. Με αυτή την σκέψη παίζουν επιχειρηματίες, η πλειονότητα των εφημερίδων και εκτός από το κόμμα UKIP κυρίως το συντηρητικό κόμμα, που από την εποχή της Θάτσερ έχει μετατραπεί σε ευρωσκεπτικιστικό. Όποιος από τους Τόρις σκοπεύει να βάλει υποψηφιότητα, θα πρέπει να υποστηρίξει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Και έχει δίκαιο. Για παράδειγμα, ο Μπόρις Τζόνσον, ο εκκεντρικός δήμαρχος του Λονδίνου, που θεωρείται δυνητικά διάδοχος του Κάμερον, μόλις την τελευταία εβδομάδα δήλωσε ότι του είναι αδιάφορο τυχόν Brexit. Η μνήμη του Ντένις Μακσέιν πηγαίνει όμως πολύ παλαιότερα, όταν πριν από δέκα χρόνια βρίσκονταν με τον Κάμερον μετά από αγώνα τένις στα αποδυτήρια του κοινοβουλίου και τον είχε συμβουλέψει, αν γινόταν πρόεδρος του κόμματος να πει κάτι που θα άρεσε στο κόμμα και να εγκατέλειπε τις επιζήμιες αντιευρωπαϊκές θέσεις. Ο Κάμερον, αφού τον ευχαρίστησε για τις καλές ευχές του αποκάλυψε ότι είναι πολύ πιο ευρωσκεπτικιστής από ό,τι φαντάζεται.
Ο κίνδυνος για τυχόν Brexit είναι τόσο μεγάλος, επειδή ο Κάμερον δεν μπορεί να επιτύχει κάτι το ουσιαστικό στις διαπραγματεύσεις του με τις Βρυξέλλες για την μεταρρύθμιση της ΕΕ, υποστηρίζει ο Μακσέιν. «Για τη διεθνή γεωπολιτική σκηνή θα ισοδυναμούσε με τεράστια νίκη του Πούτιν και της πολιτικής του διαίρει και βασίλευε, θα ήταν ένας εφιάλτης για την Ουάσιγκτον. Η Γερμανία θα έχανε έναν φιλελεύθερο και ατλαντιστή εταίρο, θα επρόκειτο για μια νέα Ευρώπη», σημειώνει.
Πηγή: Deutsche Welle