Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 14:03

Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

ΜΙΚΡΗ πτώση αναμένεται σημειώσουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης έπειτα από τη σημαντική χθεσινή άνοδο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 19:30 (ώρα Ελλάδος) η ομιλία του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, σε οικονομική λέσχη της Νέας Υόρκης για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα στοιχεία για τις πωλήσεις οχημάτων κατά το μήνα Φεβρουάριο.

Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν χθες αξιόλογα κέρδη εν μέσω προσδοκιών βελτίωσης των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας. Ο δείκτης απασχόλησης στο βιομηχανικό τομέα των ΗΠΑ αναρριχήθηκε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1987, γεγονός που δημιούργησε ελπίδες ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή για την ανεργία θα είναι εξίσου ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε το Φεβρουάριο σταθερό στο 5,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ενώ τα μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 125.000 έναντι αύξησης 112.000 τον Ιανουάριο.

Η αγορά αναμένει ωστόσο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων – για πρώτη φορά από το Μάιο του 2000 – σε περίπτωση που διαπιστώσει αύξηση της απασχόλησης.

Στις 13:41 (ώρα Ελλάδος) οι προθεσμιακές τιμές στους δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχωρούσαν κατά 16 και 2 μονάδες αντιστοίχως.

Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, οι κυριότεροι δείκτες εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, ενώ το ευρώ παραμένει κάτω από το επίπεδο των 1,24 δολαρίων.

Tέλος, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε στις 13:42 (ώρα Ελλάδος) κατά 0,87% ή 29 σεντς και είχε διαμορφωθεί στις 33,05 δολάρια το βαρέλι.