Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.
Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.
Πρόσθεσε πως είναι κομβικής σημασίας να μη χαθεί αυτή η πρόοδος με τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν.
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, «η επιτυχία του σχεδίου μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας εξαρτάται από το πλαίσιο στο οποίο έχει τεθεί» και «από το πώς θα εφαρμοστεί».
«Χρειάζεται να δούμε στην πράξη το πώς θα εφαρμοστεί (το σχέδιο μεταρρυθμίσεων)» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τέσσερις μήνες για την εφαρμογή της και για «να τοποθετήσουν μαζί» με τους εταίρους στην Ευρωζώνη τα συμφωνηθέντα όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί και τις πρακτικές της ανάπτυξης.
Επισήμανε ακόμη ότι η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως έχει αναφέρει, έχει θέσει «δυο βασικούς στόχους»: την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την πάταξη της διαφθοράς, «φέρνοντας περισσότερη ισότητα στην κοινωνία».
Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να ενισχυθούν οι επενδύσεις.
Όπως έγινε γνωστό χθες Τρίτη, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες με έξι μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο αφορούν την ανθρωπιστική κρίση και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Όπως σημείωσαν οι κύκλοι της κυβέρνησης, πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη).
Η τρίτη αφορά το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για απεγκλωβισμό και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.
Οι άλλες μεταρρυθμίσεις αφορούν τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, την ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου και τη δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.
Όπως είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα πάει στο Eurogroup της Δευτέρας με «συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας».
Ερωτηθείς εάν οι συγκεκριμένες προτάσεις αφορούν στα υπό κατάρτιση νομοσχέδια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι «θα είναι και καινούργια πράγματα».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα ευρύ πεδίο που έχει και το δικό μας πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους θεσμούς. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης».
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ από την πλευρά του ανέφερε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση του δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα.
Σε ενημερωτικό σημείωμά του προς την ολλανδική κάτω βουλή, αφού παραθέτει όλα τα βήματα που έγιναν για να εγκριθεί η παράταση της δανειακής σύμβασης, επισημαίνει ότι, όπως αναφέρθηκε στην έκθεση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων τον οποίον υπέβαλε η ελληνική πλευρά χρησιμεύει ως σημείο εκκίνησης.
«Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αναπτύξουν αυτόν τον κατάλογο και θα τον υποβάλουν με τη μορφή της τροποποιημένης συμφωνίας στο Eurogroup, στα τέλη Απριλίου», επισημαίνει ο Ολλανδός υπουργός.