Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2004 08:28

Nissan : 46% υψηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κατά 46% οχήματα πούλησε τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ η Nissan Motor Co., οδηγώντας τις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν το μερίδιό τους στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, μετά την έναρξη της πώλησης του jeep της με καρότσα Titan, προ τριμήνου.

Η Nissan, η Toyota Motor Corp., η Honda Motor Co. και επτά ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες που ανταγωνίζονται στην αγορά των ΗΠΑ πούλησαν 435.210 αυτοκίνητα και φορτηγά τον Φεβρουάριο, αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 13,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Το συνολικό τους μερίδιο αυξήθηκε κατά 2,6% φθάνοντας στο 34,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Autodata Corp. Το μερίδιο αγοράς της Ford Motor Co. και των άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ υποχώρησε συνολικά κατά 1,8%, φθάνοντας στο 59,8%.

«Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι οι νικητές στη βιομηχανία αυτοκινήτων καθώς έχουν κάποια πολύ καλά μοντέλα και η μάρκα τους τις βοηθά να κερδίσουν μερίδιο αγοράς», ανέφερε ο Wilfrid Pham, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου ένα δισ. δολ. σε μετοχές με την HSBC Asset Management Japan στο Τόκυο.

Ο Φεβρουάριος ήταν ο δωδέκατος μήνας σε σύνολο 13 μηνών, κατά τον οποίον οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες απέσπασαν μερίδιο από τις ομοειδείς τους αμερικανικές, όπως τη Ford, μετά την αύξηση των πωλήσεων των jeep με καρότσα και άλλων επιβατικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Autodata Corp., οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες πούλησαν αυτοκίνητα με ταχύτερο ρυθμό της αύξησης του 4,8% των συνολικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, φθάνοντας το 1,28 εκατ. οχήματα.

Η αύξηση των πωλήσεων μεταξύ τους τονώθηκε από την αύξηση της παραγωγής στη Β. Αμερική, συμπεριλαμβανομένου και του εργοστασίου της Nissan στο Μισσισσίπι και τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του εργοστασίου της Honda στην Αλαμπάμα.

Η Toyota, η τρίτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, αύξησε της πωλήσεις της τον Φεβρουάριο σε ποσοστό της τάξης του 18%. Η Honda, η οποία κατασκευάζει τα επιβατικά αυτοκίνητα Accord και Civic πούλησε 8,1% περισσότερα αυτοκίνητα τον μήνα που πέρασε έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Οι πωλήσεις της Nissan αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό σε μηνιαία βάση, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκησή της ο Carlos Ghosn το 2000, σύμφωνα με τον αναλυτή Yasuaki Iwamoto, της Okasan Securities Co. στο Τόκυο.