Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2004 11:53

Επιβράδυνση του τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΘΗΚΕ το Φεβρουάριο ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από την έρευνα Reuters/NTC Research σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 56,2 από 57,3 τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρά υποχώρηση στο 57,2. Παρέμεινε ωστόσο για όγδοο διαδοχικό μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων. Το όριο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου.

Ο ισχυρότερος ρυθμός κατεγράφη στην Ισπανία, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και την Ιταλία. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στην Ισπανία, σε αντίθεση με την επιβράδυνση του ρυθμού στη Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Στη Γερμανία κατεγράφη για μία ακόμη φορά ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης.

«Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε και εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο βρετανός αναλυτής.

«Το γεγονός μάλιστα ότι η πτώση (του δείκτη υπηρεσιών) ήταν σημαντική στις τρεις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, θα ενισχύσει τις πιέσεις στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ στους επόμενους μήνες».