Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2004 12:13

Κάτω από τα 1,22 δολάρια το ευρώ

ΚΑΤΩ από το επίπεδο των 1,22 δολαρίων έχει υποχωρήσει το ενιαίο νόμισμα έπειτα από τα αποθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Reuters/NTC Research σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις, ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 56,2 από 57,3 τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρά υποχώρηση στο 57,2. Παρέμεινε ωστόσο για όγδοο διαδοχικό μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων. Το όριο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου.

«Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε και εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο βρετανός αναλυτής.

«Το γεγονός μάλιστα ότι η πτώση (του δείκτη υπηρεσιών) ήταν σημαντική στις τρεις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, θα ενισχύσει τις πιέσεις στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ στους επόμενους μήνες».

Από την άλλη πλευρά, το δολάριο ευνοείται από τις προσδοκίες ισχυρής ανάκαμψης της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι περικοπές θέσεων εργασίας που έχουν ανακοινωθεί από αμερικανικές επιχειρήσεις μειώθηκαν στο χαμηλότερο από πενταμήνου επίπεδο το Φεβρουάριο, σύμφωνα με έκθεση της Challenger, Gray & Christmas Inc. http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/03/882271.htm .

Ώθηση στο δολάριο έδωσε και η δήλωση του προέδρου της Fed ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα πρέπει «κάποια στιγμή» να κινηθούν ανοδικά.

Στις 11:49 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,218 δολάρια έναντι 1,2214 δολαρίων στις 23:00 χθες. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2402 δολάρια ανά ευρώ.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την ημέρα εισαγωγής του.

Σημειώνεται ότι στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) η Fed θα δημοσιοποιήσει τη μηνιαία έκθεσή της για την πορεία της οικονομίας.

Νωρίτερα, στις 17:00, θα ανακοινωθεί ο δείκτης ISM για την πορεία του αμερικανικού τομέα υπηρεσιών κατά το μήνα Φεβρουάριο.