Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2004 13:48

Σημαντική αύξηση της αμόλυβδης το πεντάμηνο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών διαμορφώνεται η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το πρόβλημα καταγράφεται κυρίως σε εννέα περιοχές της χώρας και ειδικότερα στην Κρήτη, τα Επτάνησα, τις Κυκλάδες, τη Λέσβο, τη Χίο, τα Δωδεκάνησα, την Ηπειρο, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία.

Η μέση τιμή στις περιοχές αυτές ήταν στις 23 Φεβρουαρίου 0,748 ευρώ το λίτρο όταν στις 29 Σεπτεμβρίου 2003 η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε διαμορφωθεί στα 0,726 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η σημερινή μέση τιμή της αμόλυβδης εμπεριέχει «καπέλο» το οποίο υπολογίζεται στα έξι λεπτά το λίτρο.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι το διάστημα που προηγήθηκε, οι αυξητικές μεταβολές στις διεθνείς τιμές πετρελαίου δεν επηρέασαν άμεσα τη διαμόρφωση των τιμών στις χώρες της Ευρωζώνης, λόγω της ισχυροποίησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ωστόσο λόγω της πρόσφατης κάμψη του ευρώ, κάθε αυξητική μεταβολή στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην Ευρωζώνη.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, παρακολουθεί καθημερινά την εξελιξη των τιμών , χωρίς μέχρι τώρα να έχει εκδηλωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η πρόθεση επιβολής πλαφόν στις περιοχές που η τιμή διαμορφώνεται αδικαιολόγητα υψηλά.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων