Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 10:49

Οι έξι αλλαγές στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Ειδικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων προαναγγέλλει με συνέντευξή του στη «Ν» ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Ειδικότερα για το σκέλος που αφορά τις μικρές επιχειρήσεις θα προστεθούν συγκεκριμένοι κανόνες που θα καταστούν υποχρεωτικοί για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Από την έντυπη έκδοση

Στις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι καθώς η επιχείρηση θα ανακάμπτει μετά τη ρύθμιση των δανείων της, οι μηνιαίες δόσεις δεν θα υπερβαίνουν το 40% των κερδών της, διασφαλίζοντας ότι δεν θα απειληθεί μελλοντικά από «ασφυξία». Τα προαναφερόμενα προαναγγέλλει με συνέντευξή του στη «Ν» ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα αναζητηθεί η χρυσή τομή μεταξύ των οφειλετών και των τραπεζών.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η σταθερότητα που εμπνέει η νέα συμφωνία θα συμβάλει ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και μιλά για την ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Κύριε υπουργέ, η προκήρυξη των εκλογών, η ανάληψη της κυβέρνησης και η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους είχε ως συνέπεια την τήρηση στάσης αναμονής στην οικονομία. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο περιορισμός των εκτιμήσεων για ανάπτυξη της τάξεως άνω του 2,5% για το 2015. Επειδή ο χρόνος περνά, ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας;

«Η ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση και η συμφωνία με τους δανειστές αποκαθιστούν την αίσθηση σταθερότητας στην οικονομία, ομαλοποιώντας τόσο τη δραστηριότητα στην αγορά όσο και τη ροή εσόδων προς το Δημόσιο.

Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική καταστροφή και τις συνέπειές της, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν ριζικές μεταρρυθμίσεις, που καθυστερούν δεκαετίες, στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα ελαφρύνουν τις πιέσεις στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα και θα βελτιώσουν την ψυχολογία στην αγορά και το επενδυτικό κλίμα».

Εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο προηγούμενος στόχος ανάπτυξης;

«Η σταθερότητα που εμπνέει η νέα συμφωνία θα συμβάλει ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Το κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω το καλοκαίρι, όταν η συμφωνία οριστικοποιηθεί.

Παράλληλα θα αρχίσει να αποδίδει η οικονομική πολιτική, ωφελώντας την ανάπτυξη. Η ανάκαμψη της ζήτησης που θα προκύψει θα επιτρέψει στην οικονομία να εισέλθει σε έναν χρηστό κύκλο, καθώς θα προσελκύονται επενδύσεις, θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας και άρα θα ενισχύεται περαιτέρω η ζήτηση».

Σε ποιους τομείς σχεδιάζετε να δώσετε τη μεγαλύτερη βαρύτητα;

«Για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με αποκατάσταση της πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν και παροχή κινήτρων για περαιτέρω ανάπτυξη.

Αυτό επιθυμούμε να συμβεί πρωτίστως σε κλάδους με ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς εγκαταλείπουμε οριστικά το ολέθριο πείραμα της εσωτερικής υποτίμησης και το μοντέλο ανάπτυξης με μοχλό το χαμηλό κόστος εργασίας. Επιτακτική είναι και η ανάγκη άμεσης αξιοποίησης του ανθρωπίνου κεφαλαίου της χώρας, που τα προηγούμενα χρόνια διέρρευσε μαζικά στο εξωτερικό».

Στα συρτάρια του υπουργείου σας βρήκατε έτοιμο το σ/ν για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Πότε σκοπεύετε να τον καταθέσετε, δεδομένου ότι η χώρα εδώ και πολλούς μήνες δεν διαθέτει το συγκεκριμένο επενδυτικό εργαλείο και ποια θα είναι η φιλοσοφία του;

«Ολα αυτά που προανέφερα έχει ως στόχο ο αναπτυξιακός νόμος που θα παρουσιάσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Προηγουμένως, όμως, θα προχωρήσουμε στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής που διαχειρίζεται τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους αναπτυξιακούς νόμους.

Αντί των φαραωνικών έργων προηγούμενων ετών, ζητούμενο είναι η ανάπτυξη κλάδων όπου τα οφέλη διαχέονται σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, με την προτεραιότητα πάντα να δίνεται στις ασθενέστερες.

Ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει, επίσης, κριτήρια που θα συνδέουν την παροχή ενισχύσεων με τις δυνατότητες απασχόλησης και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Τέλος, θα δοθεί έμφαση στις έμμεσες μορφές ενισχύσεων».

Στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης, μέγιστο πρόβλημα για την οικονομία αναδείχθηκε η έλλειψη ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς. Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας για την παροχή ρευστότητας;

«Η αποκατάσταση της ομαλής παροχής ρευστότητας συνδέεται άμεσα με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την πορεία της οικονομίας, πρωτίστως μεταξύ των πολιτών. Οι πρώτες ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι άκρως ενθαρρυντικές, με τις έρευνες κοινής γνώμης να καταγράφουν για πρώτη φορά πλεόνασμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Η αίσθηση αυτή θα εμπεδωθεί το επόμενο διάστημα καθώς θα υλοποιούμε τις προεκλογικές εξαγγελίες μας. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ομαλά το τραπεζικό σύστημα και να προσφέρει ρευστότητα στην οικονομία είναι η οριστική εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, δηλαδή η αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων δανείων”. Κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητά μας».

Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια έχετε προαναγγείλει παρεμβάσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ποιες είναι οι αναμενόμενες αλλαγές;

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από εκείνα προς τις μεγαλύτερες. Στην πρώτη περίπτωση θα παρέμβουμε στο θεσμικό πλαίσιο, διατηρώντας τις θετικές ρυθμίσεις του “νόμου Δένδια” και προσθέτοντας συγκεκριμένους κανόνες που θα ισχύουν υποχρεωτικά και δεν θα επαφίεται η εφαρμογή τους στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών.

Θα διατηρηθούν τα κίνητρα για τo “πακέτο” ρύθμιση χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) και θα μπει αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο, καθώς η επιχείρηση θα ανακάμπτει δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών της, διασφαλίζοντας ότι δεν θα απειληθεί μελλοντικά από ασφυξία.

Για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε οι τράπεζες να μη χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων αλλά και να μην καταλήξουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεων. Χρειάζεται να δούμε αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης».

Ποια θα είναι η δομή του σχεδίου για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια;

«Βάση του σχεδίου αποτελεί η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Κόκκινων Στεγαστικών Δανείων ή του Ταμείου Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Ο φορέας θα ξεκινήσει να λειτουργεί με κεφάλαιο 3 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για να αποκτηθούν τα δάνεια από τις τράπεζες.

Ας σημειωθεί εδώ ότι ήδη οι τράπεζες έχουν εγγράψει προβλέψεις ζημιών, οπότε το συνολικό εξυγιαντικό αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλάσιο. Κι εδώ προτεραιότητα αποτελούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Ο φορέας θα εξετάσει ανά περίπτωση τα δάνεια και ανάλογα θα αποφασίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις (διαγραφή μέρους της οφειλής, επιμήκυνση δόσεων, χαμηλό επιτόκιο κ.λπ.)

Μόλις οι δανειολήπτες αρχίζουν να εξυπηρετούν εκ νέου τα δάνεια, ο φορέας θα εισπράττει έσοδα και θα έχει πόρους για την αυτοχρηματοδότησή του».

Διαχρονικό πρόβλημα αποτελούν οι υψηλές τιμές, πρόβλημα που επιδεινώθηκε με την κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος και την εκτόξευση της ανεργίας. Ποιες ενέργειες να αναμένουμε στο πεδίο αυτό;

«Η στήριξη των ασθενέστερων οικονομικών ομάδων, πέραν της αποκατάστασης των εισοδημάτων τους και της ενίσχυσης της απασχόλησης, θα επιχειρηθεί και μέσω της αντιμετώπισης των στρεβλώσεων στην αγορά. Μεγάλοι όμιλοι, κατά βάση πολυεθνικοί, έχουν καταφέρει σε μια σειρά από κλάδους να δημιουργήσουν ολιγοπωλιακές καταστάσεις, διασφαλίζοντας υψηλά περιθώρια κέρδους, εις βάρος των καταναλωτών. Αυτό θα σταματήσει».

Πιστεύετε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπορούσε να συμβάλει στην άρση των στρεβλώσεων στην αγορά και με ποιο τρόπο;

«Θα προχωρήσουμε άμεσα σε θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να γίνει πιο παραγωγική και αποτελεσματική στις παρεμβάσεις της στην αγορά.

Τόσο αυτή όσο και η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις όπου διαφαίνονται ύποπτες αποκλίσεις. Θα προωθήσουμε, επίσης, νομοθεσία για την αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια πώλησης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αδυναμίας προσδιορισμού “καθαρών” τιμών χονδρικής. Θα προχωρήσουμε επίσης στη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού. Ολες αυτές οι κινήσεις θα επιτρέψουν στις δυνάμεις του ανταγωνισμού να οδηγήσουν χαμηλότερα τις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών».

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ - [email protected]