Η εκτίμηση των ξένων αναλυτών, πως η ελληνική περίπτωση θα φύγει από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια ειδησεογραφία και δεν θα αποτελεί παράμετρο που θα επηρεάζει τις μεταβολές των βασικών δεικτών στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη μετά τη συμφωνία της ελληνικής πλευράς με το Eurogroup, αποδείχθηκε σωστή. Ωστόσο τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτή στα κοινοβούλια σε χώρες της ευρωζώνης και η παράταση των προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας, έχουν συνθέσει ένα νεφελώδες κλίμα πάνω από την οικονομία της χώρας και το ΧΑ εξ αντανακλάσεως. Η Ελλάδα έφυγε από τα πρωτοσέλιδα αλλά δεν ξέφυγε από την παγίδα ρευστότητας.
Η εκτίμηση των ξένων αναλυτών, πως η ελληνική περίπτωση θα φύγει από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια ειδησεογραφία και δεν θα αποτελεί παράμετρο που θα επηρεάζει τις μεταβολές των βασικών δεικτών στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη μετά τη συμφωνία της ελληνικής πλευράς με το Eurogroup, αποδείχθηκε σωστή. Ωστόσο τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτή στα κοινοβούλια σε χώρες της ευρωζώνης και η παράταση των προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας, έχουν συνθέσει ένα νεφελώδες κλίμα πάνω από την οικονομία της χώρας και το ΧΑ εξ αντανακλάσεως. Η Ελλάδα έφυγε από τα πρωτοσέλιδα αλλά δεν ξέφυγε από την παγίδα ρευστότητας.
Παρά ταύτα υπάρχει αυτή την ώρα ένα πολύ αρνητικό κλίμα για τις τράπεζες αφού αρκετοί εκτιμούν πως σε αυτές θα φορτωθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους στη φάση που η ρευστότητα στερεύει και οι υποχρεώσεις που είναι ανελαστικές είναι περισσότερες από τα κεφάλαια που φιλοξενούν τα κρατικά ταμεία. Ο τζίρος υποχώρησε μαζί με την κάθοδο των τιμών των περισσότερων blue chip γεγονός που υπογραμμίζει την απουσία επενδυτών με μεγάλη διάθεση ή ανάγκη να ρευστοποιήσουν θέσεις τους στα τρέχοντα επίπεδα.
Φυσικά για να μπορούν να αντιδρούν κατ’ αυτό τον τρόπο σημαίνει ότι δεν περιμένουν ότι η τρέχουσα κάθοδος θα έχει συνέχεια τόσο βαθειά ώστε να πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις από πανικό μήπως ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για στατιστικά αίτια. Οι εγχώριοι αναλυτές θέτουν πολλές, και απίθανο να εκπληρωθούν προϋποθέσεις, ώστε να επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα που είχε σχηματιστεί ως το περυσινό φθινόπωρο. Ως τότε, την χαρακτηρίζουν χαρά των βραχυπρόθεσμων κινήσεων και σκιάχτρο των μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων. Οι επενδυτές πάντως σήμερα θα επιχειρήσουν να δώσουν στα επίπεδα λίγο κάτω από τα χαμηλά της περασμένης συνεδρίασης χαρακτηριστικά στήριξης.
Οι τακτικοί γνωρίζουν πως ο 25άρης είναι για τη στήλη ο δείκτης των θεσμικών και εκείνος που καθορίζει με την πορεία του το γενικό κλίμα. Θα λέγαμε ότι οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για μετοχές εκτός των FTSE25 και FTSEM μοιάζουν με τους ξένους θεσμικούς του ΧΑ που το 90% των κινήσεών τους γίνεται αφού «πάρουν γραμμή» από την αγορά ομολόγων. Αυτοί περιμένουν την τάση του 25άρη για να αποφασίσουν αν θα επιτεθούν αγοραστικά σε μετοχές εκτός των 45 που αναφέραμε.
Περιμένουμε λοιπόν να λειτουργήσουν τα επίπεδα κάτω από τις 264 μονάδες και ως τις 261 ως στήριξη και αυτή η ανάσα θα αποτελέσει το θετικότερο μήνυμα μια βδομάδα που η αγορά βίωσε τον ενθουσιασμό αλλά και την αυξημένη ανησυχία για το μέλλον της εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες την Πέμπτη, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε διαδικασία αποτίμησης των μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν, ενώ αρνητικά επέδρασε η πτώση του ενεργειακού κλάδου, σε αντίθεση με την 11η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση του τεχνολογικού κλάδου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,06% στις 18.214,42 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,42% στις 4.987,89 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,15% στις 2.110,74 μονάδες.
Στο ταμπλό, ανοδικά κατά 12% έκλεισε η Salesforce.com, μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα έσοδα του 12μηνου χρήσης. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του προηγούμενου 12μηνου αυξήθηκαν κατά 32% στα 5,37 δισ. δολάρια.
Στον αντίποδα, η Chevron και η Exxon Mobil σημείωσαν απώλειες άνω του 1,1%, καθώς ο κλάδος επηρεάστηκε από την σημαντική πτώση του πετρελαίου σήμερα. Ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,8%.
Επίσης, πτώση 1,5% σημείωσε η Transocean, καθώς κατέγραψε ζημίες 739 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2014, έναντι κερδών 233 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Η εταιρεία ενέγραψε απομειώσεις 992 εκατ. δολαρίων, λόγω αναδιάρθρωσης της αξίας των συμβολαίων εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,1% σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2014 μειώθηκε κατά 0,7%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε κατά 0,1% σε ετήσια βάση και κατά 0,6% σε μηνιαία.
Επίσης, μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση του αριθμού των ατόμων που αιτήθηκαν επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Τέλος, άνοδο 2,8% κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο της τάξεως του 1,6%.
ΕΥΡΩΠΗ
Ώθηση από την άνοδο της Bayer και της GDF Suez έλαβαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον Dax στη Φρανκφούρτη να καταρρίπτει νέα ιστορικά υψηλά, ενώ μέσω καταιγισμού ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το 2014.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 6.950 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,04% στις 11.327μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 4.911μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,10% στις 390,69 μονάδες.
Στο ταμπλό, κέρδη 1% σημείωσε η GDF Suez, η οποία επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα αποτελέσματά της το 2014. Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης της κεφαλαιακής της έκθεσης. Κέρδη 3,9% κατέγραψε και η Bayer, η οποία ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 5,2% το 2014, στα 42,2 δισ. ευρώ, ωθώντας τα καθαρά έσοδα κατά 7,4% υψηλότερα στα 3,42 δισ. ευρώ και τα βασικά κέρδη ανά μετοχή κατά 7,3% στα 6,02 ευρώ.
Στον αντίποδα, η Allianz σημείωσε απώλειες 0,5%, καθώς ανακοίνωσε μείωση κερδών το τέταρτο τρίμηνο του 2014, στα 1,22 δισ. ευρώ από 1,26 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Επίσης, η Royal Bank of Scotland υποχώρησε κατά 4,5%, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι η αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων θα προχωρήσει σε ουσιαστικές απώλειες θέσεων εργασίας. Επίσης, η Mizuho Financial Group συμφώνησε να εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της τράπεζας στη Βόρεια Αμερική.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που καταρτίζει το ινστιτούτο GfK, στην Γερμανία, ανήλθε στις 9,7 μονάδες τον Μάρτιο του 2015.
ΧΑ
Πτωτικά, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να παρακολουθεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την επίλυση των πρώτων σημαντικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει μετά τη συναφθείσα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,00% στις 904,59 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 919,69 μονάδες και η χαμηλότερη στις 895,46. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 38,10% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα περίπου 94,16 εκατ. ευρώ, ενώ έγιναν 24,09 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Το θετικό της συνεδρίασης είναι ότι οι εγχώριοι έδειξαν ότι θέλουν να διατηρηθεί το επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο ενδοσυνεδριακά δοκιμάστηκε. Μπορεί η κυβέρνηση να πρέπει σύντομα να λύσει το πρόβλημα της κάλυψης των υποχρεώσεων της κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο η αγορά δείχνει να διατηρεί την ψυχραιμία της, εκτιμώντας ότι θα βρεθεί κάποια λύση.
Επί διημέρου οι εγχώριοι traders ρευστοποιούν τα κέρδη της Τρίτης, δείχνοντας ότι ακόμη δεν είναι καιρός να επιχειρηθεί η διάσπαση της κρίσιμης αντίστασης των 950 μονάδων. Η προσοχή έχει στραφεί στο εσωτερικό της χώρας και με βάση αυτές τις εξελίξεις η αγορά θα κάνει βήμα μπροστά ή βήματα πίσω. Επομένως, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που θα οδηγήσει στο εξής την αγορά είναι το κατά πόσο γίνονται βήματα από την κυβέρνηση να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη τόσο των εταίρων, όσο και των καταναλωτών και των επενδυτών.
Αρνητικά έδρασε αφενός η επιβεβαίωση της σημαντικής εκροής καταθέσεων που είχαμε τον Ιανουάριο από τις ελληνικές τράπεζες και αφετέρου η διαπίστωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι αν και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο λόγος των «κόκκινων» δανείων του ιδιωτικού τομέα προς το σύνολο των δανείων ανέρχεται στο 34,2%, ο υψηλότερος στην ΕΕ.
Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 1,97% στις 267,64 μονάδες, βρίσκοντας μικρά στηρίγματα από τις Motor Oil (+1,04%), Coca Cola HBC(+1,03%), ΟΤΕ (+0,78%) και Folli Follie(+0,23%).
Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε από τις MIG(-5,78%), ΜΕΤΚΑ(-5,19%), ΟΠΑΠ (-5,05%) και Μυτιληναίος(-4,45%).
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,33% στις 813,62 μονάδες, έχοντας την Eurobank στο -4,40%, την Alpha Bank στο -4,34%, την Πειραιώς στο -3,43% και την Εθνική στο -2,01%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-6,01%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών (+1,00%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 49 κινήθηκαν ανοδικά, 104 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Δεν άλλαξαν πολλά
Υπενθυμίζουμε πάλι: Η τεχνική ανάλυση, όπως την χρησιμοποιεί η στήλη, υπαγόρευσε αναγνώριση μιας σημαντικής οροφής, για τον 25άρη, στα επίπεδα που έκλεισε την Τρίτη. Την έχουν ορίσει τα χαμηλά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου του 2014, όταν δεν ήταν γνωστή η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος των εξελίξεων που έφεραν τον Ιανουάριο νέα κυβέρνηση. Για την ιστορία πάντως, η άνοδος έφερε τον δείκτη των θεσμικών στη ζώνη τιμών που οδηγήθηκε τη δεύτερη μέρα μετά την ανακοίνωση πως επισπεύδονται οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου. Ήτοι στη ζώνη τιμών που βρέθηκε ο 25άρης στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 με χαμηλό στις 279,11 μονάδες υψηλό στις 292,2 και κλείσιμο στις 288,5. Χθες καλύφθηκε από την αντίθετη κατεύθυνση η διακύμανση της 11 Δεκεμβρίου, με μέγιστο τις 290,6 μονάδες ελάχιστο τις 262,9 και κλείσιμο στις 266,34.
Από τις χθεσινές συναλλαγές φάνηκε πως οι θεσμικοί υπολογίζουν τα επίπεδα τιμών που σημειώθηκαν πρόσφατα ως σημαντικά καθώς το χθεσινό χαμηλό στις 264,5 είναι κοντά στα επίπεδα της συνεδρίασης της 11/12/2014. Η στήλη, με βάση όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, σήμερα βλέπει ως αντίσταση για τον 25άρη πρώτα από όλα τα επίπεδα των 284 μονάδων. Αλλά με βάση τα δεδομένα των συναλλαγών τον Δεκέμβριο του 2014 αντίσταση υπάρχει και στη ζώνη μεταξύ 288 και 292 μονάδων. Ως προς τις νέες στηρίξεις, μετά τη βελτίωση της στατιστικής εικόνας, εντοπίζονται τα επίπεδα των 262 ως 266 μονάδων. Ακολουθεί η στήριξη στις 250 και η δοκιμασμένη στήριξη στις 243 - 245 μονάδων.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ακόμα πιο μακριά από το υψηλό πέντε μηνών σήμερα Παρασκευή, γιατί μια απότομη υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου κατέβασε απότομα τη διάθεση ανάληψης κινδύνου. Αν και οι ιαπωνικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε μια νέα κορυφή 15 χρόνων καθώς το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γεν στη διάρκεια της νύχτας.
Η δύναμη του δολαρίου ακολούθησε τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που έφεραν μια αισιόδοξη ατμόσφαιρα, η οποία επανάφερε τις προσδοκίες για μια πρώιμη αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε -0,3% μετά την προώθηση σε υψηλό πέντε μηνών την Τετάρτη.
Σε μια μικτή για την περιοχή μέρα, οι μετοχές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν μετά από ένα ράλι επτά ημερών και της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης μειώθηκαν συγκρατημένα. Αλλά οι μετοχές στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ κινήθηκαν υψηλότερα.
Ο Nikkei του Τόκιο ήταν στο -0,06% μετά την επαφή με ένα υψηλό δεν έχουμε δει από τον Ιούνιο του 2000, μετά τα ισχυρά δεδομένα γύρω από την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, εκτός της υποστήριξης από το αδύναμο γιέν.
Το δολάριο κατέγραψε οριακές απώλειες κάτω -0,1% για να πάει στα 119,25 γιεν μετά την άνοδο κατά περίπου 0,5% στη διάρκεια της νύχτας από το χαμηλό των 118,68. Ο δείκτης δολαρίου κυμάνθηκε κοντά σε ένα υψηλό ενός μήνα στο 95,357.
Οι «ταύροι» για το δολάριο, είδαν το ηθικό τους να αναπτερώνεται και πάλι μετά από στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν.
Στιβαρή ήταν η εικόνα από τις παραγγελίες διαρκών αγαθών των ΗΠΑ βοήθησε στη στήριξη του δολαρίου και επίσης, στο να κινηθούν υψηλότερα οι αποδόσεις των ομολόγων
Οι επενδυτές περιμένουν τώρα την αναθεώρηση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο στοιχεία που οφείλεται αργότερα σήμερα για άλλον ένα έλεγχο της υγείας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για την αναμενόμενη ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο, περιμένουν να αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο 2,1% από την προηγούμενη εκτίμηση που ήταν στο 2,6%.
Καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης τουλάχιστον κατά 2% είναι προαπαιτούμενο της Fed για την έγκαιρη και διαρκή αύξηση των επιτοκίων της, μια μέτρηση πολύ κοντά ή κάτω από το 2% είναι πιθανό να βλάψει τις προσδοκίες για μια αύξηση των βασικών επιτοκίων τον Ιούνιο και θα βαρύνει πολύ στις προσδοκίες των επενδυτών για το δολάριο.
Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημείωσε μέτρια ανάκαμψη και ήταν στο +1,3% στα 48,80 δολάρια το βαρέλι, μετά από τη βουτιά κατά -5,5% την προηγούμενη ημέρα.
Παρά την απότομη αναταραχή στη διάρκεια της νύχτας, για την τιμή του αργού στις ΗΠΑ ήταν ακόμη σε καλό δρόμο για την πρώτη μηνιαία άνοδο της σε οκτώ μήνες. Οι διακοπές εφοδιασμού της Βόρειας Θάλασσας και η αναζωπύρωση των ανησυχιών για διαταραχή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης υποστήριξαν πρόσφατα την άνοδο στις τιμές.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πάνος Δάντης της Alfa Alliance
Μετά την ανοδική κίνηση στο ΧΑ, ως προεξόφληση της συμφωνίας Κυβέρνησης και Εταίρων και την παραμονή της Χώρας στο ευρώ, ο Γενικός Δείκτης, στις 2 τελευταίες συνεδριάσεις, υποχωρεί προς τις 900 μονάδες.
Η κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας είναι οι βασικές αιτίες. Είναι θετικό το ότι η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε έγκαιρα την (οικονομική) πραγματικότητα της Χώρας και κατάφερε και έκλεισε την συμφωνία για μια περίοδο - γέφυρα 4 μηνών, εωσότου αποφασιστεί το νέο πρόγραμμα με τους Εταίρους / Θεσμούς.
Αν τελικά συμφωνηθεί ο περιορισμός των πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% τον χρόνο, αυτό θα αποτελεί σοβαρή επιτυχία και βάση για την "οξυγόνωση" της Οικονομίας, υπό προϋποθέσεις. Όμως θα πρέπει να τηρηθούν κάποιες δεσμεύσεις, κυρίως αυτές περί μεταρρυθμίσεων Κράτους και Οικονομίας και φυσικά οι Εταίροι να μην κάνουν πίσω από τις υποσχέσεις τους.
Το ΧΑ θα εξακολουθήσει να είναι εγκλωβισμένο ανάμεσα στις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Οικονομία, την ανεπαρκή ρευστότητα στην Αγορά, τις σχέσεις με τους Εταίρους και τις εξελίξεις στις διεθνείς Αγορές. Συνεπώς η μεταβλητότητα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη και τα κέρδη θα πρέπει να κατοχυρώνονται αμέσως από τους βραχυπρόθεσμους.
Οι μακροπρόθεσμοι θα πρέπει σιγά - σιγά να αρχίσουν να "κτίζουν" χαρτοφυλάκιο, αφού με ορίζοντα 10ετίας η διαφορά αγορών στις 900 ή στις 700 μονάδες θα είναι πολύ μικρή.
Τεχνικά, αντιστάσεις ο ΓΔ έχει στις 1023 μονάδες, στις 1048 και μετά στις 1200 μονάδες, που όμως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί στην παρούσα φάση. Οι στηρίξεις στις 750 και 705 μονάδες, βραχυπρόθεσμα.
Κυματικά υπάρχουν 2 σενάρια. Είτε ο ΓΔ είναι στο κύμα 2 του 5 από τα υψηλά του 2007, με κίνηση προς τις 1050 μονάδες max, είτε έχει ολοκληρώσει κίνηση 1-2-3 του 5 και είναι στο κύμα 4 του 5, με τον ίδιο στόχο. Στην πρώτη περίπτωση τα περιθώρια υποχώρησης είναι μεγάλα (μπορεί και μεγαλύτερα των 400 μονάδων), ενώ στην δεύτερη κυματική περίπτωση τα περιθώρια διόρθωσης, για τον Γενικό Δείκτη, εξαντλούνται 200 μονάδες χαμηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι μήνες, μέχρι το Καλοκαίρι, θα είναι δύσκολοι για την Οικονομία και τους επενδυτές.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι ασιατικές μετοχές και το δολάριο κινήθηκαν ανοδικά
Οι πιο ήρεμες συναλλαγές στην αγορά μετοχών της Αθήνας και τα ισχυρά μακροοικονομικά δεδομένα υποστηρίζουν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνων στην Ευρώπη.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την εκτίμηση ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης στην περίπτωση που η χώρα συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.
Στο -2,9% διαμορφώθηκε o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, από -3,1% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 95 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 576 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014.
Την ανάγκη υιοθέτησης εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία για το 2014. Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, τόνισε.
Για το ελληνικό ζήτημα ενημέρωσε την Τετάρτη το δ.σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ενημέρωση στηρίχθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε η κ. Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, με την οποία διατύπωνε την άποψη ότι ο ελληνικός κατάλογος (των μεταρρυθμίσεων) είναι «επαρκώς περιεκτικός», αποτελώντας «αξιόπιστο σημείο εκκίνησης» και ότι «δεν είναι ευρύτερα αρκετά συγκεκριμένος».
Αντιδράσεις μεταξύ γερμανών πολιτικών αλλά και οικονομολόγων, προκαλεί η αυριανή ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την παράταση του ελληνικού προγράμματος. «Ο θυμός και η επιφυλακτικότητα στους κόλπους της Ένωσης (CDU/CSU) σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε στην Rheinische Post ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ.
Τους όρους αλλά και τις μεθόδους διακανονισμού όλων των συναλλαγών περιγράφει η νέα απόφαση του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ), που βρίσκεται σε ισχύ από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο διακανονισμός των παραδόσεων και παραλαβών κινητών αξιών διενεργείται μέσω των λογαριασμών χειριστή. Κάθε Λογαριασμός Χειριστή δημιουργείται στο Λογαριασμό Αξιών και αφορά έναν μόνο Χειριστή, ο οποίος και μόνο επιτρέπεται να έχει πρόσβαση σε αυτόν και να τον διαχειρίζεται.
Αύξηση 73% στα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου και 30% στα κέρδη του 2014, καθώς και ελεύθερες ταμειακές ροές πάνω από τον στόχο, στα 583 εκατ. ευρώ το 2014, ανακοίνωσε ο όμιλος ΟΤΕ. Πιο αναλυτικά, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 93,5 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2014, αυξημένα κατά 72,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα ετήσια καθαρά κέρδη της ΟΤΕ Α.Ε. ανήλθαν σε 110 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο σύνολο του 2014 ανήλθαν σε 244,1 εκατ. ευρώ.
Την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών για Δ' τρίμηνο δημοσίευσε ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια,διαμορφώνοντας έτσι τα ετήσια Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA 2014 σε 417 εκατ. ευρώ (2013: 178 εκατ.) και οδηγώντας σε θετικά Συγκρίσιμα Καθαρά Αποτελέσματα. Όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, με ορισμένους κλάδους να επιτυγχάνουν ρεκόρ συνεισφοράς.
Σε 62,67 εκατ. ευρώ έναντι 58,97 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο διαμορφώθηκαν τα κέρδη του ομίλου Jumbo το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης 2014/2015, σημειώνοντας αύξηση 6,27%. Την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις του ομίλου κατέγραψαν αύξηση +7,70% φτάνοντας τα 341,13 εκατ. ευρώ από 316,74 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των 13 ετών εκτινάχθηκε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία οδεύοντας προς τον Μάρτιο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου βελτίωσαν τα οικονομικά των νοικοκυριών. Ο δείκτης του GfK, που βασίζεται σε έρευνα σε 2.000 Γερμανούς, αυξήθηκε στις 9,7 μονάδες από 9,3 μονάδες που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών μειώθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακή υπηρεσία απασχόλησης έδειξαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι αναηζητούν εργασία μειώθηκε κατά 20.000, στα 2,812 εκατομμύρια, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1991, περίπου έναν χρόνο μετά την ενοποίηση της Γερμανίας.
Την ανησυχία του εκφράζει ο επικεφαλής της Bundesbank, της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν μετά την παράταση που έδωσε η Ε.Ε. στη Γαλλία για το έλλειμμα. Η εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιάζουν να έχουν εξελιχθεί σε ένα «πολιτικό παζάρι», δήλωσε σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αύριο ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, που χαρακτήρισε «ανησυχητική» την παράταση που δόθηκε στο Παρίσι για να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ του.
Πάνω από τις 300.000 εκτινάχθηκαν και πάλι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 31.000 και ανήλθαν στις 313.000 την εβδομάδα μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας ήταν χειρότερα των προσδοκιών, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν τις αιτήσεις στις 290.000. Ο μέσος όρος του τελευταίου μήνα αυξήθηκε κατά 11.500 στις 294.500 νέες αιτήσεις.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ