Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 13:23

Ελληνικό: Επανεξέταση των χρήσεων γης της επένδυσης

Την πρόθεση να εξετάσει, αν οι χρήσεις γης που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο της Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού ξεπερνούν την φέρουσα ικανότητα της περιοχής, έχει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Την πρόθεση να εξετάσει, αν οι χρήσεις γης που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο της Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού ξεπερνούν την φέρουσα ικανότητα της περιοχής, έχει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Όπως είπε σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, δεν έχει πειστεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν ξεπερνά τις δυνατότητες της περιοχής και ο επενδυτής θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν θα χάσουν οι όμοροι δήμοι.

Προηγουμένως, σημείωσε ότι διαφωνεί και με το τίμημα που δίνουν οι επενδυτές για να αναλάβουν την αξιοποίηση του Ελληνικού, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι θέμα άλλου υπουργείου και ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει τη σύμβαση που έχει υπογραφεί επειδή έτσι θέλει.

Κατέληξε λέγοντας ότι, αν αποφασιστεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει η επένδυση του Ελληνικού, οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος θα εξετάσουν αν οι χρήσεις γης που προτείνονται υπερβαίνουν την φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

Για το θέμα της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην ανάκληση κάποιων αδειών που δόθηκαν για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού. Όπως είπε, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να ελέγξουμε αν η περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν τις εξορύξεις είναι οι κατάλληλοι.

Όσον αφορά στον νόμο για τα αυθαίρετα, σημείωσε ότι θα αλλάξει στην κατεύθυνση να προστατευτεί καλύτερα το περιβάλλον, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την κατάσταση όσων έχουν προχωρήσει στη β’ φάση της διαδικασίας ένταξής τους στον νόμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που του έχουν παρασχεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μόνο το 50% της εκτιμώμενης αυθαίρετης δόμησης έχει καταγραφεί με βάση την προσέλευση ένταξης στον νόμο των κατόχων αυθαιρέτων.

Αναφορικά, τέλος, με τις διαδικασίες ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα) για τη δημιουργία εγκαταστάσεων αξιοποίησης των απορριμμάτων, δεν απέκλεισε – σεβόμενος, όπως είπε, το στάδιο που βρίσκεται η κάθε διαδικασία – παρεμβάσεις π.χ. στα σημεία που αφορούν τις ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες σκουπιδιών.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ