Ενέκρινε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών τη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους εταίρους την Παρασκευή στο Eurogroup.
Ενέκρινε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους εταίρους την Παρασκευή στο Eurogroup.
Αυτό έκανε γνωστό αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκληρώση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που είχε συγκαλέσει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Την έγκριση της ελληνικής λίστας επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί.
Στο εξασέλιδο κείμενο που είχε αποστείλει η Αθήνα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ καταγράφονται οι κατευθύνσεις σε τέσσερις τομείς πολιτικής.
Συγκεκριμένα, οι κατευθύνσεις αφορούν στους εξής τομείς: Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πολιτικές για την ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές
Ως προς τις διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι εξής κατευθύνσεις:
Χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων:
Τι ειπώθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων τέθηκε επί τάπητος και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως έγινε εποικοδομητική συζήτηση, ενώ διατυπώθηκαν επιμέρους επιφυλάξεις.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε αντιρρήσεις, ενώ προηγουμένως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσαν τα μέλη του οργάνου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη σύνταξη της λίστας.
Αρκετοί υπουργοί έθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη, ενώ κατά τη συζήτηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και το νομοθετικό έργο που ακολουθεί.
Η κυβέρνηση αναμένει πρώτα την ψήφιση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η διαδικασία στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε η ίδια κυβερνητική πηγή.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ