Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 10:02

Market Beat: Η αγωνία για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης κυριαρχεί στους επενδυτές

Οι εξελίξεις ως σήμερα το πρωί δεν έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση ότι τελείωσε έστω και προσωρινά η αγωνία για Grexit και ξεκινά το τετράμηνο που θα δώσει στο τέλος του οριστική λύση. Η εκπνοή της σειράς Φεβρουαρίου έγινε με τον 25άρη να κινείται σε θετικό πεδίο και κάτω από τις 260 μονάδες.

Οι εξελίξεις ως σήμερα το πρωί δεν έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση ότι τελείωσε έστω και προσωρινά η αγωνία για Grexit και ξεκινά το τετράμηνο που θα δώσει στο τέλος του οριστική λύση. Η εκπνοή της σειράς Φεβρουαρίου έγινε με τον 25άρη να κινείται σε θετικό πεδίο και κάτω από τις 260 μονάδες. Μετά το μέσο των συναλλαγών και αφού σταμάτησε η διαπραγμάτευση της, ως τότε, κυρίαρχης σειράς, ο 25άρη βούτηξε προς τα κάτω και ταλαντεύτηκε γύρω από το κλείσιμο της Πέμπτης. Αλλάζοντας πρόσημο μεταβολής περισσότερο από 20 φορές. Η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ που θα είναι από σήμερα κυρίαρχο ορίστηκε πάλι κάτω από το κλείσιμο του 25άρη.

Πιθανότατα είναι ορθή αυτή η επιλογή, αφού ακόμα δεν έχει προκύψει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. Ανάλογα με τις εξελίξεις στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα Τρίτη, που θα γίνει αφού ανοίξει ξανά το Χρηματιστήριο, θα σημειωθεί ανάλογη κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, είτε προς τις 950 μονάδες, είτε προς τις 760. Το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν ενδείκνυται για συντηρητικούς επενδυτές. Πάντως την οριστική ρήξη με τους εταίρους δεν θέλουνε να την σκέφτονται οι εγχώριοι αναλυτές αλλά και οι επικεφαλής σημαντικών θεσμών στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο μεγάλος τζίρος συναλλαγών σε συνάρτηση με τη μεγάλη μεταβλητότητα και τις αποτυπωμένες πάνω και κάτω σκιές, στα ημερήσια candlesticks, μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών, αναδύουν την αυξημένη πίεση και την επενδυτική κόπωση στο πέρασμα πολλών ημερών αναμονής κάποιων ουσιωδών ανακοινώσεων. Η τοξική εικόνα των μεγάλων διακυμάνσεων φαίνεται ότι έχει επηρεάσει βαθειά την Ελληνική Αγορά και η αποδέσμευση των συναλλασσόμενων από τον εθισμό των ακραίων κινήσεων θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, ακόμα και αν υποτεθεί ότι άμεσα θα διευθετηθεί με ευνοϊκό τρόπο το ζήτημα της επέκτασης της δανειακής σύμβασης.

Από πλευράς ανακοινώσεων ετήσιων εταιρικών αποτελεσμάτων το απόγευμα της Τρίτης (24/2) αναμένονται τα αποτελέσματα του Φουρλή, την Τετάρτη (25/2) η Τράπεζα Κύπρου θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα, ενώ την Πέμπτη (26/2) πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοινώνει ο ΟΤΕ με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και στο ύψος του μερίσματος που ενδέχεται να ανακοινώσει η εταιρεία μετά από τέσσερα χρόνια. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα έτους των Ελληνικών Πετρελαίων και το εξάμηνο της Jumbo. Στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί από την Στατιστική Αρχή η αναλυτική εκτίμηση για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου του 2014 ενώ θα λάβουν χώρα και οι μικρές αναδιαρθρώσεις στις σταθμίσεις του MSCI οι οποίες αφορούν εκροές ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στο ταμπλό, η Valeant Pharmaceuticals International κέρδισε 14,85%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της Salix Pharmaceuticals. Επίσης, τα κέρδη που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επίσης, η Polypore International σημείωσε κέρδη 12,8%, καθώς η Asahi Kasei συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία προσφέροντας τίμημα 3,2 δισ. δολαρίων.

Τον δείκτη Nasdaq στήριξε η άνοδος της Apple, η οποία αν και έκλεισε μόλις στο +0,15%, καλλιέργησε προσδοκίες για τον κλάδο μετά την ανακοίνωση ότι θα επενδύσει 1,7 δισ. ευρώ για την δημιουργία δύο κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη, τα οποία θα λειτουργούν μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ένα κέντρο θα είναι στην Ιρλανδία και το άλλο στη Δανία.

Στον αντίποδα, η Boeing σημείωσε πτώση 2,3%, καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύστασή της σε "sell" από "neutral".

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο σημείωσε ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας Chicago FED τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στις +0,13 μονάδες τον Ιανουάριο από τις -0,07 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν μικρότερη άνοδο στις 0,05 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες τη Δευτέρα, με τον FTSE 100  στο Λονδίνο να καταγράφει μικρές απώλειες, παρά την ικανοποίηση που υπήρξε στην υπόλοιπη Ευρώπη για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της Παρασκευής για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,04% στις 6.912 μονάδες, ο γερμανικός DAX^GDAXI+0,73% κατέγραψε άνοδο 0,73% στις 11.131 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,65% έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 4.862 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,74% στις 385,08 μονάδες.

Στο ταμπλό, η PostNL NV ενισχύθηκε κατά 11,6%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα του 2014 ανήλθαν στα 4,25 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 4,02 δισ. ευρώ.

Στο +2% βρέθηκε η Bovis Homes, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 69% στα προ φόρων κέρδη του 2014.

Στον αντίποδα, η HSBC υποχώρησε κατά 5%, μετά τα δημοσιεύματα ότι ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Στιούαρτ Γκιούλιβερ, εμπλέκεται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής. Επίσης, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της το 2014 υποχώρησαν κατά 17% στα 18,7 δισ. δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία,που καταρτίζει το οικονομικό ινστιτούτο Ifo. Ο δείκτης ανήλθε στις 106,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 106,7 μονάδες τον Ιανουάριο.

ΧΑ

Η Καθαρή Δευτέρα ανάγκασε σε αργία την αγορά μια μέρα σημαντικών υποτίθεται εξελίξεων. Το υποτίθεται διότι δεν ήρθαν. Έτσι η αγορά ξεκινά τη βδομάδα με την κληρονομιά της περασμένης και διατήρηση της ατμόσφαιρας όπως ήταν την Παρασκευή.

Η τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έχει παραδοσιακά την εκπνοή των σειρών του μήνα στο τέλος της και στη διάρκειά της τη μετακύληση θέσεων, που απαιτεί μερικές πτωτικές συνεδρίες ή μεγάλα καθοδικά διαστήματα ενδοσυνεδριακά. Ωστόσο η περασμένη, δεν εξυπηρέτησε μόνο τη διαδικασία της μετακύλησης. Στη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν, όσα Eurogroup χρειάστηκαν, με θέμα το αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να της δοθεί χρόνος να προετοιμάσει μια δική της πρόταση για τον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους.  Οι αναλυτές του εξωτερικού παρακολούθησαν τη διελκυστίνδα ανάμεσα στους νέους εκπρόσωπους της Ελληνικής Δημοκρατίας και στους πιστωτές της έχοντας σαν κεντρική ανησυχία το Grexit αν και του έδιναν αρκετά χαμηλές πιθανότητες.

Στο ΧΑ ωστόσο η παρακολούθηση των εξελίξεων έγινε με μεγαλύτερη ένταση και αυτό καθόρισε το μέγεθος της νευρικότητας που χαρακτήρισε την πορεία των τιμών των μετοχών του δείκτη των θεσμικών. Αν δούμε το αποτέλεσμα της τρίτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου σε επίπεδο μήνα θα παραδεχθούμε ότι οι θεσμικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν το ΧΑ στο μέσο της ανόδου που πρόσφερε η δεύτερη. Η δε διακύμανση ήταν μέσα στη ζώνη που όρισαν τα κατώτερα και τα ανώτερα της προηγούμενης. Δηλαδή μετά από δυο ανοδικές βδομάδες είχαμε μια, συσσώρευσης και αφομοίωσης της εντυπωσιακής ανόδου των προηγούμενων. Αυτό δεν ήταν και τόσο εύκολο, αν γίνει κατανοητό, ότι η εβδομάδα ξεκίνησε με απογοητευτικά νέα για τους επενδυτές. Αφού είχε φανεί στο Eurogroup της Δευτέρας (δεύτερο με ενδιαφέρον για την Ελλάδα) πως πάλι δεν υπήρξε κοινό πεδίο συνεννόησης. Το δε ΧΑ έκλεισε την Παρασκευή 20/2 γνωρίζοντας μόνο, πως στο τρίτο στη σειρά Eurogroup, που θα γινόταν εκείνη τη μέρα στις 16:00 για την ελληνική υπόθεση, υπάρχουν συνεχείς αναβολές της έναρξής του. Γιατί γινόντουσαν συναντήσεις, τριγωνικού τύπου, ώστε να συγκλίνουν οι απόψεις Σόϊμπλε - Βαρουφάκη. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν με ισοδύναμα καθοδικά βήματα της τάξης του -4%. Τη «βασική ευθύνη» για αυτή τη βουτιά φέρουν οι Τράπεζες και οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Αν και ήταν ελάχιστοι οι κλάδοι με κέρδη, τονίζοντας πως οι ρευστοποιήσεις ήταν γενικού χαρακτήρα και η επιλεκτικότητα εκφραζόταν με το μικρό ή μεγάλο μέγεθος των πιέσεων. Ο μέσος τζίρος των δύο πτωτικών συνεδριάσεων που καθόρισαν το μέγιστο επίπεδο υποχώρησης στη βδομάδα του 25άρη (-4,81% τη Δευτέρα και -3,92% την Τρίτη) και του ΓΔ ( -3,83% και -2,45%), ήταν λίγο πάνω από τα 115 εκατ. ευρώ. Από την Τετάρτη έγινε σαφές πως οι ισχυροί παράγοντες αποφάσισαν ότι δεν ήταν προς το συμφέρον τους να αφήσουν τις τιμές των τραπεζών στα επίπεδα που όρισε το κλείσιμο της Τρίτης. Υπήρξε και η πληροφορία ότι ήταν έτοιμη η αίτηση της ελληνικής πλευράς για παράταση της στήριξης και έτσι είχαμε δυο συνεδριάσεις στη σειρά με μεγάλη ανοδική διακύμανση, αλλά μεταβολή μέρας πολύ μικρότερη των κερδών που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά. Πάλι οι τράπεζες ήταν οδηγοί για την κατεύθυνση των δεικτών των περισσότερων κλάδων και ο μέσο τζίρος αυτών των συνεδριάσεων ήταν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ κέρδισε διαδοχικά +1,06% ενώ ο 25άρης +1,08% την Τετάρτη και +1,33% την Πέμπτη που ο τζίρος ξεπέρασε τα 260 εκατ. Ευρώ. Η Παρασκευή, μέρα κρίσιμη για την ελληνική περίπτωση, αφήνοντας στο σκοτάδι τους επενδυτές, τους ανάγκασε να δώσουν στο δεύτερο μέρος δυναμική πτωτικής συσσώρευσης. Περνώντας τον ΓΔ  ελαφρά κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης και αναγκάζοντας τον 25άρη να αλλάξει πρόσημο μεταβολής πάνω από 20 φορές από τις 14:28 και μετά. Η στάση τους αντιστοιχεί στην αγωνία του τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι. Ο ΓΔ έχασε σε πέντε συνεδριάσεις -5,46% και ο 25άρης -6,48% με τον FTSEM στο -1,13% να είναι ο «κερδισμένος» της εβδομάδας του ζενίθ της επενδυτικής αγωνίας.

Για κανένα από τα blue chip, το χαμηλό εβδομάδας δεν ήταν κατώτερο από τα χαμηλά μήνα τριμήνου και 12μήνου, ενώ τα μέγιστα εβδομάδας έγιναν μέγιστα τελευταίων 3 μηνών για τη ΒΙΟ αλλά επίσης έγιναν μέγιστα τελευταίων 30 ημερών για τις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, και ΤΕΝΕΡΓ. Μεταβολή ισοδύναμη του 25άρη εμφάνισαν κατά αλφαβητική σειρά οι ΑΛΦΑ -6,33%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -5,83%, ΕΧΑΕ -5,51%, ΜΕΤΚ -6,47%. Κέρδη εμφάνισαν με αλφαβητική σειρά οι ΒΙΟ +14,2%, ΓΡΙΒ +1,8%, ΕΛΠΕ +0,2%, ΕΤΕ +5,1%, ΕΥΔΑΠ 0,00%, ΜΙΓ +0,5%, ΜΥΤΙΛ +1,25% και ΟΛΠ +8,1%. Έξη ήταν οι μετοχές του 25άρη με απώλειες πάνω από -9,5% ως -18% οι ΕΥΡΩΒ -17,6%, ΟΠΑΠ -16,2%, ΠΕΙΡ -14,4%, ΜΠΕΛΑ -12,5%, ΦΦΓΚΡΠ -10,25% και ΟΤΕ -9,6%.

Η στατιστική εικόνα της αγοράς είχε μια σημαντική βελτίωση με τις πρώτες δυο βδομάδες του Φεβρουαρίου και σε αυτή, που σχολιάζουμε, πέτυχε να διατηρήσει τον 25άρη πάνω από τις 250 μονάδες και τον ΓΔ πάνω από τις 850. Δηλαδή περίπου 20% ψηλότερα από τα επίπεδα που όρισαν οι συναλλαγές ακριβώς μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τεχνικά ο 25άρης, αφού προσέκρουσε στη στήριξη των 245 μονάδων, αντέδρασε ανοδικά. Αναγνωρίζοντας την ισχύ της και αν οι θεσμικοί εκλάβουν θετικά τις εξελίξεις του τριημέρου θα βαδίσει προς τη ζώνη αντίστασης μεταξύ των 282 και 285 μονάδων.

Τεχνική ανάλυση

Με δεδομένες τις ζώνες αντίστασης και στήριξης από τις εκτιμήσεις της στήλης αυτή την περασμένη βδομάδα δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε.

Η στήλη είναι κοντά στην εκτίμηση που παρουσιάζει για την πιθανή κίνηση του 25άρη ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ. Τονίζοντας ότι ο μεγάλος τζίρος συναλλαγών σε συνάρτηση με τη μεγάλη μεταβλητότητα και τις αποτυπωμένες πάνω και κάτω σκιές, στα ημερήσια candlesticks, μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών, αναδύουν την αυξημένη πίεση και την επενδυτική κόπωση στο πέρασμα πολλών ημερών αναμονής κάποιων ουσιωδών ανακοινώσεων. Στοιχείο, που αυξάνει ακόμα πιο πολύ τον «ατμό» στην εκτόνωση της επόμενης κίνησης.

Όσον αφορά το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το σημείο εκείνο το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του δείκτη και αντιπροσωπεύει την κάτω πλευρά του καναλιού είναι οι 245 μονάδες. Πιθανή καθοδική λύση της εν λόγω περιοχής με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την επαναπροσέγγιση των 220 μονάδων. Στη περίπτωση όμως, που ο δείκτης δηλώσει ισχυρό «πάτημα» πέριξ των 250 μονάδων, τότε θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κάνει ένα ανοδικό ταξίδι προς το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων. Η εικόνα από τις αγορές τη Δευτέρα που το ΧΑ αργούσε αποκαλύπτει πως η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία κράτησε τις επιφυλάξεις της έναντι της ελληνικής περίπτωσης, αλλά μετρά την έναρξη του ευρωπαϊκού QE που θα αρχίσει τον Μάρτιο που απέχει λίγες μόνο μέρες.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές την Τρίτη εγκλωβίστηκαν στο πνεύμα της επιφύλαξης καθώς οι επενδυτές ανησυχούν σχετικά με το τι  θα μπορούσε να πει αργότερα μέσα στην ημέρα η  πρόεδρος Janet Yellen της Federal Reserve για πιθανή ημερομηνία έναρξης της αύξησης των βασικών επιτοκίων της, για να εφαρμόσουν την πολιτική σύσφιξης των συνθηκών για τη ρευστότητα στις ΗΠΑ.

Οι όποιες κινήσεις ήταν ως επί το πλείστον ήσσονος σημασίας και ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας παρουσίασε οριακή αύξηση 0,1%. Ο Nikkei με ταλάντευση εκατέρωθεν του κλεισίματος μετά από εγγραφή ενός ανοδικού σερί που τον έφερε στα υψηλά 15 ετών.

Οι τιμές του πετρελαίου προσπάθησαν να σταθεροποιηθούν μετά την τελευταία υποχώρηση τους, με την τιμή του αργού στις ΗΠΑ να κινούνται ανοδικά κατά 14 σεντς στα 49,59 δολάρια, ενώ το Μπρεντ πρόσθεσε 35 σεντς και κατέληξε στα 59,25 δολάρια το βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Nasdaq είχε σημειώσει εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις με εγγραφή κερδών. Είναι το μεγαλύτερο σερί ανοδικών κλεισιμάτων, από τον Σεπτέμβριο του 2010, βοηθούμενος από μια περαιτέρω αύξηση της Apple η μετοχή της οποίας είναι σε κορυφή όλων των εποχών. Ο Nasdaq έκλεισε τη Δευτέρα πάνω 0,1%, ενώ ο Dow υποχώρησε 0,1% και ο S &P500 έχασε 0,03%.

Η κ Yellen καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου αργότερα σήμερα και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το αν αυτή θα επαναλάβει την ρητορική υπέρ των πρακτικών χαλάρωσης από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, ή θα επαναβεβαιώσει πως τον Ιούνιο θα ανοίξει ένα παράθυρο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Με δεδομένη την αύξηση των αποδείξεων ότι το σκηνικό μπορεί να αντέξει περισσότερο από το βάρος που ισοδυναμεί σε μια μέτρια αύξηση του βασικού επιτοκίου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως η Yellen θα προωθήσει την ειδοποίηση «low for long» που είχε υιοθετηθεί στα πρακτικά της τελευταίας συνόδου της FOMC. Αν η άποψη αυτή αποδειχθεί σωστή, θα στείλει τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ και το δολάριο υψηλότερα, ενώ θα επιδράσει στη διάθεση για ανάληψη κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι επενδυτές ομολόγων φαίνεται να ελπίζουν Yellen θα επιλέξει μια dovish ρητορική, και οι αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων ήταν γύρω στο 2,07%, σε σύγκριση με το υψηλό της περασμένης εβδομάδας στο 2,1640%.

Η αγορά forex φαίνεται  ότι λειτούργησε προς την αντίθετη κατεύθυνση και κρατώντας το δολάριο στα 119,04 γιεν. Το ευρώ παρέμεινε σε αμυντική θέση στα 1,1333 δολάρια ΗΠΑ έχοντας αποτύχει να διατηρήσει μια αναπήδηση στα 1,1412 δολάρια στη διάρκεια της νύχτας.

Υπάρχουν αμφιβολίες αν η Ελλάδα θα στείλει σήμερα Τρίτη τα σχέδια της οικονομικής μεταρρύθμισης προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά την απώλεια μιας προθεσμίας τη Δευτέρα. Η Γερμανία επέμεινε ότι οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων έπρεπε να καλυφθεί από αποταμιεύσεις ή υψηλότερους φόρους, προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την επέκταση της οικονομικής σανίδας σωτηρίας για την Αθήνα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Με μεγάλη αμφιβολία για τη μετέπειτα πορεία ο Γενικός Δείκτης κοντοστέκεται διαγραμματικά πάνω από το κρίσιμο όριο των 847 με 830 μονάδων, προσπαθώντας να διερευνήσει τις όποιες Ευρωπαϊκές πολιτικοοικονομικές προθέσεις ενός αρκετά δύσκολου κράματος πολιτικών κυρίως σκέψεων, γιατί κακά τα ψέματα περί αυτού πρόκειται.

Τεχνικά, τώρα, εάν ο Δείκτης μπορέσει να διαφύγει με επιτυχία πάνω από τις 900 μονάδες θα βάλει τις βάσεις για την επόμενη βραχυχρόνια κίνηση προς τις 960 με 980 μονάδες. Αντιθέτως εάν ο Γενικός Δείκτης χάσει "κάτω από τα πόδια του" το επίπεδο των 825 μονάδων, με τουλάχιστον 2 ημερήσια κλεισίματα κάτω από εκεί, τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιο κύμα ρευστοποιήσεων προς το σημείο αναφοράς των "Bears", στις 760 μονάδες. Δυστυχώς μια τέτοια κίνηση θα προεξοφλεί αρνητικές εξελίξεις, που δύσκολα θα μπορούσαν να "ιαθούν" στη διαγραμματική πορεία του Δείκτη.

Επίσης ο μεγάλος τζίρος συναλλαγών σε συνάρτηση με τη μεγάλη μεταβλητότητα και τις αποτυπωμένες πάνω και κάτω σκιές, στα ημερήσια candlesticks, μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών αναδύουν την αυξημένη πίεση και επενδυτική κόπωση στην αναμονή κάποιων επουσιωδών ανακοινώσεων. Στοιχείο, που αυξάνει ακόμα πιο πολύ τον "ατμό" στην εκτόνωση της επόμενης κίνησης.

Όσον αφορά το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το σημείο εκείνο το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του δείκτη και αντιπροσωπεύει την κάτω πλευρά του καναλιού είναι οι 245 μονάδες.

Πιθανή καθοδική λύση της εν λόγω περιοχής με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την επαναπροσέγγιση των 220 μονάδων. Στη περίπτωση όμως, που ο δείκτης δηλώσει ισχυρό 'πάτημα' πέριξ των 250 μονάδων τότε θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κάνει ένα ανοδικό 'ταξίδι' προς το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων.

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust  ΑΧΕΠΕΥ

Πτωτική η περασμένη εβδομάδα με κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη μεταβλητότητα (ιδίως στην συνεδρίαση της Πέμπτης) και την παλινδρόμηση του Γενικού Δείκτη γύρω από τις 850 μονάδες.

Απόλυτα δικαιολογημένη η αυξημένη μεταβλητότητα αφού οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της Χώρας, οπότε κάθε δήλωση και κάθε εξέλιξη, έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, με τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να είναι κυρίαρχοι αφού το ρίσκο είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ανάλογα με τις εξελίξεις στο Eurogroup αλλά και ως την Τρίτη που θα ανοίξει ξανά το Χρηματιστήριο, θα σημειωθεί ανάλογη κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, είτε προς τις 950 μονάδες, είτε προς τις 760. Το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν ενδείκνυται για συντηρητικούς επενδυτές. Πάντως την οριστική ρήξη με τους εταίρους δεν θέλουμε να την σκεφτόμαστε.

Όταν (ή αν) ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι επενδυτές θα μπορούν να εξετάσουν τις αποτιμήσεις και τις προοπτικές των εταιρειών για να τοποθετηθούν ανάλογα.

Είναι σαφές ότι το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα τους τελευταίους μήνες, οι εκλογές και η περίοδος των διαπραγματεύσεων έχουν επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα και τα στοιχεία, ενώ οι στόχοι για το 2015 φαντάζουν ανέφικτοι (όπως ο στόχος για την ανάπτυξη ). Επίσης, οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα είναι οριστική με αποτέλεσμα όσο πλησιάζουμε στη λήξη της, η ανασφάλεια και η αναταραχή να επιστρέψουν. Με αυτά τα δεδομένα η επαναφορά της ανοδικής τάσης για τον Γενικό Δείκτη φαντάζει δύσκολη.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Φθάνοντας πολύ κοντά, πλέον χρονικά, στην λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης από την Ε.Ε, την ΕΚΤ, και το ΔΝΤ, η αδρεναλίνη και το ρίσκο ανεβαίνει διατηρώντας την νευρικότητα και την μεταβλητότητα στις Αγορές Ελληνικών αξιογράφων.

Η επενδυτική κοινότητα την εβδομάδα που πέρασε είχε σχεδόν αποκλειστικά το βλέμμα της στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις και η κίνηση των δεικτών ακολουθούσε σχεδόν κάθε φράση από επίσημες δηλώσεις. Η τοξική εικόνα διακυμάνσεων φαίνεται ότι έχει "ποτίσει" πλέον την Ελληνική Αγορά και η αποδέσμευση των εμπλεκομένων από τον εθισμό των ακραίων κινήσεων θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, ακόμα και αν υποτεθεί ότι άμεσα θα διευθετηθεί με ευνοϊκό τρόπο το ζήτημα της επέκτασης της δανειακής σύμβασης. Είναι επίσης μια ένδειξη για την ταυτότητα των επενδυτών που "κινούν τα νήματα" της Ελληνικής Αγοράς, οι οποίοι σαφώς και έχουν πολύ βραχυπρόθεσμη αντίληψη τοποθετήσεων, ή απαισιόδοξη αίσθηση των πραγμάτων.

Τα δεδομένα των υψηλών διακυμάνσεων δεν συνιστούν πεδίο δραστηριοποίησης επενδυτικών κεφαλαίων μακράς πνοής και αυτό ίσως προβληματίζει για το κατά πόσο η επόμενη ημέρα της Ελληνικής Αγοράς έχει την δυνατότητα, ή την ελκυστικότητα, προσέλκυσης τέτοιων επενδυτών, καθώς το μεταβατικό διάστημα των επόμενων τεσσάρων ή έξι μηνών ενδέχεται να διατηρήσει το μακροοικονομικό ρίσκο σε χαμηλότερα μεν, σημαντικά δε, επίπεδα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε μετά από δύο εβδομάδες ισχυρών θετικών αποδόσεων που συμπτωματικά κινήθηκαν στο ίδιο ακριβώς ποσοστό (+11,28%).

Τα διαγραμματικά δεδομένα δεν διατάραξαν την βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα και παρά τον αυξημένο βαθμό ημερήσιας και ενδοσυνεδριακής μεταβλητότητας, ο Γενικός Δείκτης έμεινε εντός του ανοδικού καναλιού που ξεκινάει από το τέλος Ιανουαρίου.

Οι χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών είναι πλέον ανοδικά προσανατολισμένες όπως και ο MACD. H επόμενη αντίσταση βρίσκεται στα επίπεδα των 910 μονάδων ενώ καθοδικά το κανάλι διατηρεί την κλίση του μέχρι τις 820 μονάδες.

Όσο κοινότυπο και αν φαίνεται το Eurogroup θα είναι καθοριστικό για την συνέχεια. Η επίτευξη συμφωνίας απόψε, ή σε μια κοντινή χρονικά Σύνοδο Κορυφής, θα φέρει ένα βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης στις Αγορές με έντονη έμφαση στις Τραπεζικές μετοχές. Αντίθετα η μη συμφωνία θα επιτείνει τις διακυμάνσεις θα αυξήσει το ρίσκο και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών.

Η μη συμφωνία, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στον Τραπεζικό κλάδο, από πλευράς ρευστότητας, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην πραγματική Οικονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Κατά την αναμονή της μαρτυρίας της κ Yellen στο Κογκρέσο το δολάριο δυναμώνει

Όλα τα μάτια θα στραφούν στα όσα θα πει η επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο σήμερα κα αύριο το απόγευμα για την Ελλάδα, στο εξαμηνιαίο απολογισμό του έργου της που θα δώσουν πιθανά κάποιες ενδείξεις για το αν θα αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων τον Ιούνιο ή θα πάει για αργότερα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης, που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, περιλαμβάνεται στη λίστα που θα αποστείλει η κυβέρνηση το πρωί της Τρίτης στους εταίρους, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου.

Περιλαμβάνεται επίσης μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα, που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας πως η διαρροή μέρους του κειμένου που θα αποσταλεί αύριο είναι αποσπασματική και λανθασμένη.

Στην αποκατάσταση των βαριών συνεπειών στην οικονομία της αβεβαιότητας του τελευταίου τριμήνου στρέφει τις προσπάθειές του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα ο προϋπολογισμός μετρά υστέρηση των εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ στο δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, η αγορά παραμένει παγωμένη, με την κατανάλωση να περιορίζεται μόνο στα απαραίτητα, το τραπεζικό σύστημα κλονίστηκε από τη σημαντική φυγή των τραπεζικών καταθέσεων και όσο υπάρχει η αβεβαιότητα για το «κλείδωμα» της συμφωνίας με τους εταίρους επικρατεί αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου στους επόμενους μήνες.

Όχι μόνο δεν μελετώ ένα σχέδιο πιθανής εξόδου της Ελλάδας, αλλά και απαγορεύω το να μελετηθεί κάτι τέτοιο, δήλωσε, το πρωί της Δευτέρας, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, στην πρωϊνή εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού France 2. Η δήλωση έγινε σε απάντηση ερωτήματος εάν και ο ίδιος μελετά το πιθανό σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Spiegel, υποτίθεται ότι προετοίμαζε η ΕΚΤ.

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απέρριψε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν βρίσκεται στα χαρτιά, ούτε συζητείται». Σε συνέντευξή της στην αγγλική έκδοση της Huffington Post, η επικεφαλής του ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσει «τα κατεστημένα συμφέροντα, τα προστατευόμενα επαγγέλματα και την ακαμψία σε ορισμένες αγορές».

Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan, πριν από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή, στο Eurogroup, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Η αύξηση κατά 50% των εκροών - από 2 δισ. ευρώ που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα - σήμαινε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έμεναν χωρίς επαρκή αποθέματα για την έκδοση νέων δανείων μέσα σε οκτώ εβδομάδες, αντί για 14, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση.

 «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα ενδεχομένως δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος των 366 δισ. δολαρίων, ακόμα και αν η προβληματική οικονομία της εξασφαλίσει επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης», αναφέρεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Συμφωνία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου σύναψαν η Ιταλία και η Ελβετία. Τη συμφωνία υπέγραψε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν με την Ελβετίδα ομόλογό του Έβελιν Βίντμερ Σλούμπφ. Το σχετικό κείμενο προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών, μετά από συγκεκριμένο αίτημα, με προσαρμογή στα διεθνή στάνταρντ που προβλέπονται από τον ΟΟΣΑ. Το κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και θα χρειασθούν, κατά συνέπεια, από ένα μέχρι δύο χρόνια μέχρι να τεθεί σε πλήρη ισχύ.

«Στο κόκκινο» παρέμεινε το 2014 η Dexia, πετυχαίνοντας, ωστόσο, να συρρικνώσει τις ζημίες της αισθητά. Ο κρατικά ελεγχόμενος γαλλο-βελγικός χρηματοπιστωτικός όμιλος κατέγραψε πέρυσι ζημίες 248 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για ζημίες 440 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2013, όταν οι ζημίες είχαν ανέλθει σε 669 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται σε περικοπές λειτουργικού κόστους, αλλά και τη μείωση του κόστους δανεισμού του.

Πλεόνασμα 8,8 δισ. στερλινών καταγράφηκε στον προϋπολογισμό της Μ. Βρετανίας τον Ιανουάριο, μετά τα μεγαλύτερα του αναμενόμενου έσοδα από τη φορολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Παραδοσιακά, ο Ιανουάριος είναι πολύ θετικός για την πορεία του προϋπολογισμού στη Μ. Βρετανία, καθώς περιλαμβάνει έσοδα από ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων. Φέτος, υπήρξε διπλασιασμός των εσόδων, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καθώς διαμορφώθηκαν στα 4,7 δισ. στερλίνες.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ιταλία τον Δεκέμβριο, χάρη στην ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Istat. Ειδικότερα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης 0,8% που είχαν σημειώσει τον Νοέμβριο, βάσει εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ