Τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε τονίζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του με τίτλο «Δελφικό διάβημα», με το οποίο σχολιάζει τη συμφωνία στο Eurogroup.
Τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε τονίζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του με τίτλο «Δελφικό διάβημα», με το οποίο σχολιάζει τη συμφωνία στο Eurogroup.
Γράφει στην αρχή του κειμένου του στους New York Times:
«Εντάξει, έχουμε μία συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά ως προς τι; Έχουμε τέσσερις μήνες ακόμη χρηματοδότησης, καθώς και ό,τι μοιάζει με μια συμφωνία να μη δεσμευθεί η Ελλάδα σε δημοσιονομικούς στόχους για την ώρα, υπό τον κίνδυνο της πιθανής επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης. Το ερώτημα είναι τι συμβαδίζει με αυτό;».
Στη συνέχεια, ο κ. Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα μοιάζει να έχει υποχωρήσει αρκετά στα λόγια: όσα αναφέρονται για τη δημοσιονομική προσαρμογή έχουν γυρίσει στη γραμμή του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, κάτι που η Γερμανία μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελεί δέσμευση για τη διατήρηση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5%. Αλλά, προφανώς η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, πράγμα που σημαίνει ότι θα ισχυριστεί πως δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».
Ο Αμερικανός οικονομολόγος, στο σύντομο σχόλιο του, σημειώνει επίσης ότι «έτσι, είμαστε σε ένα περίεργο σημείο: αυτό μοιάζει με μια ήττα για την Ελλάδα, αλλά αφού τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, αυτό είναι μόνο μια ήττα αν οι Έλληνες την αποδεχτούν (ως ήττα), πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα απολύτως δεν επιλύθηκε ξεκάθαρα. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι ένα καλό αποτέλεσμα - χρόνος για την Ελλάδα να συγκεντρωθεί».
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «βρίσκω τον εαυτό μου να θυμάται ένα παλιό αστείο, το οποίο με μια μικρή παραλλαγή ταιριάζει γι' αυτή την κατάσταση: τι παίρνεις αν ενώσεις έναν "νονό" (μαφίας) με μια ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον ο οποίος σου κάνει μια προσφορά που δεν μπορείς να καταλάβεις».
Πηγή: ΑΜΠΕ