Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι χώρες της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία με την Ελλάδα για παράταση του ελληνικού προγράμματος για τέσσερις μήνες. Τι προβλέπει η συμφωνία, οι ελληνικές δεσμεύσεις.
Βρυξέλλες
Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι χώρες της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία με την Ελλάδα για παράταση του ελληνικού προγράμματος για τέσσερις μήνες.
Η διαδικασία επικύρωσης από εθνικά κοινοβούλια θα ξεκινήσει τη Τρίτη, αφού η κυβέρνηση στείλει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το πρώτο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η Ελλάδα δεσμεύεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το υφιστάμενου προγράμματος, ενώ από την άλλη η ΕΚΤ θα ανοίξει πάλι τη «στρόφιγγα» της φθηνής ρευστότητας, και η κυβέρνηση μέσα από την ευελιξία του προγράμματος θα επιχειρήσει να περάσει κάποια μέτρα. Ωστόσο παγώνουν όλες οι εξαγγελίες και τα μέτρα που έχουν υποβληθεί στη Βουλή μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
«Είχαμε μια πολύ εντατική και δύσκολη διαπραγμέτευση, πήραμε σημαντικές αποφάσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος», δηλωσε ο προεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Όπως είπε, ήταν δύσκολη η συζήτηση γιατί έπρεπε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.
Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις, είπε ότι τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τις τράπεζες αν τα χρειαστούν, κι αυτό έγινε μετά από ελληνικό αίτημα.
Για το υφιστάμενο πρόγραμμα είπε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στη βάση του, ενώ θα χρησιμοποιηθεί η ευελιξία που είναι αναγκαία για την Ελλάδα.
Οταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρθμίσεων θα δοθούν τα 7,2 που απομένουν ως δόσεις καθώς και τα 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομολογα.
Η Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν θα πάρει κανένα μέτρο με αρνητικό αντίκτυπο στον προυπολογισμό. Δεσμεύεται επίσης να αποπληρώσει το χρέος στους δανειστές.
Οι εταίροι θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Εurogroup το 2012. Δεσμεύονται επίσης να επανεξετάσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τη μείωσή του λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη χώρα.
Πακέτο μεταρρυθμίσεων
Οπως είπε, πρώτη ενέργεια της Αθήνας είναι η παρουσίαση ενός πρωτου πακέτου μεταρρυθμίσεων τη Δευτέρα , ωστε την Τριτη να ξεκινήσεει σε εθνικά κοινοβούλια η διαδικασία επικύρωσης της παράτασης του προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις θα αξιολογηθούν μεχρι τέλος Απριλίου το αργότερο.
Με τη χθεσινή απόφαση η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι στη διάρκεια της τετράμηνης παράτασης θα κινείται με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα (μνημόνιο), το οποίο θα εφαρμοσθει και θα ολοκληρωθει.
Θα γίνει κανονικά η αξιολόγηση από ένα μηχανισμό που δεν θα λέγεται τρόϊκα, αλλά ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ πριν από την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων θα πρέπει να λαμβάνεται ομόφωνα απόφαση από το Εurogroup, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη την επίτευξη των στόχων.
Οι δεσμεύσεις
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια που ακυρώνει μνημονιακές αποφάσεις, ενώ για κάθε αλλαγή που θα ζητάει από υφιστάμενο πρόγραμμα οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνούν από κοινού και να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Με άλλα λόγια μέτρα που αποσύρονται θα αντικαθίσταται από άλλα ισοδύναμου χαρακτήρα.
Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε θέμα για απομείωση του χρέους, αλλα αυτό θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και στη βάση της συμφωνία του Εurogroup (Νοεμβριoς 2012), όταν είχε αποφασιστεί η δεύτερη διάσωση της χώρας.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η συμφωνία δεν προβλέπει τη λήψη πρόσθετών μέτρων, εισπρακτικών και μεταρρυθμίσεων πέραν εκείνων του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τα ανταλλάγματα είναι προφανές ότι οι εταίροι θα μειώσουν τις απαιτήσεις του μνημονίου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδα είναι η επίτευξη πλεονασμάτων 3,0% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% το 2016 και 2017. Η κυβέρνηση θελει να μειωθούν στο 1,5% του ΑΕΠ.
NΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ