Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Kyocera Corp., καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί ότι το δολάριο θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών έναντι του γιέν, τονώνοντας τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών.

Ο Topix αναρριχήθηκε κατά 0,5%, φθάνοντας στις 1.137,08 μονάδες, οδεύοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2002 στη 1:36' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αποτελούσαν τα 2/5 των συνολικών κερδών του δείκτη.

«Οσο περισσότερο το γιέν παραμένει στα σημερινά επίπεδα, οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών θα κινούνται ανοδικά», ανέφερε ο Shoji Hiraga, ο οποίος διαχειρίζεται 1,4 δισ. δολ. σε μετοχές με τη Resona Asset Management Co. στο Τόκυο.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στα 112,20 γιέν, υψηλότερα από τα 111,20 γιέν στα οποία βρισκόταν την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία οι αγορές στην Ιαπωνία ήταν κλειστές.

Η Toyota βασίζει την προοπτική των εσόδων της με το γιέν έναντι του δολαρίου τη χρήση που λήγει στα τέλη Μαρτίου, στα 113 γιέν.

Οι μετοχές της Westpac Banking Corp. οδηγούσαν την άνοδο στην Ασία, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μετά την έκθεση η οποία έδειξε την Παρασκευή ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν λιγότερες των προβλέψεων, σύμφωνα με τον Paul Xiradis, ο οποίος διαχειρίζεται 750 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Ausbil Dexia Ltd. στο Σύδνεϋ.

Ανοδικά κινούντο οι δείκτες στην Ταϊβάν, την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και τη Ν. Ζηλανδία, ενώ πτωτικά κινούντο στην Κίνα, τη Ν. Κορέα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 91,95 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδιζε ποσοστό 1,3% και κατέστη ο δείκτης με τις καλύτερες επιδόσεις. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου του real estate αναρριχήθηκαν μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Standard, το οποίο ανέφερε ότι η Hang Lung Properties Ltd. πούλησε διαμερίσματα στις υψηλότερες τιμές σε χρονικό διάστημα επτά ετών.