Σημείο εκκίνησης για συζητήσεις θεωρεί η Γερμανία το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Σημείο εκκίνησης για συζητήσεις θεωρεί η Γερμανία το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
«Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης (το ελληνικό αίτημα) δεν είναι ακόμη επαρκές» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όμως «θεωρείται ένα σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις».
Η εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη πως η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη και έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας πως κάνει μια «εξαιρετική δουλειά σ' αυτή την κρίση και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».
Όμως, έστειλε ένα περισσότερο συμφιλιωτικό μήνυμα απ' αυτό που είχε στείλει χθες ο Σόιμπλε, όταν εξέδωσε μια δήλωση απορρίπτοντας την πρόταση του Έλληνα ομολόγου του, Γιάνη Βαρουφάκη.
«Η επιστολή από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών καθιστά σαφές πως η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε η Βιρτς και πρόσθεσε: «Η επιστολή αυτή αποτελεί μια καλή ένδειξη που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε».
Συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες «θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση σ' αυτή τη βάση» και εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνομιλίες «θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα».
Εξάλλου, στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αντιμετώπισε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το βιαστικό και εξαιρετικά κατηγορηματικό χθεσινό μήνυμα του Σόιμπλε, τόνισε πως «ασφαλώς εργαζόμαστε για μια λύση».
«Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα ουσίας» επισήμανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τι υπάρχει στην αίτηση, όσο τι δεν υπάρχει σ' αυτήν» τόνισε, αναφερόμενη στις δεσμεύσεις που το Βερολίνο θα ήθελε να δει την Αθήνα να αναλαμβάνει, για παράδειγμα να αποπληρώσει τους πιστωτές της και να μην αναθεωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.
Λίγες ώρες πριν το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που την Πέμπτη εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός έναντι της χώρας μας σε σχέση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ζητάμε από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν για να είναι η κατάσταση πιο εύκολη για την ελληνική κυβέρνηση».
Την ίδια ώρα, προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του άλλου κυβερνητικού εταίρου της Άγκελα Μέρκελ, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αντρέας Σόιερ, στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.
«Οι Έλληνες ψευτόμαγκες, Τσίπρας και Βαρουφάκης, βλέπουν τώρα ότι στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν μετράνε μόνο η χαλαρή συμπεριφορά και οι επιφανειακές φλυαρίες, αλλά μόνο το ουσιαστικό περιεχόμενο. Αυτό δεν υπήρξε», δήλωσε, εκτιμώντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται με συνέπεια.
Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε στη Bild ότι «οι κανόνες της ΟΝΕ δεν επιτρέπεται να παραβιαστούν εκ νέου», ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, σε συνέντευξή του στην Mittelbayerische Zeitung θεωρεί διαχειρίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: «Οι άλλες χώρες του ευρώ θα το άντεχαν, για την Ελλάδα αντιθέτως, θα ήταν δραματικό. Πολλοί θα τα έχαναν όλα. Όχι σε υποχώρηση έναντι της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα, αλλιώς θα ξεκινήσουν και άλλες χώρες να ξεφεύγουν από την πορεία σταθεροποίησης».