Ιδιαίτερες «συγκινήσεις» προσέφερε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει έντονες και ιδιαίτερα νευρικές διακυμάνσεις, καταφέρνοντας τελικά να κλείσει με κέρδη.
Ιδιαίτερες «συγκινήσεις» προσέφερε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει έντονες και ιδιαίτερα νευρικές διακυμάνσεις, καταφέρνοντας τελικά να κλείσει με κέρδη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,06% στις 856,50 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 883,87 μονάδες και η χαμηλότερη στις 835,48. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 85,25% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 227,36 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 39,86 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης υπήρξε έντονη νευρικότητα, με τα πρόσημα να αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού στο ταμπλό. Στη συνέχεια, μετά την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος για την παράταση του προγράμματος διάσωσης κατά έξι μήνες το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά, τα κέρδη διευρύνονταν φτάνοντας έως και το +4,35%.
Ωστόσο, η γερμανική αρνητική στάση στο ελληνικό αίτημα προκάλεσε νέες αναταράξεις, ο γενικός δείκτης βρέθηκε από το +3,8% στο -1,45%, για να επανέλθει λίγη ώρα αργότερ και πάλι σε θετικό έδαφος, όπου και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές.
Και όλα αυτά συνέβαιναν όσο κοινοποιούνταν οι πρώτες αντιδράσεις μετά την κατάθεση του αιτήματος για την παράταση, το οποίο παρά την αρχική θετική υποδοχή που είχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε ανοιχτά κατά του περιεχομένου του.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έκρινε ότι η επιστολή της Αθήνας κινείται στην κατεύθυνση «της χρηματοδότησης-γέφυρας χωρίς την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος», ζητώντας τη ρητή δέσμευση της Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν οι προηγούμενες συμφωνίες.
Υπό αυτό το περιβάλλον και ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό, η αγορά παραμένει ουσιαστικά σε στάση αναμονής του αυριανού Eurogroup (τα πρώτα σημάδια θα φανούν κατά το σημερινό Euroworking Group).
Στα θετικά της ημέρας σαφώς είναι η διάθεση μεγάλου μέρους των επενδυτών του Χ.Α. να κρατήσουν την αγορά στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς κατά τις πιέσεις των πωλητών λίγο μετά τις 14:00, υπήρξαν μαζικές εντολές αγοράς, οι οποίες και αποκατέστησαν την ισορροπία στο ταμπλό.
Στο ταμπλό τώρα ο δείκτης FTSE 25 σημείωσε κέρδη 1,33% στις 245,07 μονάδες, με πρωταγωνίστριες τις μετοχές Εθνικής (+7,14%), της Alpha Bank(+6,41%), η οποία είχε ενδοσυνεδριακή διακύμανση σε ποσοστό 18,95%, του ΟΛΠ (+5,17%), της MIG (+4,60%) και της Πειραιώς (+4,48%). Αξιοσημείωτος επίσης ο όγκος της Eurobank, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,56% έχοντας διακινήσει 144,55 εκατ. τεμάχια.
Οι όγκοι στις τραπεζικές μετοχές ήταν εξαιρετικά μεγάλοι, καθώς εκτός της Eurobank, διακινήθηκαν από 73 εκατ. τεμάχια σε Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ η Εθνική έκανε 42,6 εκ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το χθεσινό +5,65%, έκλεισε στις 786,84 με άνοδο 5,37%.
Επίσης, θετικά έκλεισαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+4,46%), της Viohalco (+3,67%), των Ελληνικών Πετρελαίων (+3,40%) και της ΔΕΗ(+3,22%), ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές της Jumbo(-4,16%), της Motor Oil(-2,78%), της Ελλάκτωρ (-2,62%), της Folli Follie(-1,78%), της Coca Cola HBC(-1,27%), της Aegean Airlines(-1,19%) και της ΜΕΤΚΑ (-1,04%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+5,37%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-3,34%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 91 κινήθηκαν ανοδικά, 34 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.