Ρητή δέσμευση της Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν οι προηγούμενες συμφωνίες αναμένει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, την οποία επικαλείται το Reuters.
Ρητή δέσμευση της Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν οι προηγούμενες συμφωνίες αναμένει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, την οποία επικαλείται το Reuters.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έκρινε νωρίτερα ότι η επιστολή της Αθήνας κινείται στην κατεύθυνση «της χρηματοδότησης-γέφυρας χωρίς την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος».
«Η νέα πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση - γέφυρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Το ελληνικό αίτημα, είπε ο κ. Γέγκερ, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση.
Λίγο νωρίτερα, σε άλλο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου «master financial assistance facility agreement». Όπως είπε, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και διευκρίνισε ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο Euroworking Group και αύριο στο Εurogroup.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal (WSJ), η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να εργασθούν για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τους όρους της παράτασης.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το γεγονός πως ο Γερούν Ντέισελμπλουμ συγκάλεσε για αύριο Eurogroup, ενώ αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι το θέμα θα αντιμετωπιζόταν με μία τηλεδιάσκεψη, υποδηλώνει ότι οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της παραμένουν σημαντικές.
Το ελληνικό αίτημα προτείνει να «προχωρήσουμε από κοινού σε μία επιτυχή ολοκλήρωση της παρούσας συμφωνίας», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «δεν είναι πολύ κακό για αρχή». Ωστόσο, πρόσθεσε, το αίτημα αφήνει «ακόμη κάποια απόσταση» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα συμπεριληφθούν οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα.
H ομάδα εργασίας του Εurogroup (Euro Working Group) εξετάζει την επιστολή της κυβέρνησης για να προετοιμάσει την αυριανή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τα κράτη - μέλη θα εξετάσουν ποια σημεία θεωρούν ικανοποιητικά και ποια σημεία είναι λιγότερο ικανοποιητικά και χρειάζονται εξειδίκευση. Επίσης, οι υπουργοί θα πρέπει να εξετάσουν αν το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για να υποβληθεί στα κοινοβούλιά τους για επικύρωση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters