Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2004 16:03

Περιορίστηκαν τα κέρδη στη Σοφοκλέους

ΘΕΤΙΚΑ αντέδρασε η Σοφοκλέους στο αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κυρίως τραπεζικών, οδηγώντας ενδοσυνεδριακά το γενικό δείκτη στις 2.551,51 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2002.

Στη συνέχεια, ωστόσο, τα κέρδη περιορίστηκαν λόγω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων ιδιαίτερα στους κλάδους εκδόσεων-εκτυπώσεων και κατασκευών. Τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.504,09 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,59%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 192,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 163 σημείωσαν άνοδο, 139 υποχώρησαν και 55 παρέμειναν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.311,81 μονάδες αυξημένος κατά 1,20%. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (2,84%), Alpha Bank (2,31%), Εμπορικής (2,01%) και EFG Eurobank (1,97%).

Αντιθέτως, σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 6,15%, κατέγραψε ο τίτλος της Intracom.

Oι δείκτες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν κατά 0,25% και 0,66% αντιστοίχως.

Αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ο δείκτης εκδόσεων-εκτυπώσεων, ο οποίος υποχώρησε κατά 4,9%. Οι μετοχές του ΔΟΛ και του Πήγασου σημείωσαν σημαντική πτώση κατά 6,8% και 5,68% αντιστοίχως. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι τίτλοι της Τεγόπουλος Εκδόσεις (-5,17%) και της Ιμάκο (-4,65%). Ανοδο σημείωσαν μόνο οι μετοχές της του Χαϊδεμένου (5,56%), της Ναυτεμπορικής (2,40%) και της Comm Group (2,33%).

Σύμφωνα με τη Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, η εκλογή ισχυρής κυβέρνησης ομαλοποιεί το πολιτικό τοπίο δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη εφαρμογή του προαναγγελθέντος έργου, καλλιεργώντας προσδοκίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Η ευρεία εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Fortius Finance AXEΠΕΥ, και η μη συγκέντρωση από το ΠΑΣΟΚ των 120 απαιτούμενων εδρών για να διεκδικήσει μια νέα εκλογική αναμέτρηση στις προεδρικές εκλογές, οδηγούν στη δημιουργία μιας ισχυρής κυβέρνησης, η οποία είναι απαραίτητη για τη δύσκολη επόμενη τετραετία για την οικονομία και το χρηματιστήριο.

Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να ικανοποιήσει την αγορά, καθώς ελαχιστοποιεί τα σενάρια πολιτικής αστάθειας, αναφέρει η Marfin Hellenic.

Oι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η κυβέρνηση υπό τον κ. Κώστα Καραμανλή θα προσπαθήσει να μειώσει το ρόλο του κράτους στην οικονομία επιθετικά, ενώ εκτιμά ότι για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών θα πρέπει να ασκήσει μία πιο περιοριστική πολιτική με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Θετική εξέλιξη για τη χρηματιστηριακή αγορά χαρακτηρίζει η Eurobank Securities το ισχυρό ποσοστό που απέσπασε η νέα κυβέρνηση, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε ανοδική συνεδρίαση σήμερα και εκτιμά ότι «ξεκινά νέα φάση και για την αγορά και το ενδιαφέρον σταδιακά θα μετακινηθεί στις νέες πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοστούν. Οι επενδυτές ωστόσο ενδέχεται να τηρήσουν στάση αναμονής βραχυπρόθεσμα μέχρι η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει πλήρως το πρόγραμμά της».

Η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως οι επενδυτές αναμένεται να στρέψουν και πάλι το βλέμμα τους στα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων αλλά και στις αποτιμήσεις τους, όταν θα έχει περάσει η αρχική ευφορία, απ’ όπου και αναμένεται να καθοριστεί η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Η καθαρή και με μεγάλο εύρος πολιτική νίκη την οποία πέτυχε η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, δίνει τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις τομές και ρήξεις εκείνες που απαιτούνται για να αρθούν οι όποιες στρεβλώσεις του παρελθόντος, και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της χωρίς ιδιαίτερα δυσκολίες, αναφέρει η Ναυτεμπορική http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/08/884043.htm .

Η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και στο εξής το στοίχημα της πλήρους αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Οι προσπάθειες που θα καταβληθούν θα πρέπει να κατατείνουν στο να τεκμηριώσει η χρηματιστηριακή αγορά τη δυνατότητά της να αποτελέσει το πεδίο για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, που εύκολα μπορούν να ανατρέψουν την ευαίσθητη ισορροπία που τείνει να δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ του Χ.Α. και των επενδυτών.

Το ζητούμενο για ένα υγιές χρηματιστήριο είναι η εξασφάλιση πρώτα απ' όλα ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της δραστηριότητάς τους, σε συνδυασμό με αποτελεσματική και ανεξάρτητη εποπτεία των αγορών.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ειδικότερα, χρειάζεται την ανάληψη γενναίων πρωτοβουλιών που θα προσφέρουν μια ανανεωμένη προοπτική ισορροπημένης ανάπτυξης.

Την ερχόμενη Τετάρτη το μεσημέρι ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η νέα κυβέρνηση της χώρας, υπό τον κ. Κώστα Καραμανλή.

Παρά το γεγονός ότι οι σκέψεις του νέου πρωθυπουργού δεν έχουν γίνει γνωστές, υπάρχουν κάποια ονόματα που θεωρείται πιθανό ότι θα είναι μεταξύ αυτών που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/08/884017.htm .

Aισιοδοξεί ο ΣΕΒ

«Είμαστε αισιόδοξοι διότι προέκυψε μία ισχυρή κυβέρνηση από τις εκλογές, η οποία, όπως πιστεύουμε, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει η χώρα μας για φέτος και για τα χρόνια που έρχονται», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

«Το κύριο θέμα που απασχολεί την Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «είναι η απασχόληση, η οποία αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από οικονομική ανάπτυξη, από περισσότερες δουλειές και από εκπαίδευση. Αυτές είναι και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και έτσι πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι καλό και αισιόδοξο για τη χώρα μας».