Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της Advantest Corp. και της Tokyo Electron Ltd. μετά την ανακοίνωση της εταιρείας έρευνας αγοράς IDC, η οποία ανέφερε ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών διεθνώς θα κορυφωθούν φέτος.

«Είμαστε έτοιμοι να δούμε μείωση των προοπτικών ανάπτυξης των εταιρειών τεχνολογίας», ανέφερε ο Norihito Kanai, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Meiji Dresdner Asset Management Co. στο Τόκυο.

Οι εταιρείες διΰλισης, όπως η Nippon Oil Corp., κινούντο ανοδικά καθώς επικρατεί έντονη αισιοδοξία για την αύξηση του περιθωρίου κέρδους τους.

Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,64 μονάδες, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στις 1.131,39 μονάδες στη 1:34' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι εταιρείες διΰλισης αποτελούσαν τον τρίτο κλάδο με τα υψηλότερα κέρδη στον δείκτη. O Nikkei κέρδιζε 12,89 μονάδες, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στις 11.515,75 μονάδες.

Περίπου 859 δισ. γιέν (7,7 δισ. δολ.) σε μετοχές άλλαξαν χέρια στο Χρηματιστήριο του Τόκυο και οι συναλλαγές ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών ετών σε ημερήσια βάση. Συνολικά 771 μετοχές κινούντο πτωτικά και 637 μετοχές σημείωναν κέρδη.

Οι πωλήσεις chip για κομπιούτερ σε διεθνές επίπεδο θα αυξηθούν φέτος σε ποσοστό 18%, πριν υποχωρήσουν κατά μέσον όρο σε ποσοστό 7,8% σε ετήσια βάση στα επόμενα τέσσερα χρόνια, αναφέρεται στην έκθεση της IDC.