Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2004 08:31

Αυστραλία : Μείωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, υποχώρησε τον Φεβρουάριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία, σημάδι ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί καθώς η ισχυροποίηση 24% του εθνικού νομίσματος της χώρας πέρυσι, μείωσε τα έσοδα των εξαγωγικών εταιρειών και έθεσε τέλος στην άνθηση της αγοράς κατοικιών.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε 10,4 μονάδες στις 8,2 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της National Australia Bank Ltd., στη Μελβούρνη.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, κάτι που μείωσε τις δαπάνες των καταναλωτών, ενώ οι πωλήσεις κατοικιών οι οποίες οδήγησαν την οικονομική ανάπτυξη, μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, όπως επίσης και η βιομηχανική παραγωγή.

«Ερώτημα αποτελεί το εάν χρειαζόμαστε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε ο Alan Oster, οικονομολόγος της National Australia, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, συμπληρώνοντας : «Η ανάπτυξη στις κατασκευές αποτελούν παρελθόν, τη στιγμή που το ισχυρό νόμισμα επηρεάζει αρνητικά τη βιομηχανία».

Δέκα από τους 17 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News προέβλεψαν αυτήν την εβδομάδα ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας θα διατηρήσει στο 5,25% τα επιτόκια τον επόμενο μήνα μετά από δύο αυξήσεις το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Μία άλλη έκθεση, της Australia & New Zealand Banking Group Ltd., η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, έδειξε ότι ο αριθμός εκείνων που ζητούν εργασία μέσω των αγγελιών εφημερίδων, αυξήθηκε κατά 6,4% τον Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου.

Το δολάριο της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο και τα ομόλογα ελαφρά διαφοροποίηση, αμέσως μετά την ανακοίνωση των παραπάνω στοιχείων. Το εθνικό νόμισμα της χώρας διαπραγματεύθηκε στα 76,33 σεντς έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 2:50' μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα.